След като приеха на първо четене промените в конституцията, депутатите

...
След като приеха на първо четене промените в конституцията, депутатите
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат ветото на президента по БТР-ите за Украйна

След като одобриха на първо четене измененията в конституцията, депутатите подхванаха ветото на президента Румен Радев по даването на БТР-и за Украйна. Преди дни то бе отхвърлено от отрасловата комисия по защита.

 

На 4 декември президентът наложи несъгласие върху даването на бронирана техника на Украйна с претекст, че народните представители не са били задоволително осведомени с параметрите на дарението.

Според президента предоставяната бронирана техника не е с отпаднала нужда и би могла да се употребява при защитата на българската граница, както и за оказване на помощ на популацията при бедствия и повреди в труднодостъпни зони.

 

Измененията в главния закон бяха утвърдени на първо четене с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. При нужни 160 гласа измененията бяха подкрепени от 164 депутати, а срещу се оповестиха 66. Въздържали се нямаше. Мнозинството отхвърли предлагането на " Възраждане " за увеличение на 28 дни на периода за оферти преди второ четене.

 

Промените в Конституцията влязоха още веднъж на първо четене в пленарна зала. Графикът на ръководещите планува да бъдат дефинитивно признати на 3 четения в ускорени периоди - до Коледа.

Поправките бяха прегледани на три публични разисквания. Сред текстовете, които ще бъдат обсъждани до последно са разпределението на местата в новия правосъден съвет, мандатите ръководителите на Върховния касационен и административен съд и основния прокурор и измененията с метода на съставяне на служебните държавни управления.

Беше решено да се уточняват текстове, свързани с функционалностите на основния прокурор и пълномощията на държавното обвиняване. Възможно е да отпадне и смяната в текста за избор на членовете на държавните регулатори - механизъм, поради който в последните дни сред сътрудниците във властта протича следващото напрежение.

 

През октомври измененията в Конституцията не бяха признати на първо четене от депутатите. " За " тогава гласоподаваха вносителите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, само че събраха единствено 161 гласа, а за конституционни промени са нужни 180 гласа.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР