След като руската газова компания без предупреждение и без правно

...
След като руската газова компания без предупреждение и без правно
Коментари Харесай

Европа ще трябва да намери заместители на руския газ по-бързо, отколкото планираше

След като съветската газова компания без предизвестие и без правно съображение, цената на газа в Европа се увеличи, а останалите " вражески " за Русия страни към този момент се питат коя от тях ще е последваща. Полският министър председател Матеуш Моравецки дефинира действието като " директна офанзива против Полша " и съобщи, че страната му има газови ресурси най-малко за месец и половина напред. Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен упрекна Русия, че употребява газа като " инструмент за изнудване ", а прекъсването на доставките демонстрира, че Русия е обезсърчителен търговски сътрудник.

Още при започване на съветската инвазия в Украйна Съединени американски щати не разрешиха вноса на нефт и енергийни източници от Русия, а Англия съобщи, че ще последва този ход, само че последователно до края на 2022 година Позицията на Европейския съюз (ЕС) за налагане на ембарго върху петрола и газа остана неуверена заради мощната взаимозависимост на Европа от съветските енергийни запаси. Още при започване на март Европейски Съюз излезе с проект да понижи с две трети доставките на газ от Русия до края на тази година и изцяло да постави завършек на зависимостта си преди 2030 година Но внезапно прекъсване на доставките, сходно на това, пред което " Газпром " изправя Полша и България, има капацитет съществено да навреди на европейската стопанска система.
Параметри на зависимостта
Европа получава към 40% от своя газ от Русия, а миналогодишните доставки възлизат на 144 милиарда куб. метра, пресмята Reuters. От тях 52 милиарда минават по тръбопроводи през Украйна. Трасето Ямал-Европа доставя газ до Германия през Беларус и Полша, а " Северен поток 1 " със същата дестинация минава под Балтийско море. През 2021 година газът по трасето през Украйна главно е предопределен за Словакия, Австрия и Италия. Най-зависими остават страните от Източна Европа, Германия, Австрия, Финландия.
Реклама
Германия, която е най-големият консуматор на съветски газ в Европа, не пусна в употреба новия газопровод " Северен поток 2 " поради войната в Украйна. Ако количествата в най-голяма европейска стопанска система се окажат незадоволителни,, която е виновна за една четвърт от потреблението на газ в страната. Неслучайно немското държавно управление се съпротивлява на включването на съветските енергоносители в листата със глобите -.
Заместващи доставки
Някои страни разполагат с различни благоприятни условия за доставки, а европейската газова мрежа обезпечава съгласуваност, тъй че количествата могат да се споделят. Германия има опция да внася газ по тръбопроводи от Англия, Дания, Норвегия и Нидерландия. Норвежката енергийна компания Equinor обмисля способи да създава повече газ от своите залежи през идното лято. По това време нормално добивът понижава, с цел да се извърши поддръжка отвън отоплителния сезон. Южна Европа може да получава азерски газ по Трансадриатическия газопровод до Италия и Трансанадолския газопровод за природен газ (TANAP) през Турция.

Съединени американски щати също изявиха подготвеност да работят за обезпечаване доставки на 15 милиарда куб. метра полутечен природен газ (LNG) за Европейския съюз тази година, само че не прецизираха какво количество от тези спомагателни доставки ще пристигна от страната. Заводите за LNG там към този момент работят на цялостен потенциал и съгласно анализатори множеството от спомагателния газ, който Съединени американски щати възнамерява да изпрати за Европа, ще бъде посредством пренасочване на износа.

Проблем за приемане на LNG от страна на Европейски Съюз са лимитираните потенциали на терминалите и хранилищата. Някои страни интензивно работят по разширението на опциите за импорт и предпазване, само че процесът ще отнеме време. Европейската комисия пресмята, че газът от страни като Съединени американски щати и Катар тази година може да замести 60 милиарда куб. метра от съветските доставки. До 2030 година ще оказват помощ и по-голямата приложимост на биометан и водород.
Реклама Повече чисти източници, само че и връщане към замърсителите
Според Европейска комисия новите планове за вятърна и слънчева сила могат да заменят 20 милиарда куб. метра ползване на газ тази година, а при утрояване на техния потенциал до 2030 година ще добави 480 GW вятърна и 420 GW слънчева сила, с което могат да се спестят 170 милиарда куб. метра годишно. Ако семействата се вслушат в препоръките на Европейска комисия и понижават отоплението с 1 градус, това може да спести спомагателни 10 милиарда кубически метра тази година. Подмяната на газови бойлери с термопомпи, планувано с небосвод до 2030 година пък ще спести до 35 милиарда кубически метра, счита Комисията.

В последните години нуклеарните мощности понижават в Белгия, Англия, Франция и Германия, защото централите последователно се изваждат от приложимост. Въпреки желанието на Европа да спре и въглищните централи като част от напъните за ограничение на климатичните промени,. Някои въглищни централи бяха пуснати още веднъж от средата на 2021 година заради възходящите цени на газа. А през вчерашния ден немското държавно управление даже съобщи, че не е изключено да удължи живота на въглищните и атомните си централи, с цел да понижи зависимостта от съветския газ, въпреки.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР