След много активното лято откъм проверки на туристическите обекти Министерството

...
След много активното лято откъм проверки на туристическите обекти Министерството
Коментари Харесай

Контролът в туризма минава към ресорното министерство

След доста дейното лято откъм инспекции на туристическите обекти Министерството на туризма предлага промени в отрасловия закон, съгласно които контролът минава към ведомството. Това се вижда от оповестения план на промени в Закона за туризма. В разгара на лятото министър Николина Ангелкова разгласи и че обмисля да се сътвори туристическа полиция.

Измененията, които засята и активността на туроператорите и туристическите обекти, са стимулирани с нужда да се засилят контролните функционалности на министъра на туризма. За задачата се основава особено звено за надзор.

Обяснява се, че актуалната уредба е направена, когато не е имало особено министерство, а пълномощията са били на министъра на стопанската система, енергетиката и туризма. Съответно тогава е било планувано контролните функционалности по Закона за туризма да се вменят на Комисията за отбрана на потребителите.
През интервала на действието на Министерството на туризма се откри нужда отдопълнителни гаранции за качеството на туристическия артикул посредством разширение на опциите за реализиране на регулярен надзор от страна на министъра на туризма, написа в претекстовете към плана.

Допълва се, че се постанова нормативно да се разреши на чиновниците на Министерството на туризма да правят регулярни инспекции, както и такива вследствие на подадени сигнали.

В момента по закон чиновници на Комисията за отбрана на потребителите могат да откриват нарушавания, като уведомяват за това отрасловия министър, който може да вземе решение за намаляване на категорията на даден обект, лишаване на категория, изтриване от туристическия указател и други

В плана се планува това да вършат чиновниците на министерството от отдела за надзор. Числеността им ще се дефинира с устройствения устав за активността на министерството. Предвижда се при потребност неговите чиновници да работят взаимно с данъчната администрация, Министерство на вътрешните работи или Комисията за отбрана на потребителите.

В плана се вкарват и някои наставления на Европейския съюз, които се отнасят до активността на екскурзоводите, туроператорите, планинските водачи.Отпада условието някои документи от бизнеса да се дават на книжен притежател. Това се отнася заОрганизация за ръководство на туристически регион, за сдруженията в процедурата по вписванев Националния туристически указател, а също и при регистриране в Регистъра на туроператорите и туристическите сътрудници.Предвиждат се облекчения и при категоризацията тук-там за настаняване и заведения за храненеи развлечения, при сертификацията на СПА центровете, както и промени за екскурзоводи, планински водачи и ски учители.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР