След началото на войната ЛУКойл започва да реализира значителни печалби

...
След началото на войната ЛУКойл започва да реализира значителни печалби
Коментари Харесай

Свръхпечалбата на "ЛУКойл" у нас е 100 млн. месечно, твърди икономист

" След началото на войната " ЛУКойл стартира да осъществя обилни облаги от продажбите си на българския пазар (и не само). Най-ясното доказателство е динамичността на цените на съветския недопечен нефт „ Уралс “ и цените на горивата ".  Това разяснява във Facebook икономистът Лъчезар Богданов, като ползва и графика, която напълно ясно илюстрира думите му.

 



 От началото на 2021 година до първата седмица на декември 2022 година съветският недопечен нефт е поскъпнал от 45 евро до 51 евро на барел - или към 12%. В същото време безоловният бензин (цена преди данък и ДДС) е поскъпнал с 94% (почти двойно!), а на дизелът – със 137% (значително над два пъти!), показва Богданов.

Още по-драстично е разминаването в " трендовете " единствено в границите на 2022 г.  В първата седмица на декември 2022 година цената на съветския нефт Е ВЕЧЕ ПО–НИСКА от тази преди 12 месеца – 51 евро при над 64 евро в първата седмица на декември 2021 година Но цените на бензина са с близо 20% по-високи, а на дизела – с над 45%,!

" България издейства в границите на Европейски Съюз дерогация от ембаргото за съветски нефт в интерес на „ ЛУКойл “. Руският нефт след началото на войната се продава с отстъпка от пазарната цена (ако съпоставим с „ Брент “), която варира, само че при стойностите до момента можем да приказваме за „ свръхпечалби “ от над 100 млн. $ на месец, пресмята икономистът, като пояснава по какъв начин е калкулирал тази стойност:

" Проследяваме динамичността на котировките на суровия петрол „ Уралс “, преизчислени в евро и междинните цени на дребно на българския пазар на бензина и дизела (преди облагане с данък и данък) на седмична база. ДО НАЧАЛОТО на войната почти цените на суровия нефт и цените в България се движат паралелно. СЛЕД НАЧАЛОТО на войната кривите се раздалечават - цената на съветския недопечен нефт се стабилизира и след това спада доста, до момента в който цените на горивата, които заплащат българските консуматори остава доста „ от горната страна “ – вижте защрихованото в сиво на графиката!

" Картинката е ясна – този марж е спомагателна облага на съветската петролна компания. Засега няма препоръчан ефикасен механизъм най-малко част от „ изгодата “ от дерогацията да се върне към българските консуматори или да постъпи в бюджета ", заключава Лъчезар Богданов. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР