След като Volkswagen прекрати производството на най-големия си и най-луксозен

...
След като Volkswagen прекрати производството на най-големия си и най-луксозен
Коментари Харесай

Тествахме новия Volkswagen Arteon

След като Volkswagen приключи производството на най-големия си и най-луксозен модел Phaeton, а по-късно същата орис имаше купето с четири порти Секретен сътрудник, в моделната гама на германците се отвори сериозна дупка. От Волфсбург обаче сполучливо я запълниха и то с модел, който може да пожъне огромен пазарен триумф предвид на трендовете в търсенето на първокласни четириврати купета.



Задачата обаче напълно не беше лесна за осъществяване. Новият автомобил трябваше да е хем състезателен, хем първокласен. Така на бял свят се появи Arteon - модел, позициониран над Passat и впечатляващ с визия и с нови технологии. Този автомобил към този момент се продава у нас, а екипът ни направи обширен тест драйв на най-наточената трансформация R-Line 2.0 TDI 240 hp. Ето и усещанията ни.



Екстериор
Ако преди няколко години някой ви беше посочил фотография с предницата на Arteon и ви беше споделил, че по този начин ще наподобява сериен Volkswagen, надали щяхте да му повярвате. Днес обаче тази визия е реалност, а основна заслуга за нея има дизайнерът Клаус Бишоф. Екстериорът на Arteon в действителност е доста завладяващ, изключително начело и отстрани. Там се откриват съвсем идеални пропорции.



Впечатление прави мощно скосеният в задната си част таван, раздутите задни калници, както и хоризонтално насочената предница, новите светлини и предният похлупак в жанр а-ла Mercedes-AMG GT S. Не сме единствените, които декларират, че това е най-стилният Volkswagen за последните 25 години. Критики може да има само поради по-семплата задница на автомобила, която не импонира с останалите екстериорни решения.



Интериор
Влезете ли в салона на Arteon обаче няма да останете толкоз впечатлени. Не, че там е неприятно, само че просто интериорните решения са доста близки до тези на осмата генерация на Passat. По-луксозното съоръжение въпреки всичко си проличава, въпреки и не от пръв взор. Настаните ли се в комфортните кресла, няма по какъв начин да не усетите, че сте в автомобил от така наречен премиум сегмент.



Това с най-голяма мощ важи за високите равнища на съоръжение, само че даже и в базовото се усеща въпросното леко предимство над Passat. Изключително съвременни напълно цифрови уреди пред лидера, 9.2-инчов екран на Discover Pro системата, високо качество на материалите и това на самата сглобка, огромни и комфортни кресла, както и оптимална остъклена повърхност са нещата, които карат лидера и пасажерите да се усещат добре.



Мястото за краката на пасажерите е премного, като то е усъвършенствано още повече в задния пасажерски отсек. Освен това, макар скосения таван, ръстови пасажери се усещат извънредно удобно на задната седалка. Багажникът е голям и функционален, а размерът му може фрапантно да се усили за сметка на местата на втория ред. Като цяло, може да се каже, че салонът е първокласен, материалите отлични, само че ние персонално чакахме малко повече от новия флагман на VW.



Двигател и ходови характерности
R-Line версията, която ни беше предоставена за тест, включваше двулитров дизелов мотор с мощ 240 конски сили, предаващ момента и на четирите колела през автоматизирана DSG скоростна кутия с два съединителя. Каквото и да се приказва във връзка с дизеловите мотори на VW, то би трябвало да кажем, че този елемент не отстъпва на аналогичните мотори на конкуренцията от премиум класа.



Изключително беззвучен, доста динамичен и не на последно място потресаващо пестелив. Средният разход, който регистрира ръб компютъра след тридневно шофиране в градски и извънградски условия, беше под шест литра на 100 километра. При това тапите в града не бяха по никакъв начин дребни, а по автомагистралата използвахме оптимално позволената скорост.



Що се отнася до ръководството и по него нямаме особени забележки. Изключително осведомителен волан, най-малък крен в завои с висока скорост и доста положително ускоряване и доускорение. В резюме можем да кажем, че тъкмо тази версия с двулитров дизел 4х4 и 7-степенен автомат е оптималната за Arteon и... най-скъпата, несъмнено.

Цена
Arteon несъмнено е автомобил от така наречен премиум сегмент и в случай че го преглеждаме като подобен, можем да кажем, че цените му са атрактивни. За цената, която можете да видите по-долу, получавате един огромен фастбек (95 мм по-дълъг и 39 мм по-широк от Passat VIII), който почтено заменя досегашното Секретен сътрудник и в същото време се пробва да гони лукса на Phaeton.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР