След месеци спекулации и течове на информация, технологичният гигант „Фейсбук”

...
След месеци спекулации и течове на информация, технологичният гигант „Фейсбук”
Коментари Харесай

„Фейсбук” пуска в обращение нова глобална валута

След месеци спекулации и течове на информация, софтуерният колос „ Фейсбук” разгласи публично, че през идната година ще започва нова криптовалута, наречена „ Либра”, оповестяват международните организации.

С нея ще могат да се вършат разплащания през приложенията на обществената мрежа и чат програмата „ Уатсап”. В независимата „ Асоциация Либра” обаче влизат и други огромни компании, които евентуално също ще работят с новата криптовалута – „ Мастъркард”, „ ПейПол”, „ Ибей”, „ Юбър”, „ Водафон” и така нататък Очаква се и банковият бранш да се включи в плана.

Платформата е с отворен код и по този начин всеки може да основава артикули, които оперират с „ Либра”.

Новата валута ще има покритие под формата на запас от разнообразни други валути и действителни активи, като задачата е заплащанията да са бързи, лесни и допустимо най-евтини (като обаче ще има комисионна). Целта е на по-късен стадий „ Либра” да се купува и продава и на интернационалните валутни пазари. „ Фейсбук” от следващата година ще предлага цифров портфейл, наименуван „ Калибра”, като данните от него няма да се употребяват за таргетиране на реклами.

От обществената мрежа са си сложили за цел най-амбициозният план в историята на компанията да даде достъп до кредитни, банкови и други услуги на стотици милиони хора в разрастващите се страни, където този вид действия са едва развити или ненадеждни. Към момента обаче няма изясненост къде ще дебютира „ Либра” отвън Съединени американски щати, където има всички регулаторни позволения.
Цените на криптовалутите се сринаха На какво се дължи спадът
Експерти разясняват, че главните провокации пред криптовалутата са свързани със отбраната на данните за заплащанията и стабилността на цената й в границите на по-големи интервали от време. От „ Фейсбук” са безапелационни, че не желаят да основат още един биткойн – виртуална валута със мощно нестабилна цена, която в наши дни се употребява най-вече като умозрителен актив или за пране на пари.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР