След като през миналата седмица стана ясно, че съотношението на

...
След като през миналата седмица стана ясно, че съотношението на
Коментари Харесай

Китай започна да спасява и големите си банки

След като през предходната седмица стана ясно, че съотношението на пазарната капитализация на банките по отношение на размера на активите им е спаднало до исторически ниската си стойност от 5,8%, неотдавна се оказва, че страната към този момент е почнала да избавя проблематичните си кредитори, съобщи Zero Hedge.

Първата банка, която е получила държавна помощ е Harbin Bank. С активи в размер на 662 милиарда юана (94,4 милиарда долара) тя е заемодател със междинен размер, тя оперира от североизточната провинция Хейлонгджанг. Сега обаче тя се трансформира в най-голямата финансова институция с държавна поддръжка, откакто частните ѝ акционери бяха сменени с държавни вложители, показва Wall Street Journal.

Все отново тя не е първата локална банка, която страната избавя. Преди нея бейлаути получиха Baoshang Bank, Bank of Jinzhou, Heng Feng Bank и Henan Yichuan Rural Commercial Bank. Първата от тях беше избавена още веднъж посредством изкупуване на акциите от страна на управляващите още през април тази година. Същият е механизмът зад спасяването на Harbin Bank, 48% от която към този момент ще са благосъстоятелност на страната.

Срещу акциите си, които са били трансферирани, Harbin Bank е получила 15 милиарда юана (2,1 млн. долара). В изказването на банката, което беше оповестено в петък, не се показва формалната причина за транзакцията. Формата, под която е осъществена, обаче приказва за пряк бейлаут, защото става въпрос за трансфер, а не за свободна продажба на акции на свободния пазар.

Harbin Bank е обвързвана с в миналото мощния олигарх Ксиао Джианхуа, който изчезна през 2017 година, откакто прокуратурата стартира талази от акции против някои от огромните частни вложители в страната. След акцията доста от техните бизнеси бяха добити от страната. Такъв е казусът с Anbang Insurance Group, притежавана от Ву Ксиаохуи да вземем за пример.

Акциите на Harbin Bank изгубиха 16,5% от цената си от началото на годината. Както и други банки в страната, в последния си финансов доклад за първото полугодие финансовата институция показва, че се следи спад на качеството на активите ѝ. Въпреки това и въпреки че отписа огромни количества от неприятни заеми, банката записва рекордна облага от 2,18 милиарда юана (311 млн. долара) за първите шест месеца на 2019 година " Което демонстрира, че финансовите доклади в Китай са също толкоз " надеждни ", колкото и другите стопански " данни " в страната ", показват от Zero Hedge.

През пролетта на предходната година Harbin Bank се отхвърли от осъществяване на първично обществено предложение, само че от банката показаха, че ще наберат финансиране посредством безпадежни облигации в размер на над 2 милиарда $. Така тя се трансформира в първата банка, която искаше да набере капитал от първо равнище посредством този тип принадлежности. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР