След като в края на миналата седмица на среща в

...
След като в края на миналата седмица на среща в
Коментари Харесай

Операцията на Турция срещу сирийските кюрди - каква е ролята и позицията на Москва?

След като в края на предходната седмица на среща в съветската база " Хмеймим " кюрдите се договориха с държавното управление на Асад, че неговата войска ще се придвижи против турците, се появиха мнения дали това няма да докара до директно въоръжено опълчване на турската войска с съветски военни, съдружници на Асад. Изявленията на съветски публични лица са сбити и извънредно сдържани.

В отговор на въпрос за вероятността от военно сблъскване с Турция, прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков сподели в понеделник: " Ние дори не бихме желали да мислим за подобен вид ". Песков подсети, че с цел да бъде предотвратено такова сблъскване, военните на двете страни поддържат непрекъсната връзка. На 12 октомври президентът Владимир Путин самичък сподели пред публицисти, че " територията на Сирия би трябвало да бъде освободена от задгранично военно наличие и териториалната целокупност на Сирийската арабска република би трябвало да бъда напълно възобновена ".

Руски специалисти, с които беседва Руската работа на Би Би Си считат, че новата обстановка в североизточна Сирия е в избран смисъл преференциална за Русия и също така допускат, че сред съветското и турското управление има някакви негласни съглашения по този въпрос. За Русия тази обстановка е преференциална и в същото време рискова - както всичко, което става в Сирия.

Фьодор Лукянов, основен редактор на списание " Русия в световната политика ":

Изгодна е с това, че всичко протичащо се за следващ път трансформира разположението на силите и освен това разположение Русия преди всичко удостоверява своя статут на най-влиятелен състезател отвън района. Като отчитаме, че Европа там не присъстваше и не участва, а Съединените щати някак си необичайно си отиват, Русия остава единствената външна мощ, която извършва от една страна стабилизираща функционалност и от друга - мощ, към която всички се обръщат, по този начин да се каже, като към поръчител. В този смисъл несъмнено това укрепва нейните позиции.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР