След като вчера сами се вкараха в правен абсурд, днес

...
След като вчера сами се вкараха в правен абсурд, днес
Коментари Харесай

Пак хаос в парлемента, депутатите спорят гласуван ли е вчера Законът за НСО


След като през вчерашния ден сами се вкараха в юридически парадокс, през днешния ден депутатите продължиха да спорят гласувани ли са през вчерашния ден измененията в Закона за НСО или не са.

Председателят на Народното събрание Ива Митева се опита да разгласи гласуванията за оскъдни, само че от ГЕРБ лудо се възпротивиха.

Повече от половин час депутатите се замерваха с обвинявания и в последна сметка Митева свика председателски съвет, с цел да потърси излаз от рецесията.

До хаоса се стигна, откакто през вчерашния ден бяха гласувани промени в Закона за НСО, те действително не бяха признати, само че се оказа, че няма кворум. Депутатите се изпокараха дали Правилникът разрешава това, само че Ива Митева не бе в залата. Днес тя разгласи, че тъй като е нямало кворум, гласуванията са оскъдни и би трябвало да се прегласуват. ГЕРБ използваха случая, с цел да обяват новите партии в несръчност и непознаване на правилника.

Зам.-председтелят на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид също се намеси в разногласието. Според него и двете страни имат право. По думите му дебатът по измененията в Закона за НСО също ще се окаже незабележим и противозаконен.

" Моето предложение е от високата естрада да включите в дневния ред за сряда законопроекта за ново разглеждане, нови диспути и ново гласоподаване в сряда ", сподели още Хамид.

Ива Митева съобщи, че няма да го направи.

Става въпрос за промени в закона, с които се лишава защитата отНСО на основния прокурор. Партиите на митинга пробваха да одобряват текстовете, само че не всички от тях бяха в залата, липсваше и групата на Българска социалистическа партия, тъй като по това време на „ Позитано “ 20 имаше Пленум.

Днес депутатите би трябвало да гласоподават на първо четене дали да закрият спецправосъдието. Депутатите в правната комисия ще прегледат законопроекта за следващ път, прецизира Нова ТВ. На предходното съвещание гласуването се провали. Причината - условието законопроектът да бъде оповестен на уеб страницата на Народното събрание.

Освен закриването на профилираните съдилища и прокуратурата, текстовете плануват и промени за избора на членовете на Висш съдебен съвет. Законопроектът беше признат на първо четене в правна комисия по време на предходния парламент. Според част от депутатите в комисията неговото разглеждане би трябвало да се остави за идващия парламент, поради предизвестения завършек на 46-ото Народно заседание.

Освен това актуализацията на държавния бюджет влиза на второ четене в отрасловата комисия. Депутатите гледат парите за здраве и обществени услуги. На първо четене беше утвърдено нарастване на всички пенсии приблизително с 12,5 % от 1 октомври.

В сферата на опазването на здравето се обезпечават в допълнение над 350 млн. лева, а за ограничения против Коронавирус рецесията над 400 млн. Междувременно ръководителят на Народното събрание Ива Митева свика изключително съвещание на Народното събрание на 7 септември от 11.00 ч. Темата е бюджет.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР