След клетвата в Народното събрание и официалната церемония по предаване

...
След клетвата в Народното събрание и официалната церемония по предаване
Коментари Харесай

Приел – предал: Служебните министри поеха властта

След клетвата в Народното събрание и формалната гала по предаване на властта в Министерския съвет служебните министри одобриха постовете от министрите в кабинета на Николай Денков.

Един министър е заменен по отношение на първичния лист

В четири ведомства гала по предаване на поста не се състоя, тъй като министрите от постоянното държавно управление остават и в служебното. Това са вътрешният Калин Стоянов, транспортният Георги Гвоздейков, на земеделието Кирил Вътев и на образованието Галин Цоков.

Министерството на финансите

В Министерството на финансите Асен Василев съобщи поста на Людмила Петкова. Преди да стане длъжностен министър Петкова беше шеф на дирекция „ Данъчна политика “ във ведомството, през годините е била и зам.-министър на финансите.  

„ Радвам се, че новият министър добре познава работата и процесите в МФ “, сподели Василев. Той акцентира, че оставя хазната цялостна – с фискален запас от близо 10 млн. лева.

Петкова пък разгласи, че приоритет остава влизането в Еврозоната и пълноправното участие в Шенгенското пространство.

По думите ѝ предварителните парламентарни избори ще костват към 100 млн. лева, като в допълнение ще има разноски за бюлетините, за програмен продукт и поддръжка на машините.

Министерство на външните работи

Стефан Димитров одобри поста министър на външните работи от Мария Габриел.

„ Аз одобрих това предизвикателство като миг от професионалната отговорност, която всеки един човек, без значение къде работи, би трябвало да поеме. Обичам работата и съм уверен, че с вас ще реализираме това, което е най-важното сега и което се чака от нас, естествено продължавайки да работим по главното, а то е още веднъж да организираме на нашето равнище идните избори “, обърна се Димитров към чиновниците в министерството.

Той благодари на Мария Габриел за постигнатите през последните 9 месеца резултати.

От своя страна Мария Габриел благодари на екипна за взаимната работа. „ Благодаря за тези месеци на доста интензивна работа, на доста мощни моменти, на неспокойствие за България, на неспокойствие за Европа и света. Смятам, че с вас показахме и освен това – че България е освен почитател и очевидец на събитията. България може да бъде самодейна и да задава посока “, съобщи Габриел.

Министерство на труда и обществената политика

Поста обществен министър одобри досегашният шеф на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов от Иванка Шалапатова.

„ В обществената сфера е доста значима приемствеността и всички би трябвало да работим дружно, тъй като се грижим за най-уязвимите групи от обществото. Структурите на Министерството са ми добре познати, защото част от тях съм управлявал, а за други съм отговарял като зам.-министър “, разгласи Иванов.

Той акцентира, че няма риск за идната актуализация на пенсиите с 11% от 1 юли поради препоръчаните великденски добавки за най-бедните пенсионери.

Иванка Шалапатова изрази убеденост в оправянето с провокациите в обществената сфера на новия екип на министерството и пожела триумф на Ивайло Иванов.

Министерство на здравеопазването

Д-р Галя Кондева одобри поста здравен министър от проф. Христо Хинков.

„ Вярвам, че ще се справите и от сърце искам триумф! Уверен съм, че всички стартирани политики ще бъдат продължени, тъй като през миналите 9 месеца сме работили за развиването на опазването на здравето “, сподели на церемонията проф. Хинков.

„ Ще диря баланс в работата си, само че като доктор, за мен постоянно преди всичко е била грижата за хората. Така ще бъде и в този момент “, съобщи доктор Кондева.

Министерство на стопанската система

Служебният министър на икономиката и промишлеността Петко Николов одобри поста от Богдан Богданов и увери, че ще има последователност в работата на министерството.

Николов уточни, че ще бъде по-конкретен, откакто се запознае с работата на ведомството.

„ Ще споделя всичко, което сме свършили досега и това, което чакаме да бъде свършено до края на годината “, разгласи Богданов.

В отговор на въпрос дали ще направи проверка в министерството, Николов съобщи, че всичко, което би подхванал, ще е в границите на закона. 

Министерство на районното развиване

Виолета Коритарова при поста министър на районното развиване от Андрей Цеков.

„ Ще се постарая да продължа започнатото от екипа на министерството и в работата ми ще има последователност. Без последователност няма по какъв начин да продължим напред “, разгласи Коритарова.

Тя изясни, че все още има известно закъснение в осъществяването на плановете, заложени в Националния проект за възобновяване и резистентност, и даде обещание да се постарае да навакса забавянето.

Андрей Цеков от своя страна пожела триумф на новия министър и очерта няколко съществени параметри, по които оставя „ фронт за работа “ на приемничката си. На първо място той сложи строителството на четирите съществени автомагистрали – „ Хемус “, „ Европа “, „ Русе – Бяла “ и „ Видин-Ботевград “.

Министерство на правораздаването

Служебният министър на правораздаването Мария Павлова одобри поста от Атанас Славов.

Славов съобщи ключа от касата за държавния щемпел на Павлова.

Той пожела триумф и спокойна работа на институцията, както и Народното събрание да приема по-добри закони.

„ Ще направя всичко допустимо да осигуря равномерен преход и успокоение в министерството “, сподели Павлова и добави, че ще постави старания за разработване на качествени проектозакони.

Министерство на културата

Новият министър на културата Найден Тодоров пое поста от досегашния – Кръстю Кръстев.

 „ Адски спокоен и убеден съм, набожен в това, което ще извършите за Министерството на културата, то заслужава най-хубавото и аз считам, че Найден Тодоров е най-хубавото, което може да се случи на Министерството на културата “, сподели Кръстев.

Той алегорично съобщи на наследника си фототипно копие на фамозната Манасиева хроника, която дефинира като „ знак на отговорностите в Министерството на културата “.

„ С министър Кръстев към този момент имаме опит в приемането и предаването. Аз съм спокоен за това, което намирам, тъй като и двамата сме от една сфера и няма по какъв начин да нямаме близко виждане за това, че културата би трябвало да върви напред, каквото и да става “, означи Найден Тодоров, който към този момент беше на поста длъжностен министър к служебния кабинет на Гълъб Донев.

Министерство на нововъведенията

Росен Карадимов пое поста на длъжностен министър на нововъведенията и растежа от Милена Стойчева.

„ Основната задача на служебния кабинет са изборите. Ще развиваме направеното досега, с цел да поддържаме системите в страната в кондиция, до момента в който пристигна идващото постоянно държавно управление “, съобщи Карадимов.

Той даде обещание всичко реализирано във ведомството да бъде надградено. „ Основаната задача на министерството е да основава благоприятни условия за вложения в нововъведения и привличане на стратегически вложители. Предавам поста с възприятие на доверие и оптимизъм, тъй като считам, че господин Карадимов споделя визията и ще продължи досегашната работа “, сподели от своя страна Милена Стойчева.

Министерството на спорта

В Министерството на спорта щафетата от автомобилния играч Димитър Илиев пое президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

„ Основна цел е обезпечаването на мира на федерациите, клубовете, спортистите и треньорите. Уверявам ги, че ще направя всичко допустимо да имат естествен работен развой, тъй като остават няколко месеца до Олимпийските игри в Париж. Сигурен съм, че нашите спортисти ще продължат да работят интензивно, ще покажат своя капацитет и ще завоюват още квоти за най-големия състезателен конгрес “, съобщи Глушков.

Димитър Илиев регистрира свършеното от неговия екип през последните месеци и добави, че постоянно има какво да се надгради.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР