След месеци на политически спорове парламентът на членката на НАТО

...
След месеци на политически спорове парламентът на членката на НАТО
Коментари Харесай

Черна гора, страна с надежда за членство в ЕС, ще гласува за ново правителство, подкрепено от антизападни и проруски групи

След месеци на политически разногласия Народното събрание на членката на НАТО и Кандидатът за участие в Европейски Съюз Черна гора ще гласоподава в понеделник за препоръчаното ново държавно управление, което ще зависи от поддръжката на проруски и антизападни групи

От ПРЕДРАГ МИЛИЧ Associated Press, 30 октомври 2023 година, 13:02 ч. Избори през юни, само че без задоволителна поддръжка да сформира сама държавно управление.

След месеци на договаряния печелившата коалиция получи поддръжка от твърдо антизападни групи при изискване, че един от техните водачи, Андрия Мандич беше определен за ръководител на Народното събрание — авторитетна политическа позиция.

Коалиционното съглашение включва и изискването просръбските групи да се причислят към държавното управление в границите на една година с техните държавни министерства.

Мандич прикани за тесни връзки с Русия, а не с Европейски Съюз, подлагаше на критика участието на Черна гора в НАТО и беше срещу отделянето от доста по-голяма Сърбия на референдум през 2006 година

Мандич, който беше определен в понеделник, сподели, че е подготвен да „ изпрати някои нови послания “, забравете какво е защитавал в предишното и фокус върху бъдещето на страната.

„ Моята задача е да помиря разделите в Черна гора и по този начин ще се държа “, сподели той.

Опозиционни представители твърдяха, че това е „ черен ден “ за Черна гора и нейните очаквания за скорошно присъединение към Европейски Съюз.

81-местният парламент също възнамерява да организира гласоподаване на нов кабинет, воден от премиера Милойко Спаич от придвижването „ Европа в този момент “ и препоръчаните от него министри в кабинета, условност, откакто Мандич беше определен в понеделник.

Съединени американски щати и представители на Европейски Съюз предложиха Черна гора, която в миналото беше считана за водач на Балканите за участие в Европейски Съюз, да заобикаля включването на анти-НАТО и антизападна политическа партия в своята коалиция, в случай че желае да се причисли към блока.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен би трябвало да организира диалози с новия министър председател на Черна гора във вторник в столицата Подгорица, като част от обиколката си из страните от Западните Балкани, които се стремят към участие в Европейски Съюз. < /p>

Изборите през юни бяха първите в Черна гора от повече от 30 години, в които не взе участие Мило Джуканович, който беше съвсем непрестанно министър-председател или президент от 2001 година насам. Джуканович, който изведе Черна гора в НАТО през 2017 година, загуби президентските избори през април и зае второстепенно място в националната политика.

Демократическата партия на социалистите, про - Западната партия, ръководена преди от Джуканович, претърпя спад в известността след три десетилетия доминиране и има ново управление, което търсеше късмет да се завърне.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР