След като в началото на януари 2020 г. шофьор на

...
След като в началото на януари 2020 г. шофьор на
Коментари Харесай

Кръстиха и паяк на Грета Тунберг

След като при започване на януари 2020 година водач на снегорин в Шотландия кръсти машината си на Грета Тунберг, а месец по-късно името й бе обещано на дребен охлюв, в този момент академик от Франкфурт назова новооткрит тип мадагаскарски паяк на шведската екоактивистката, заяви ДПА.

ВИЖ ОЩЕ: Кръстиха снегорин на Грета Тунберг

Арахнологът Петер Йегер от природонаучното сдружение " Сенкенберг " е избрал името " Thunberga greta " за новооткрит тип паяк ловджия на остров Мадагаскар.

Thunberga greta принадлежи към жанр от пет великански паяка, наименуван Thunberga от немския академик. Другите четири типа паяци са познати на науката, само че към този момент са обединени в един жанр.

ВИЖ ОЩЕ: Кръстиха охлюв на Грета Тунберг

Йегер желал с избора на името да притегли вниманието на света към загубата на биологичното многообразие и към настояванията, които шведската ученичка Грета Тунберг всеки петък насочва по време на демонстрациите си. Самият Йегер е взел участие в проведен от нея митинг. Ученият е впечатлен от решимостта на Тунберг да се бори против климатичните промени и за по-добро бъдеще на планетата.

" Покачващите се температури засягат всичко в природата, в това число и разнообразието и популацията на паяците в Мадагаскар ", прибавя Йегер. Изследването му върху паяците Thunberga е оповестено в научното списание " Зоотакса ".

Йегер е разкрил доста нови типове паяци през последните две десетилетия, като Thunberga greta е неговата четиристотна находка. Той постоянно посочва паяците, които открива, на известни персони. Вид великански паяци, открити от него в Югоизточна Азия, носи името Heteropoda davidbowie в чест на фамозния английски реализатор Дейвид Боуи.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР