След колосалния спад от 2020 г. имаше голям оптимизъм за

...
След колосалния спад от 2020 г. имаше голям оптимизъм за
Коментари Харесай

Шефът на БСК: С вдигането на минималната заплата влизаме в спирала, от която няма излизане

" След колосалния спад от 2020 година имаше огромен оптимизъм за 2021 година През 2021 за 2022 година, че ще излезем от всички тези рецесии. Войната, енергийната рецесия унищожиха този оптимизъм и в този момент упованията за 2023 година не са оптимистични. " Това съобщи в изявление за БНР ръководителят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

" Добрата вест за българския бизнес е, че при започване на този месец Народното събрание одобри много по-добра стратегия за компенсиране на високите цени на електрическата сила. "

По думите му някои от антикризисните ограничения обаче са били ненавременни и несигурни във времето напред, а тази неустановеност и непредвидимост е била  калкулирана в крайните цени на стоките и услугите.

Компаниите се насочват към вложения в енергийна успеваемост и енергоизточници за лично ползване, означи Митрев.

Относно предложенията за повдигане на минималната работна заплата ръководителят на БСК посочи, че хората ще получат повече като число, само че в края на идната година с тези средства ще могат да закупуват по-малко, в сравнение с в този момент с актуалната минимална работна заплата.

" Защото това е гориво за инфлацията. Хората ще получават повече като средства, само че ще използват по-малко, тъй като цените ще бъдат по-високи. "

Работодателите ще бъдат принудени да покачат всички хонорари, освен МРЗ и ще влезем в една серпантина, от която няма излизане, предвижда Добри Митрев и попита депутатите от кое място ще пристигна ресурсът за тези средства.

" Данъкоплатците съгласни ли са това да бъде за сметка на повишение на данъчната и осигурителна тежест? "

Този недостиг ще ни отдалечи извънредно доста от еврозоната, разясни Добри Митрев.

Голяма част от политиците заявяват, че желаят да сме част от еврозоната, само че на каузи вършат тъкмо противоположното, което е " ясно отвращение България да стане част от валутния механизъм ", уточни в умозаключение той.

" Някои ги е боязън, че при обмяната на лв. в евро някой ще би трябвало да потвърждава произхода на средствата си, някой като че не желае българите да станат по-богати, да имаме по-ниски заеми, да нямаме разноски за превалутиране. Че ще бъдем част от капиталово пространство същинско, европейско, в което фирмите ще имат предпочитание да влагат в една сигурна среда. "

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР