След като веднъж го отложиха и за малко да го

...
След като веднъж го отложиха и за малко да го
Коментари Харесай

В 12 без 5 на 2022 г. депутатите задвижиха „сините карти“

След като един път го отложиха и за малко да го оставят за следващата година, депутатите въпреки всичко удължиха престоя си в пленарна зала до късно в петък, с цел да гласоподават дълго чаканите промени при така наречен „ сини карти “. Законопроектът за изменение на Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност, импортиран от Надежда Йорданова („ Демократична България “) и група народни представители, бе признат на първо четене със 122 гласа „ за “, 34 – „ Против “ и двама въздържали се. 

Промените целят улеснение на достъпа до пазара на труда в страната на висококвалифицирани експерти, жители на страни отвън Европейски Съюз. Гласуването на основния законопроект на първо четене към момента не е гаранция, че той ще бъде финализиран. Тепърва следва окончателното му обсъждане и приемане.

Възражения против него имаше от страна на „ Възраждане “, които показаха опасения от навлизане на вълната от работна ръка, която ще залее България. Йордан Цонев от Движение за права и свободи позволи даже опцията от застрашаване на националната сигурност и уточни още, че „ Синята карта на Европейски Съюз “ би могла да се трансформира в „ златна трудова брошура “, сравнявайки я със „ златните паспорти “. 
Какво в действителност са „ сините карти “ 
„ Сините карти “ се издават на жители от трети страни, с цел да дойдат да работят в България. Най-често те се употребяват за наемане на високвалифицирани експерти в областта на IT промишлеността. Процедурата по издаване на документа обаче е прекомерно мудна и тежко бюрократична – представители от сектора споделят, че сега тя лишава към 6 месеца и също така има някои излишно комплицирани условия.  

Тромавият развой отхвърля доста работодатели и на процедура затваря вратата пред висококвалифицираните фрагменти от страни отвън Европейски Съюз да проработят в България, респективно да заплащат налози тук и да вземат участие в локалния стопански живот. Пресен образец за пропуснатите благоприятни условия е войната в Украйна, която принуждава доста хора от IT промишлеността освен в нападнатата страна, само че и от Русия да търсят метод за релокация. България обаче рядко е измежду желанията има точно заради неблагоприятните условия. 

Затова софтуерните компании в страната от години упорстват за облекчение на процедурата, обяснявайки, че това ще даде късмет на промишлеността да задоволи най-малко отчасти острия дефицит на фрагменти (софтуерният отрасъл да вземем за пример ще се нуждае от над 30 хиляди нови чиновници след пет години). Политиците постоянно кимат в символ на единодушие, само че до момента по този начин и не са приоритизирали на процедура и всъщност законодателните промени. 
 ICT промишлеността може да стане първа по доходи до 2026 година
Минаването на първо четене в пленарна зала е значима крачка, само че занапред следва втората, която да ги утвърди и направи действителност. Над измененията по „ сините карти “ – които прочее са един от наложителните законопроекти, нужни за разпределяне на финансиране по Плана за възобновяване – тегне обаче заплахата да не бъдат финализирани поради вероятността от разформироване на 48-ото Народно заседание. Ако депутатите не ги одобряват в този момент, процесът по разискване и гласоподаване ще бъде върнат изначало в идващия парламент.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинсиня карта законодателни промени трудова миграция първо четене гласоподаване IT промишленост IT експерти трети страни ПоследниНай-четениПазар на труда 40 В 12 без 5 на 2022 година депутатите задвижиха „ сините карти “ Списанието 948 Над 10 милиарда лв. е безвъзмездната поддръжка за бизнеса Компании 1192 Мъск даде обещание да не продава акции на Tesla най-малко две години Бюджет и финанси 2420 Депутатите сложиха завършек на отстъпката от 25 ст. за горивата Накратко 5456 Вечерни вести: Депутатите удължиха бюджета; Русия стопира петрола за Европа Енергетика 3680 Русия стопира петрола за страните, въвели ценовия таван Регулации 2936 Комисия за защита на конкуренцията се ускори да ревизира договорката на Спас Русев за „ Булсатком “ Индустрии 2873 Какво следва за имотния пазар в България през 2023 година Всички новиниОще от Пазар на трудаВиж всички
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР