След лято на горски пожари, горещи вълни и урагани генералният

...
След лято на горски пожари, горещи вълни и урагани генералният
Коментари Харесай

Антониу Гутериш: Правителствата да обещаят, че ще се откажат от изкопаемите горива

След лято на горски пожари, горещи талази и урагани генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш споделя, че на срещата на високо ниво за климата, която ще се състои в понеделник в Ню Йорк, разчита на нови обещания на държавни управления и компании да се откажа от изкопаемите горива.

В миг, когато тийнейджърката Грета Тунберг и други деятели ускоряват натиска над делегатите преди Срещата на Организация на обединените нации за дейности за климата, публични представители чакат близо 60 страни да поемат по-големи задължения към Парижкото съглашение за климата от 2015 година

"Губим борбата с климатичните промени ", сподели Гутериш на конференция в сряда. "Очаквам да бъдат оповестени и показани няколко съществени проекта за понижаване на нездравословните излъчвания през идващото десетилетие и да реализираме нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година ", съобщи той.

На масата на договарянията идната седмица ще седнат представители на разнообразни страни, в това число на дребните островни страни, които са най-уязвими от покачването на равнището на моретата, и на европейски страни като Франция и Германия, излиза наяве от проектопрограмата, забелязана от Ройтерс.

Засега не се планува огромните стопански системи, които към момента строят или финансират електроцентрали на въглища като Япония, Южна Корея и Австралия, да се изкажат на форума, само че те може да внесат своите проекти. Американският президент Доналд Тръмп и бразилският му сътрудник Жаир Болсонаро, единствените международни водачи, обществено подлагащи на подозрение данните за климата, не се чака да вземат участие, обявиха техни представители.

Природозащитни групи споделят, че срещата на високо ниво ще се организира в решителен миг, когато рисковите естествени феномени и покачването на температурите засягат от ден на ден хора във от ден на ден краища на света.

"Срещата в действителност е доста значима ", сподели Мей Буве изпълнителен шеф на природозащитната група 350.org. "Това значи, че страните най-накрая ще би трябвало да приказват за източника на пламъците, обгръщащи нашата планета: изкопаемите горива ", сподели тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР