След като в първа част от историята Ви запознахме с

...
След като в първа част от историята Ви запознахме с
Коментари Харесай

След години туткане търсят проектант за сграда на циклотрона

След като в първа част от историята Ви запознахме с детайлности към това какъв брой време не са изпълнени задължения, касаещи живота на онкоболните в България, продължаваме с детайлностите по отношение на към момента неосъществените проекти къде ще бъде циклотронът и при какви условия ще работи.

Инвестиционният план във връзка с циклотрона е за създаване и употреба на нова лаборатория " Национален циклотронен център " към Иинститута за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика (ИАИЯЕ) при Българска академия на науките за произвеждане на краткоживущи радиоизотопи и радиофармацевтици за позитронно-емисионна компютърна томография (PET/CT) и еднофотонна емисионна компютърна томография (SPECT/CT) за приложимост в клиничната процедура и за научно-изследователска, развойна и просветителна активност в региона на радиофармацията, образната диагностика, физиката, химията, науките за живота, материалознанието. PET/CT и SPECT/CT са одобрени способи за образна диагностика в ядрената медицина, които се употребяват за: - проучване на функционалностите и метаболизма на човешките органи;
- локализиране на злокачествени туморни формирания и следене на тяхното развитие;
- установяване на успеваемостта на влияние на химиотерапевтичните сътрудници при туморни заболявания;
- разкриване на огнища на зараза и инфектиране в човешкия организъм;
- неинвазивни кардиологични изследвания;
- проучвания на невродегенеративни болести като заболяването на Алцхаймер и други

В рамките на индустриалната си стратегия " Националният циклотронен център " ще създава радиофармацевтици основани на Флуор 18, като флуордеоксиглюкоза, за доставка до PET/CT центровете в страната и района. В рамките на научно-изследователската, развойна и просветителна активност на центъра ще се създават и употребяват и други краткоживущи радионуклиди, в дребни количества, за лабораторни цели. В дълготраен проект центърът има за цел създадените в него радиофармaцевтици да преминат клинични тествания и да навлязат в здравната процедура.
Националният циклотронен център ще бъде построен в " Научен комплекс 2 " на Българска академия на науките (бул. „ Цариградско шосе “ № 72 в София). Той ще бъде градеж от първа категория, ІV-ти клас на значителност във връзка с сеизмична резистентност заради сензитивния темперамент на оборудването.

Имотът е благосъстоятелност на Българска академия на науките, възложен с решение на Министерския съвет за създаване на Атомен център, към който през цялото време е планувано създаване на ускорителна лаборатория с циклотрон. Застроената му повърхност ще е 3000 квадратни метра, а разгънатата – 6000 кв. метра. Близо е до постройките, употребени от Института по нуклеарна енергетика.
Достъпът до обекта ще бъде затворен за жители поради физическата му отбрана като нуклеарно оборудване. Там ще работят към 20 учени. Инвестиционният план за лабораторията по решение на Регионална инспекция за опазване на околната среда – София, не предстои на Оценка на въздействието върху околната среда .

България не е вложила в нова инфраструктура за пробни проучвания в региона на нуклеарната физика и приложните нуклеарни технологии в продължение на близо 60 години - от построяването на първия нуклеарен проучвателен реактор в края на 50-те години на предишния век. Местното произвеждане на радиоизотопи за медицината и индустрията е прекъснато със прекъсването на изследователския реактор в края на 80-те години, се сочи в плановата документи.
България към момента е една от дребното източноевропейски страни без национална циклотронна лаборатория за приложни проучвания, произвеждане на радиоизотопи и радиофармацевтици и практическо образование на фрагменти по радиохимия, радиофармация, физика на ускорителите, нуклеарна физика и радиационна сигурност за работа в ядрената медицина и промишлеността. Забавеното отчасти извеждане от употреба и реконструкцията на изследователския реактор постановат търсене на други благоприятни условия за опазване и развиване на пробните нуклеарни проучвания в страната.
Очакваният период за създаване на циклотронния център е 24 месеца дружно с подготовката на площадка. Програмата на циклотронния център за произвеждане на радиоизотопи се чака да продължи към 20-25 години. Съществуващите данни от употребата на циклотрони от семейството TR демонстрират, че експлоатационният живот на този вид циклотрони може да се удължи до над 30 години. Научно-изследователската и развойна стратегия на циклотронния център се чака да продължи към 30-35 години.
Циклотронът ще бъде демонтиран дружно с задействаните системи и съставни елементи от бункера към 40 години след въвеждането им в употреба. Необходимата дълготрайност на живота на постройката е най-малко 50 години.
Специално е отношението към отпадъците. Твърдите боклуци от индустриалните процеси ще се събират от горещите кафези един ден след края на радиофармацевтичното произвеждане. Те са най-вече касети за модули за синтез, части пластмасови тръбички с обща дължина към един метър и няколко микро-колони, флакони и филтри. Всички те се слагат в специфичен оловен резервоар в индустриалната зона за по-нататъшно раздробяване на остатъчната радиоактивност. Веднъж седмично наличието на контейнера се трансферира в по-голям оловен резервоар в зоната за предпазване на радиоактивни боклуци в обекта и се съхранява там, до момента в който бъде предадено на оторизирана организация за ръководство на радиоактивни боклуци.
Всички течни боклуци (до 100 mL на ден) се събират в стъклени контейнери зад оловна отбрана и се съхраняват в зоната за предпазване на радиоактивни боклуци, до момента в който не бъдат предадени на оторизираната организация. Ще има профилираната канализационна система за събиране на евентуално нечисти с радионуклиди отпадъчни води от лабораторно съоръжение, санитарни пропускници, спешни душове, охлаждащи системи на циклотрона и други В профилираната канализационна система отпадъчните води се събират в два или повече резервоара, редуващи се до запълване. Събраната вода остава в един от резервоарите, до момента в който съдържащите се в нея радионуклиди се разпаднат в задоволителна степен. След това водата се изследва и при неявяване на радионуклиди се зауства в елементарната канализационна система.
Производствената активност на центъра ще се реализира през нощта от стеснен кръг лица, при строго съблюдаване на всички правила за радиационна сигурност, което лимитира доста рисковете за личния състав, работещ в оборудването, който не е зает директно в производството на радиоизотопи и радиофармацевтици.
Намерението Института е обектът да не разчита на централизирано топлоснабдяване и да се климатизира с възобновими енергийни източници на топлоенергия и с отпадната топлота от сградните съоръжения и конфигурираното съоръжение.
СНИМКИ: ИЯИЯЕ (Институт за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР