След месеци на очакване, мисията на НАСА Psyche най-накрая стартира

...
След месеци на очакване, мисията на НАСА Psyche най-накрая стартира
Коментари Харесай

НАСА успешно стартира своята мисия Psyche до астероид, струващ $10 000 квадрилиона

След месеци на очакване, задачата на НАСА Psyche най-сетне започва през днешния ден. Американската галактическа организация направи стартирането в 10:19 ET от галактическия център Кенеди във Флорида.

Psyche е галактически транспортен съд, основан да изследва метеорит на 4.5 милиарда години, наименуван 16 Psyche.

За него учените считат, че може да е цялостен с желязо, никел и злато на стойност над 10 000 квадрилиона $. Това са задоволително пари, с цел да създадат всеки на Земята милиардер. Въпреки че даже НАСА да може да удостовери, че това е по този начин, сега няма проекти за добиване на металите.

Изстрелването на Psyche към този момент беше отсрочено един път, като галактическият транспортен съд на стойност 1,2 милиарда $ в началото трябваше да излети в космоса на 5 октомври. Това трябваше да бъде отсрочено с една седмица, с цел да могат инженерите да актуализират конфигурацията на тласкащите устройства.

Когато доближи орбита, Psyche ще стартира шестгодишно пътешестване от 3.6 милиарда километра до галактическа канара със същото име, 16 Psyche.

Този метеорит с широчина 280 километра се намира в основния астероиден пояс сред Марс и Юпитер.

Никой галактически транспортен съд в никакъв случай не е посещавал обект като 16 Psyche.

Смята се, че има повърхнина, съдържаща обилни количества метал, а не канара или лед. Ако всичко върви по проект, орбиталният уред ще дойде на местоназначението си през юли 2029 година

Смята се, че неправилният и сходен на картоф метеорит е откритото ядро на разрушена протопланета. Градивният детайл на скалистите планети в нашата слънчева система: Меркурий, Венера, Земя и Марс.

Ако е по този начин, това може да даде неповторима опция да проучим по какъв начин са се образували планети като нашата.

Учените споделят, че галактическата канара най-вероятно е оживяла след многочислени жестоки удари и бягство, постоянно срещани при образуването на Слънчевата система. По време на това разтрошаване и обединение, получените по-големи обекти стартират изцяло разтопено положение.

След това тежките метали потъват в сърцевината, до момента в който по-леките скали изплуват на върха.

С 16 Psyche обаче НАСА счита, че откакто е достигнал този стадий, той е бил ударен от различен метеорит, който го е лишил от скалистата му тога и е оставил голо железно ядро, което е намерено през днешния ден.

Спектроскопските проучвания и радарните наблюдения допускат, че повърхността му е до 95 % никел и желязо.

Това е състав, сходен на този на земното ядро.

Ако 16 Psyche фактически е зареден с толкоз метали, може да коства голяма сума пари, съгласно доктор Линда Елкинс-Тантън, галактически академик от MIT.

Тя е пресметнала, че единствено желязото в 16 Psyche би коствало 10 000 квадрилиона $.

Ако приемем, че пазарът на астероидни материали в миналото стигне до Земята, това може да докара до внезапен спад на цената на металите. Напълно обезценявайки всички притежания. Включително тези на държавните управления, и всички компании, участващи в добива, разпространяването и търговията с такива артикули.

Разбира се, всичко е спекулативно и хипотетично, тъй като даже в случай че галактическата канара коства някъде покрай този тип пари, не е като да може елементарно да бъде върната на Земята и сега няма проекти за това.

Космическият транспортен съд Psyche ще носи със себе си няколко инструмента.

Включително две камери с висока разграничителна дарба и спектрометър за установяване на състава на метеорита. Освен това има магнитометър, с цел да ревизира дали галактическата канара има остатъчно магнитно поле, дружно с инструмент за премерване на нейното гравитационно поле.

Орбиталният уред ще прекара общо 21 месеца в орбита към метеорита, до момента в който снима първите в историята изображения на 16 Psyche.

Надеждата е, че картографирането и проучването на метеорита в такива детайлности ще помогне на откривателите да дефинират по какъв начин се е появил, което на собствен ред може да хвърли светлина върху образуването на нашата лична планета.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР