След като преди дни разбуни духовете на Корейския полуостров с

...
След като преди дни разбуни духовете на Корейския полуостров с
Коментари Харесай

Северна Корея тества и подводна система за ядрени оръжия

След като преди дни разбуни духовете на Корейския полуостров с проби на хиперзвукова ракета, в този момент Северна Корея е направила и тест на подводна система за нуклеарни оръжия. Това се случва в символ на митинг против взаимните военни учения на Южна Корея, Съединени американски щати и Япония от тази седмица, оповестява държавната медия KCNA в петък.    Тестът на системата Haeil-5-23 - името, което Северна Корея е дала на подводните си безпилотни апарати, способни да правят нуклеарни офанзиви - е бил осъществен от мозъчния концерн на министерството на защитата във водите край източния бряг на страната. Говорител на военното министерство на КНДР упреква Съединени американски щати, Южна Корея и Япония, че " се разсейват " с военни учения, и предизвестява за " пагубни последствия ".    Военноморските сили на трите страни организираха тридневни постоянни учения, завършили в сряда, дружно с американския самолетоносач “Карл Винсън ". Те са част от напъните за възстановяване на опциите за отговор на изменящите се нуклеарни и ракетни закани от страна на Пхенян.   

" Позицията на нашата войска за противопоставяне на подводни нуклеарни оръжия се оформя от ден на ден, а другите ѝ морски и подводни ответни благоприятни условия ще продължат да възпират враждебните военни маневри на военноморските сили на Съединени американски щати и техните съдружници ", се споделя в изказване на представителя на севернокорейското министерство, представено от CNBC. 
Наречена Haeil, което значи цунами, новата безпилотна система е била тествана за първи път през март 2023 година Според държавните медии в КНДР тя е предопределена за осъществяване на скрити офанзиви във противников води и заличаване на военноморски ударни групи и огромни оперативни пристанища посредством основаване на огромна радиоактивна вълна благодарение на подводна детонация.    Преди дни Северна Корея изстреля нова хиперзвукова ракета със междинен обхват на деяние с твърдо гориво, което Вашингтон, Сеул и Токио осъдиха като съществено нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Затова и представители на трите съюзнически страни се събраха в Сеул в четвъртък, отправяйки рецензии и във връзка с оръжейната търговия на Пхенян с Русия и все по-враждебната изразителност, тъкмо когато външният министър на Северна Корея посети Москва и се срещна с президента Владимир Путин. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР