След края на днешното редовно заседание Централната банка на Швейцария

...
След края на днешното редовно заседание Централната банка на Швейцария
Коментари Харесай

Швейцарската централна банка остави без промяна негативните си лихвени ставки



След края на днешното постоянно съвещание Централната банка на Швейцария (ШЦБ) резервира предстоящо без смяна своята негативна депозитна рента на равнище от -0,75% и целевият диапазон на тримесечния швейцарски Либор сред -1,25% и -0,25%.

В същото време банката към момента остава в подготвеност да се намеси на валутните пазари, в случай че швейцарският франка се ускори прекомерно. " Продължава да отслабва надценеността на франка, само че неговата стойност е към момента висока. Обезценяването на швейцарския франк отразява обстоятелството, че към сегашния миг няма огромен инвеститорски интерес към него като " валута-убежище ", показва ШЦБ.

Централната банка обаче счита, че това развиване е към момента нетрайно и несигурно. Ето за какво ШЦБ съобщи, че е от значително значение опазване на негативният лихвен % и готовността за интервенция на валутния пазар. " Тези ограничения поддържат ниска атрактивността на вложенията в швейцарски франкове и по този метод облекчават натиска върху локалната валута. Евентуалното обновяване на повишаването на фрака продължава да съставлява опасност за цените и за икономическото развиване ", акцентира централната банка.

Банката направи известна възходяща проверка на прогнозите си за инфлацията в Швейцария, като към този момент чака показателят на потребителските цени (CPI) да се увеличи през актуалната година с 0,5% вместо с 0,4%. За 2018-а година се чака инфлация от 0,7% (спрямо предходна прогноза за инфлация от 0,4%), преди тя да се форсира до 1,1% през 2019-а година (без смяна по отношение на миналата оценка).

ШЦБ уточни, че възобновяване на швейцарската стопанска система наподобява ще продължи и през идващите месеци, като предвижда напредък на Брутният вътрешен продукт от към 2% през 2018-а година спрямо икономическа агресия от 1% през актуалната година.

Управителят на Швейцарската централна банка Томас Йордан акцентира, че е " прекомерно рано да се приказва за нормализация на паричната и лихвена политика ". Той също по този начин означи, че банката няма желание да понижи своя голям финансов баланс и че даже може да го усили в допълнение, в случай че това е належащо. Трябва да се има поради, че през последните години ШЦБ трупаше огромни по мярка запаси в задгранична валута в опит да отслаби швейцарския франк, като през ноември нейните запаси доближиха 738 милиарда франка (около 745,7 милиарда долара), надвишавайки Брутният вътрешен продукт на Швейцария.

Коментарите на Томас Йордан предизвикат намаляване на швейцарския франка по отношение на останалите съществени валути. Еврото нараства с 0,3% към тридневен връх от 1,1695 франка, като в това време щатският $ отскочи към 0,9893 франка, парирайки част от солидното си намаляване след снощното съвещание на Федералния запас до 9-ндевно дъно към 0,9839 равнището.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР