След многобройните срещи на браншовите организации и администрацията по промените

...
След многобройните срещи на браншовите организации и администрацията по промените
Коментари Харесай

Ще налагат сериозни глоби за шефове на комисии, отдали пасища на фиктивни животновъди

След многочислените срещи на браншовите организации и администрацията по измененията в Закона за собствеността и използването на земеделските земи, които се отнасят до сключването на доброволните съглашения и предимственото отдаване на пасища и мери от Държавния аграрен фонд на зеленчукопроизводители, животновъди и овощари, на 8 март група народни представители от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната “- “Демократична България “ и Движение за права и свободи са внесли проектопромените за разискване от Народното събрание.

Корекциите са от значително значеине за стопаните, по тази причина е значимо да влязат в действие още през тазгодишната Кампания за директните заплащания. Именно по тази причина и проектоизмененията са подадени в Народното събрание по бързата процедура. Новите текстове в член „ 37в “ се отнасят до доброволните съглашения за прилагане на земите и с тях ще се отстрани до момента настоящата порочна процедура ползвателите на земята да бъдат изнудвани от единици притежатели на дребни имоти, които не желаят да подпишат доброволните едногодишните зоговори за прилагане на обработваемите земи.

Особено значими в плана са поправките, отнасящи се до търговете за отдаване на земи от Държавния аграрен фонд ДПФ, тъй че с преимущество да се употребяват уязвимите браншове и дребните фермери. Особен акцент се слага върху използването на мерите и пасищата от животновъди с действителни стада. Според поправките претендентите в тези търгове би трябвало да се намират на територията на съответното землище, а записаните стопани да имат най-малко 3-годишна история. Колкото до зеленчуковите и овощни градини отдаваните земи не би трябвало да надвишават 300 декара.

При развъждането на млечни говеда стопаните не могат да аплайват за повече от 15 декара на една животинска единица – в случай че земята е от първа до седма категория. Ако е от 8 до 10-та кагегория – декарите не може да са над 30 на една животинска единица, четем в измененията. При месодайните породи тези декари за една животинска единица са надлежно 20 дка – до 7 категория в това число, и 40 дка – от 8 до 10 категория земя.

По искане на сектора са въведени и съществени наказания за ръководителите на комисиите, разпределящи пасищата и ливадите, които не се съобразят с обстоятелството, че годишно би трябвало да ревизират дали определените ползватели на държавните терени имат 3-годишна история като животновъди и дали имат действителни стада. Проверки се вършат и на градинари и овощари, които нямат право да имат повече от 300 дка от държавния аграрен фонд. Санкциите за неспазване на тези инспекции от страна на администрацията варират от 5 хиляди до 10 хиляди лв.. Същите санкции ще се постановат и в случай че в законово избрания период ръководителите на комисиите не са качили описите с парцелите от ДПФ, които ще бъдат отдавани чартърен.

Разпределянето на пасищата, както и до момента става до 20 март на календарната година. С измененията са разказани и всички останали периоди, поризтичащи от разпределянето на земите от държавния аграрен фонд.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР