След като в сряда правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че

...
След като в сряда правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че
Коментари Харесай

Новият антикорупционен закон предвижда повече хора да подават декларации

След като в сряда правосъдният министър Цецка Цачева разгласи, че до края на юли ще е подготвен законопроектът за нов антикорупционен закон и може би поради значимостта му, министерството е оповестило едномесечна социална консултация по бъдещия план, видно от портала за съвещания.

В новия, трети поред за рамките на две години, план се планува основаването на нов обединен самостоятелен орган, който да сплотява функционалностите на съществуващи обществени органи и звена с главната роля да прави действителни инспекции на декларациите за имущество и ползи, да реализира производства за определяне на спор на ползи и да прави отнемането на нелегално добито имущество.

Според създателите на законопроекта – новият самостоятелен орган ще се назовава Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество, осведоми БГНЕС. Бъдещата комисия ще стъпи въз основата на в този момент настоящата Комисия за лишаване на нелегално добито имущество, като към нея се вливат Комисията за попречване и определяне на спор на ползи и на Центъра за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и проведената престъпност към Министерския съвет (БОРКОР), съответното звено от Сметната палата.

По този метод се цели да се сътвори нужната връзка сред функционалностите по инспекция на имуществените заявления, установяването на спор на ползи и правенето на тази основа на разбори за оценка на риска, аргументират се от правосъдното министерство.

В бъдещия Закон за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество е очакван

по-широк кръг от хора, които ще са задължени да подават заявления, уголемен е и кръгът на заявените условия.

От друга страна, се планува функционалността по лишаване на нелегално добито имущество да се употребява освен като противопоставяне на проведената престъпност, а и като механизъм за битка с корупцията. Предвижда се и членовете на актуалната Комисия за лишаване на нелегално добито имущество да довършат мандата на си в новата Комисия за противопоставяне с корупцията.

Преди дни Цачева разгласи, че в плана ще бъде изключена опцията за подаване на анонимни сигнали. Премахната е и така наречен противоположна тежест на доказване, т.е. този, който подава сигнал за корупция против някого ще би трябвало да го потвърждава. Това бяха главните две точки, които бяха подложени на критика в предходния план, направен от екипа на тогавашния вицепремиер Меглена Кунева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР