След ковид кризата през миналата година фармацевтичните компании се радваха

...
След ковид кризата през миналата година фармацевтичните компании се радваха
Коментари Харесай

Завръщането на растежа

След коронавирус рецесията през предходната година фармацевтичните компании се радваха на растеж 10% на пазара по данни на международната маркетингова компания IQVIA и повишение на продажбите на артикули, които не засягат лекуването на вируса. Козметичните производители за първи път от началото на пандемията си връщат и надскачат равнищата на продажби отпреди рецесията.

Секторната ранглиста на " Гепард " и през тази година е извънредно пъстра, защото растеж означават както представителства на фармацевтични компании, компании за търговия на едро с медикаменти и здравна инсталация, по този начин и производители и магазини за козметика (онлайн и офлайн), голям брой новооткрити аптеки, най-вече в София и огромните градове.
Лидерът " Такеда "
Японският фармацевтичен колос " Такеда " участва на българския пазар от дълго време, само че за разлика от представянето си по света той е извънредно обран в експанзията си в България и в началото залага на истинските си медикаменти в онкологичната и онкохематологичната област.
Реклама
Елина Русева, управител " Достъп до пазара " в " Такеда България ", напомня, че Takeda стъпва на българския пазар като комерсиално посланичество през 2008 година с артикули за първична здравна грижа и хранителни добавки и при учредяването на представителството Takeda има единствено един чиновник.

" През 2014 година бизнес моделът на Takeda в България се трансформира значително, а една година по-късно пуснахме на пазара първия ни артикул за профилирана грижа в региона на онкохематологията. Следват години, в които успяхме да включим в реимбурсния лист (за възнаграждение от публични фондове - здравна каса, здравно министерство и лечебни заведения - бел. ред.) по-голямата част от наличното портфолио на Takeda. Важна стъпка в разрастването на компанията в световен проект, надлежно и в България, е придобиването на Shire през 2019 година Понастоящем сме напълно фокусирани точно в профилирани лечения в региона на гастроентерологията, онкологията, онкохематологията и редките заболявания. Екипът ни се усили до 18 души ", споделя Русева.

По думите й забележителният растеж от 230% през 2021 година в действителност е последица от сполучливото включване в реимбурсация на съществени стратегически артикули на компанията в региона на онкологията и редките заболявания през 2020 година (в мощ от 1 януари 2021 г.) и сполучливата работа на целия екип през 2020 и 2021 година
Елина Русева
" Тези артикули, както и останалите от портфолиото на Takeda в България са ориентирани да задоволят съществени непосрещнати потребности и целят да подобрят значително живота на пациентите. Особено в региона на наследствения ангиоедем, продуктът, който успяхме да осигурим на българските пациенти, доста усъвършенства качеството на живот, като понижава значително броя на получаваните от пациентите офанзиви, с които се характеризира това заболяване. Осигурихме нова терапия и за пациентите с рак на бял дроб, която има потенциала да обезпечи по-добро качество на живот на хората с тази тежка диагноза. Същевременно сполучливо продължихме работата и с всички останали молекули на Takeda ", споделя Елина Русева.
Реклама
Пандемията се отразява и на работата на " Такеда ", които обаче вършат всичко допустимо пациентите им да получават в точния момент своето лекуване макар нарушените световни линии на доставки.

" Екипът ни съумя да се приспособява бързо и да продължи да работи оптимално, с цел да обезпечи на българските пациенти достъп до нашите лечения. Имплементирахме разнообразни пациентски стратегии, въведохме новаторски подходи за образуване на работата и контактите с нашите сътрудници. В резултат на това смятам, че успяхме да не допуснем закъснение в достъпа до лекуване на пациентите. По отношение на диагностиката през 2021 година въведохме няколко стратегии за тестване на пациенти, а в този момент работим по сериозен план за възстановяване на диагностиката в региона на редките заболявания ", отбелязва Русева, като добавя, че зад триумфа през миналата година стои екипът на " Такеда ", в който всеки е необикновен експерт и работят " като една добре смазана машина ".

Сред първите в класацията има още една фармацевтична компания - това е немската СТАДА (STADA), която бележи растеж в продажбите освен на обичайните си генерични медикаменти, само че и тъй като световно закупи чешката компания за хранителни добавки " Валмарк " (Walmark), която пък е с най-големите продажби на този вид артикули на българския аптечен пазар. По принцип добавките са с продажби над 800 млн. лева единствено в аптеките по данни на IQVIA, настрана от това те се продават в магазини, хипермаркети, фитнес салони, с мрежа от мултилевъл маркетинг и онлайн. Тяхната цена и наличие не са контролирани, а междинната стойност на една опаковка е по-висока от тази на медикаментите без рецепта. Заради дълбоката си религия в националната медицина и природолечението българите имат вяра, че всяка добавка е потребна, и това води до двуцифрен растеж на техните продажби всяка година.
Победителите
На второ място в класацията е компанията " Лениди ", учредена от дългогодишния шеф на " Еверет България " Петя Стефанова и Григориос Сарантис. Словенската " Еверет ", която се занимаваше с търговия с парфюми и козметика, беше продадена на хърватската група " Орбико " през 2016 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР