След като Ви разказахме за взаимните обвинения от страна на

...
След като Ви разказахме за взаимните обвинения от страна на
Коментари Харесай

Взаимни обвинения за тормоз върху деца разтърсиха Габрово

След като Ви разказахме за взаимните обвинявания от страна на управление и личен състав за експанзия върху малчугани в Центъра за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания " Хризантема " в град Габрово и представихме гледните точки на ръководителя на центъра Маринела Лазарова и напусналият обществен служащ Йорданка Милчева , във втората част от следствието на ще прочетете какви са реакциите на другите чиновници на центъра и подхванатите дейности от страна на институциите по казуса.

На публицистичната ни поща получихме няколко видеоклипа, които показват разнообразни във времето случаи на вербална експанзия от страна на детегледачки и чиновници в профилираната институция. На част от материалите даже се вижда, че грижещите се за децата се пробват да протягат ръка на малчуганите, които са с друга степен на душевен увреждания .
Освен това в центъра тлее напрежение сред управление и чиновници и се разменят непрекъснати обвинявания, че децата се употребяват като заслон за изясняване на междуличностни търкания .
Заради по този начин създалата се обстановка от Община Габрово са сезирали Агенцията за протекция на детето и прокуратурата на база на постъпили видеоматериали и пояснения за протичащото се в центъра. Междувременно и представител на омбудсмана Мая Манолова, Ева Жечева, се е срещнал с работещите в профилираното заведение, с цел да обясни случая.
Наш екип посети Габрово, с цел да се опита да разбере имало ли е тормоз върху деца в центъра във времето обратно и какви са причините на засегнатите страни.


Срещаме се с госпожа Донева, която като за начало отхвърли всички обвинявания, отправени към нея, въпреки да е снимана на видео. Припомняме, че на един от клиповете се вижда по какъв начин Донева нагрубява момиче, изведено през декември 2016 година от центъра, и протяга ръка с парцал да го удари.
Татяна Донева изясни, че девойката, изпратена пред декември 2016 година в психиатрично заведение, е служила за забавление на обществената работничка Йорданка Милчева и ръководителката на центъра Маринела Лазарова . Според думите на Донева, Лазарова и Милчева са я дразнили, предизвикали и събуждали в нея по този метод експанзията, с цел да протяга ръка момичето след това на чиновниците в центъра. “Имаше едно магаренце, мека играчка, която те не ѝ даваха, с цел да я слушат по какъв начин крещи, по какъв начин вика”, спомня си случай от близкото минало детегледачката.
Тя описа, че в действителност Милчева и Лазарова са подучвали девойката да прави разнообразни пакости . " Те я принуждаваха, манипулираха я просто ". По думите на Донева ръководителката на центъра и общественият служащ са настройвали колектива против момичето с умствена назадничавост, а в действителност те са били тези, който са вършели " пакостите ", с цел да набедят девойката и по този метод да предизвикат и работещите да ѝ се карат. На въпрос какъв би могъл да бъде претекстът за такова нещо, отговорът беше " смях, забавление, нямам визия. За мен това е извращение ", безапелационна беше Татяна Донева.
По думите ѝ Лазарова и Милчева са настройвали момичето да я удря с обувка по главата, до момента в който те се забавлявали в този миг. Донева изясни съответно по клипа, на който се вижда, че е с парцал и че протяга ръка към момичето, че е афектирана точно от такава обстановка, в която Лазарова и Милчева са предизвикали девойката с умствена назадничавост да я ядоса. Татяна признава, че е сбъркала, че е повишила звук на момичето . Тя изясни, че не я е блъснала, а единствено е протегнала ръка с парцала . Донева описа, че работи през цялото време на разкриването на дома от преди четири години и е привикнала с всички деца, както и те с нея.
Според детегледачката момичето е изпратено в другата клиника тъкмо поради обществения служащ и поради ръководителя на дома, тъй като те непрестанно са я предизвикали с държанието си да нарушава спокойствието в центъра. Донева съобщи, че споделя всичко това без скрупули на съвестта .

За другия клип, на който се вижда, че тя покачва звук на момче, Донева описа, че то е било хиперактивно и че и други хора в дома са му се карали. По думите ѝ обаче момчето схваща всичко и макар, че хигиенистката детегледачка му крещи, то я мислело за собствен другар . Донева описа, че е крещяла на момчето, тъй като то будело децата, не ги оставяло да спят, разправяло се с тях и ги тормозело, като ги стискало.
С две думи това са две дами, които за мен не им е там мястото ”, добавя още Татяна Донева по адрес на Лазарова и Милчева. Тя удостовери, че връзките сред управлението на центъра и част от личния състав се пропукали от времето на преместването на девойката с параноидна шизофрения през декември 2016 година.
Донева акцентира, че не е наясно кой е подал жалбата до омбудсмана, поради която стартира инспекцията в дома. " Нещата две години вървят по този начин. Назрява непрестанно напрежение. Това напрежение се усеща и от децата ", безапелационна е детегледачката
Тя изясни, че е афектирана и за последните две години и изтърпяла доста неща. Според нея всичко протичащо се е персонална вендета . Татяна сподели, че има фотоси на доста обстановки, които демонстрират контрапримери, само че телефонът ѝ липсващ в центъра .
Донева отхвърли всички обвинявания от страна на Лазарова и Милчева към нея и счита за отговорни за тези обстановки в центъра двете си колежки. Тя изясни, че не е съобщавала за всичко това през тези две години, с цел да не стават спорове. " Осем от 10 души личен състав считат, че виновност за всичко има ръководителят и общественият служащ ", сигурна е Донева.
По думите ѝ даже доста да я ядосат, тя не е удряла в никакъв случай децата и не е проявявала словесна експанзия към тях . “Отнасяме се към децата напълно благо, тъй като те в действителност са безпомощни”, посочи Донева и уточни, че клиповете са част от акция против нея, тъй като Лазарова и Милчева считат, че тя е повода за преместването на момичето в психиатрична клиника.
Относно пакетите с храна от БЧК, които са част от дарението за децата в центъра, Донева изясни, че е получила пакет брашно и пакет ориз от храните, само че те били с изминал период на валидност.

" Аз бях в афект, цялата треперех, тъй като ми нямаше нещата от чантата ". Така здравната сестра на центъра оправда държанието си във видеоклип, на който се вижда по какъв начин тя крещи на момче от вкъщи, като го упреква, че ѝ е ровело в чантата, назовава го " говедо ", " маймуна гадна ", заканва се да му счупи главата и протяга ръка към него .
Калчева сподели, че се е намирала в положение на афект , тъй като в съответната обстановка е видяла, че шкафът ѝ е отключен, и че чантата ѝ е изчезнала. Тя има подозрение, че обществената работничка Милчева и директорката Лазарова са скрили нещата от чантата им. По думите ѝ те са правили това, като подмятат или местят от стая в стая персоналните движимости на чиновниците, с цел да излизат отговорни по-късно децата. И всичко това е ставало, цитираме - " за забавление ".

Според здравното лице напрежението е в центъра от юни месец 2016 година. То било съпроводено от ежедневни провокации от страна на шефа и обществената. Калчева отхвърля всички обвинявания към нея и счита, че става въпрос за възмездие и за персонална вендета на управлението към нея . Тя сподели, че в никакъв случай не си е разрешавала вербална или физическа експанзия към дeцата и постоянно се е старала да се държи към управлението колегиално и правилно. " Не тая ненавист, не желая възмездие за никого ", разясни още здравната сестра на център " Хризантема ".

И друга детегледачка, появила се в скандалните видеоклипове с очевидно принуждение против деца с увреждания, Кинка Недялкова, твърди, че деца от центъра са се употребявали за развлечение и интриги от страна на управлението . Тя уточни, че чиновниците в центъра са желали и психолози, които да дойдат и да беседват с тях, тъй като работата била ужасно натоварена. Недялкова съобщи, че не е ставала очевидец на случай на принуждение в центъра към децата . По думите ѝ хора от управлението са правили разнообразни пакости в центъра, прикрити под шапката на това, че са го правили децата.
Детегледачката сподели, че напрежението в институцията датира от две години и половина и тя има доста съществени подозрения, че някой различен, прикрит зад децата, основава напрежението . След като е написала в рапортната тетрадка за своите подозрения, са почнали обвиняванията към нея. Тя удостовери, че продължава да има и в този момент напрежение в центъра и сподели, че се усеща афектирана, за това, че е набедена за " черната овца ".

Actualno.com беседва с шефа на дирекция " Социални действия и обучение " към Община Габрово Даниела Василева, която сподели, че кметът Таня Христова е сезирала способените органи в лицето на Агенцията за протекция на детето и прокуратурата при започване на седмицата (15 януари) поради сигнал с видеоматериал, получен по формален ред с адрес център " Хризантема " .
" До този миг публични сигнали за проблеми в центъра не са постъпвали ", разяснява още Василева. Тя сподели, че напълно неотдавна се е срещнала с въпросните клипове и акцентира, че с личния състав в центъра са в непрекъснати срещи, работа и партньорство поради напрежение, подбудено от междуличностни връзки .

Василева посочи, че способените органи са тези, които ще вземат най-правилната и точна оценка в по този начин създалата се обстановка. Тя акцентира, че протичащото се е в развой на изясняване, само че и зададе въпроса за какво някой снима, до момента в който е налице експанзия към дете, а не отива да го отбрани .
Ева Жечева, представител на омбудсмана Мая Манолова, разясни, че са били сезирани с три тъжби. Една от жалбите е била от представители на личния състав в центъра, които твърдели, че върху тях е оказван напън и в профилираната институция имало неприятна трудова атмосфера , като чиновници упрекват за това две от лицата, които са в управлението на центъра. Другата тъжба, постъпила при омбудсмана Мая Манолова, съдържала и видеоклипове, които показвали метода на развъждане на децата и отношението на част от чиновниците към тях - тази част, подала първата тъжба.
Ева Жечева означи, че е направила инспекция на място, като са извършени редица срещи с целия екип, с цел да се опита в качеството си на медиатор да сближи позициите във връзка с трудовата атмосфера в центъра, тъй като там " всеки упреква всеки, всеки има своите причини ", изясни още Жечева.
Тя напомни, че в последна сметка преди няколко години по тази причина е направена промяната и са затворени домовете, с цел да няма " скрито-покрито " в грижата за децата, " с цел да можем да им дадем друго качество, тъй като това са фамилни къщи и грижата е близка до фамилната ".
" Насилието, което няма по какъв начин да кажеш, че го е нямало, тъй като го виждаш на видеоклиповете, е там, само че по отношение на тези дейности отношение ще вземе прокуратурата и Държавна организация за протекция на детето ", сподели Жечева.
По думите ѝ става въпрос за неприятна съгласуваност с общината и неосъществяван непрестанен мониторинг . " Стигнало се е до там, че откакто няма докладни, се е считало, че всичко в този център е наред ", посочи Жечева.
За край тя сподели, че не счита като цяло, че качеството на услугата в центъра е неприятно, само че съгласно нея би трябвало да се положат оптимални институционални старания.
Редакцията на поддържа тезата, че Вие, нашите читатели, не би трябвало да ставате очевидци посредством унизителна картина на следващите случаи на принуждение в обществото ни и че децата, които са снимани на тези клипове, не трябва да бъдат показвани даже със затъмнени лица. Ето за какво изцяло съзнателно няма да Ви покажем видеоматериалите, с които разполагаме.
Първата част на следствието може да прочете ТУК





Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Габрово  Случаи на тормоз върху деца с увреждания разкриха дълбоки несъгласия в Габрово Случаи на тормоз върху деца с увреждания разкриха дълбоки несъгласия в Габрово  Общинският съвет в Севлиево си дал пълномощия да приключва кметски мандати Общинският съвет в Севлиево си дал пълномощия да приключва кметски мандати  ДА БЪДЕ новият храм на Габрово ДА БЪДЕ новият храм на Габрово  Зелената сила в промишлеността към този момент и в Габрово - посредством компанията Зелената сила в промишлеността към този момент и в Габрово - посредством компанията " Принц "  ПРИНЦ ООД организира информативен ден за план за енергийна успеваемост ПРИНЦ ООД организира информативен ден за план за енергийна успеваемост Интервю Още Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните две години
​Какви провокации стоят пред Община Търговище през само че...
Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави сл Марк Менсън: Всичко отминава и по този начин би трябвало да бъде коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Столтенберг и Заев: Спорът за името може...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че алиансът няма проект „ Б” за влизането на Република Македония в пакт...
Папата ожени стюард и стюардеса на борда н... 200 организации у нас - обединени в отбрана... Сирия ще взе участие на договарянията под егидат... Обявиха конкурс за лого на новото компютър... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 19 януари
Овен Този петък ще бъдете изпълнени с невероятни сили. Денят е подобаващ за сантиментални срещи. Отношенията може да се развият светкави...
Откриха тяло на мъж наоколо до Нови Искъ... По-солиден мач и победа за Григор Димитров... Протестиращите за Пирин не се съгласиха, ч... Любовен хороскоп за уикенда НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Русия упрекна Украйна, че се готви за нов...
Русия съобщи, че приемането на закон от украинския парламент, в който спорът с проруските сепаратисти се в източната част на стран...
Българска социалистическа партия видя идеологизация на образованието, п... Русия: Посолството на Съединени американски щати скрито финансира... Русия взе да се тревожи поради " прераждане... Илюзията за политическа различност  www.expert.bg  Платежният баланс през ноември излезе на минус с над 103 млн. евро Платежният баланс през ноември излезе на...  Над 86 милиарда $ са изхарчени предходната година за приложения Над 86 милиарда $ са изхарчени миналат...  Франция не изключва разновидността за мост над Ламанша Франция не изключва разновидността за мост над...  350 000 българи считат за обикновено мъжът да бие жена си 350 000 българи считат за обикновено мъжът...  www.iwoman.bg  Поли Генова с послание към Г-н Президент (видео) Поли Генова с послание към Г-н Президен...  Искаш принц, а не жаба? Дръж се като принцеса Искаш принц, а не жаба? Дръж се като при...  Най-големите нарциси измежду зодиите Най-големите нарциси измежду зодиите  " Радиограмофон " - музиката като единстве...  http://www.sportlive.bg  Левски контракти новия контракт с млад гений Левски контракти новия контракт с млад тал...  Заглебие удостовери: Свиерчок отива в Лудогорец Заглебие удостовери: Свиерчок отива в Лудо...  Стефанов призна за прехвърлянето на славист в Серия А и разкри какъв брой ще получи клубът Стефанов призна за прехвърлянето на славист...  Легендата Пеле още веднъж влезе в болница след пристъп Легендата Пеле още веднъж влезе в болница сл... Интервю Още Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните две години
​Какви провокации стоят пред Община Търговище през само че...
Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави сл Марк Менсън: Всичко отминава и по този начин би трябвало да бъде Нови Най-четени Най-коментирани Взаимни обвинявания за тормоз върху деца раздрусаха Габрово (II част)... 30 0 Вълчев: Няма да отменяме програмата по история за 10 клас... 93 0 Ограничават достъпа до НДК на 22 януари... 90 0 Вижте най-любопитното от миналата седмица (ВИДЕО)... 89

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР