След многочасови преговори на Нормандската четворка, прекъснати от двустранна среща

...
След многочасови преговори на Нормандската четворка, прекъснати от двустранна среща
Коментари Харесай

Нормандската четворка не постигна пробив за газа и контрола над украинската граница

След многочасови договаряния на Нормандската четворка, прекратени от двустранна среща сред президента на Украйна Володимир Зеленски и съветския държавен глава Владимир Путин, Москва и Киев са съгласиха на замяна на арестувани лица по формулата " всички против всички " , съобщи Би Би Си.

Освен това страните се споразумяха за нова среща в границите на четири месеца и за три нови региона в Източна Украйна, от които да бъдат изтеглени войските.

" Разблокирахме разговора с Русия, това е положителен факт ", уточни Зеленски след двустранната среща.

" Дали има някакво стопляне? Мисля, че да. " - съобщи Путин.

Няма никакъв прогрес обаче по най-важния въпрос за Украйна - възобновяване на контрола върху личната й граница , която се управлява от сепаратистите и съветските сили в Донбас и редовно се нарушава от съветски конвои.

Не е реализирано и съглашение и за преноса на съветски газ през Украйна.

Още преди срещата беше ясно, че суверенитетът върху Крим няма да се разисква - позицията на Москва по това беше безапелационна.

Инициатор на срещата беше Зеленски, които още преди тя да се състои дефинира свикването й като " победа ". За да реализира единодушието на Москва на нейното осъществяване, той одобри така наречен " формула на Щайнмайер " , която огромна част от украинците дефинираха като капитулация и проведоха всеобщи митинги против реализирането й. Тя планува евакуиране на украинските военни от техни позиции в Донбас и осъществяване на избори в окупираните територии без гаранции за възобновяване на контрола върху границата и украинския суверенитет над регионите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национална република.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР