След месеци слухове Доналд Тръмп най-накрая обяви извънредно положение в

...
След месеци слухове Доналд Тръмп най-накрая обяви извънредно положение в
Коментари Харесай

Как САЩ блокира Huawei

След месеци клюки Доналд Тръмп най-сетне разгласи изключително състояние в телекомуникационния бранш на страната, с което на процедура се не разрешава на американските компании да купуват съоръжение и услуги от компании, считани за опасност за националната сигурност. Малко по-късно пък министерството на търговията включи Huawei и други 70 свързани компании към националния черен лист за експорт, което значи, че американските фирмите ще би трябвало да аплайват лиценз, с цел да продават производството си на китайската компания.

Двойният удар идва откакто в продължение на месеци Вашингтон беше най-силният лобист против присъединяване на Huawei в построяването на 5G мрежите в Европа, Австралия, Канада и Нова Зеландия. От друга страна, връзките сред Съединени американски щати и Китай не престават да са обтегнати, защото двете страни към момента не могат да реализират комерсиално съглашение.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Забраната

Заповедта на Доналд Тръмп се базира на Закона за пълномощията при изключителна обстановка на интернационалните пазари (International Emergency Economic Powers Act), който му разрешава да контролира комерсиалния режим в отговор на закани за националната сигурност, написа Reuters. След подписването на заповедта комерсиалното министерство би трябвало да създаде взаимно с други организации от администрацията проект за използване на решенията.

Министър на търговията Уилбър Рос сподели в изказване, че президентът Тръмп поддържа решението " да се предотврати потреблението на американски технологии от задгранични предприятия по способи, които евентуално подкопават американската национална сигурност или ползите на външната политика ".

Китайската компания отхвърля, че технологията ѝ съставлява риск за националната сигурност. От компанията обявиха, че " имат подготвеност и предпочитание да работят дружно с американското държавно управление, с цел да намерят ефикасни ограничения, които да обезпечат сигурност на продуктите ". Според телекомуникационния колос наложената възбрана ще " ограничи Съединени американски щати до по-нискокачествени и в същото време по-скъпи други възможности " и ще докара до изоставането на Съединени американски щати в налагането на 5G и ощетяването на ползите на американските компании и консуматори.

Отношенията с Китай

Вашингтон и Пекин към момента не могат да реализират комерсиално съглашение след месеци договаряния. Тази седмица министърът на финансите Стивън Мнучин дефинира провелите се преди няколко дни с китайската комерсиална делегация диалози във Вашингтон като " градивни ", само че не даде поръчка, че може да чакаме договорка скоро. По думите му американска делегация ще пътува към Пекин " в близкото бъдеще ", само че " към момента има доста работа за извършване ".

В началото на седмицата стана ясно, че Вашингтон има подготвен лист от китайски артикули на стойност 300 милиарда $, които може да обмити с още 25%. Ако това се случи, съвсем целият импорт от Китай ще бъде затрупан от наказателни мита. Само седмица по-рано Съединени американски щати постановиха мита от 25% за импорт в размер на 200 милиарда $ от азиатската страна,а Китай отговори с цени сред 5 и 25% върху американски импорт на стойност 60 милиарда $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР