След кибератаката на най-големия тръбопровод за горива в САЩ беше

...
След кибератаката на най-големия тръбопровод за горива в САЩ беше
Коментари Харесай

Какви са последиците след хакерската атака на най-големия тръбопровод за гориво в САЩ?

След хакерската атака на най-големия водопровод за горива в Съединени американски щати беше оповестено изключително състояние. Застрашени са доставките на горива за огромна част от Източното крайбрежие, а американското държавно управление разгласи, че работи в тясна връзка в помощ на оператора за ограничение на вредите. Първите последици - нефтът стартира да нараства.

Според специалисти идващите 24 часа ще са от основно значение за справяне с следствията от хакерската атака против тръбопровода.

" За водопровод с потенциала на засегнатия, спиране от ден-два е нищожно стеснение. Но тъй като той зарежда и други терминали, на всеки пет дни, по-дълго спиране би могло да има доста по-сериозно влияние, със доста по-големи мащаби. А това сигурно би тормозило потребителите, авиопревозвачите, тези, които употребяват дизелово гориво за камионите си, както и жп превоза ", съобщи Андрю Липоу, шеф на консултантска компания 7113.

Тръбопроводът Colonial Pipeline придвижва 2 и половина милиона барела дневно. Това са 45% от доставките на дизел, бензин и самолетно гориво за Източното крайбрежие. В опит да се оправят със обстановката, управляващите облекчиха транспорта на горива.

Какво се случи - данните в компютрите на компанията-оператор са криптирани, мрежата ѝ - парализирана. За да не бъде публикувана информацията в интернет, кибер-нападателите желаят откуп, чиято сума не е конкретизирана. Предполага се, че зловредните дейности са на хакерска групировка, наречена " Тъмната страна ".

За да предотврати по-тежки последствия, компанията-оператор " се изключва " - минава офлайн. Облачната система, на която хакерите са " складирали " откраднатите данни, също е изключена, твърди Ройтерс. Атаката повдига голям брой въпроси. Заговори се за законови промени, които да подсигуряват сигурността на стратегическата енергийна инфраструктура и да я защитят от хакерски набези. Сега излиза наяве, че не са направени вложения, където и когато е трябвало, разясняват специалисти.

" Всъщност, те се вслушват в стандартите и разпоредбите, придържат се към най-хубавите практики и съблюдават наличната рамка - над 75% от нея е обвързвана с предварителната защита. Така че - без да разбираш средата, в която си, без да я следиш, без опция за съответен отговор, предварителната защита атрофира, трансформира се във времето. Губи полезност ", добави Робърт М Лий, специалист по киберсигурност.

От компанията-оператор обявиха, че ще вдигнат мрежата си едвам когато е несъмнено, че това е безвредно. За милиони консуматори остава вярата, че това ще се скоро.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР