Ще се повишат лихвите по CD и спестяванията? Какво трябва да знаете сега

...
След месеци на обещаващи данни, показващи забавяне на инфлацията, юли
Коментари Харесай

След месеци на обещаващи данни, показващи забавяне на инфлацията, юли донесе някои нежелани новини: Инфлацията отново тиктака нагоре. Въпреки че е твърде рано да се каже дали този доклад е индикация за предстоящи по-лоши икономически новини, той също не беше това, на което се надяваха икономистите.

С упоритата инфлация идват по-високи лихвени проценти, предназначени да я победят. Но след като Федералният резерв повиши лихвите до 22-годишен връх миналия месец, мнозина сега се чудят дали краят на повишенията на лихвите наистина е неизбежен или те ще продължат да се увеличават с напредването на годината.

По-високите лихвени проценти правят заемите по-скъпи. Но те също така увеличават ползата от традиционните спестовни средства, като депозитни сертификати (CD) и високодоходни спестовни сметки. Лихвите и по двете са експоненциално по-високи, отколкото бяха преди няколко години, и многократно по-високи от това, което може да се осигури с обикновена спестовна сметка. Но в светлината на последните развития дали лихвените проценти по CD и спестяванията ще станат още по-високи?

Започнете, като проучите опциите за вашата спестовна сметка тук, за да видите колко повече бихте могли да спечелите.

Ще се повишат лихвените проценти по CD и спестяванията?

Докато много експерти прогнозираха пауза в повишенията на лихвените проценти преди евентуален спад по-късно тази година или през 2024 г., новото развитие на инфлацията направиха това очакване по-малко ясно. Сега е възможно, ако не и вероятно, Федералният резерв отново да повиши лихвените проценти, което ще направи компактдискове и високодоходни спестовни сметки страхотни възможности както за растеж, така и за защита на вашите пари.

„В този момент наистина се ръководи от Фед “, каза Джон Маке, главен финансов директор на Merchants Bank of Indiana, наскоро пред CBS News. „Ако те повишат лихвените проценти отново поради икономически данни или тенденции, които не им харесват, това вероятно ще предизвика натиск за повишаване на лихвите по депозитите.“

Не е известно доколко този натиск нагоре тласка лихвите по тези сметки. Цените вече са високи както за компактдискове, така и за сметки с висока доходност. В момента е възможно да си осигурите спестовна сметка с висока доходност с лихвен процент от 5% APY или повече.

Междувременно има множество компактдискове, които предлагат 5,20% APY или по-добре. По-специално, краткосрочните компактдискове печелят значителни количества лихва само за няколко месеца. В сравнение с нищожните 0,42% спестяващи, които могат да си осигурят с обикновена сметка, е ясно, че сега е страхотно време да отворите едната или и двете от тези сметки.

По-специално спестовните сметки с висока доходност си струва да бъдат отворени сега, защото все още ще имате свободен достъп до парите си. И лихвите ще се увеличат, когато Фед ги движи нагоре.

Въпреки че CD-тата също са благоприятни, ще трябва да заключите парите си за пълния срок на CD, за да спечелите пълната лихва. И освен ако нямате компактдиск с увеличение, няма да можете да получите по-висока ставка, докато не изтече срокът на компактдиска. Междувременно високодоходните спестовни сметки имат променливи лихви, така че могат по-лесно да се увеличат, ако и когато Федералният резерв повиши лихвените проценти.

Не сте сигурни на какъв лихвен процент отговаряте? Разберете тук сега!

Колко можете да направите със компактдискове и спестовни сметки сега?

Използвайки депозит от $5000 като пример, ето колко спестителите могат да очакват да спечелят, като депозират своите пари във високодоходна спестовна сметка или CD сега:

След 12 месеца с обикновена спестовна сметка при 0,42%: $5 021,00 След 12 месеца с високодоходна сметка при 4,50%: $5 225,00 След 12 месеца с CD при 5,20%: $5,260.00

Очевидно е, че колкото повече спестители влагат в сметката си, толкова повече могат да спечелят благодарение на сложната лихва. Ето как изглеждат тези цифри с депозит от $10 000:

След 12 месеца с обикновена спестовна сметка при 0,42%: $10 042,00 След 12 месеца с високодоходна сметка при 4,50%: $10 450,00 След 12 месеца с CD при 5,20 %: $10 520,00

Започнете тук сега!

Долната линия

Никой не знае със сигурност накъде се насочват лихвените проценти. Но ако миналото е надежден индикатор, те може да се насочат отново, след като инфлацията се повиши през юли. Ако го направят – или дори ако останат на сегашните си повишени нива – сега е чудесен момент да отворите компактдиск или спестовна сметка. Оставяйки средствата си в обикновена сметка, вие по същество губите пари, така че започнете днес и бъдете в по-добра позиция да се възползвате от ново увеличение на лихвите през есента.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР