След като по-рано през деня Шотландия отпадна от Световната купа

...
След като по-рано през деня Шотландия отпадна от Световната купа
Коментари Харесай

Шотландия унищожи Сан Марино под ужасен дъжд в мач без значение

След като по-рано денем Шотландия отпадна от Световната купа по ръгби с трагично проваляне 21-28 от Япония, локалните почитатели на спорта откриха разтуха в представянето на националния тим по футбол, въпреки и в семейството на Сан Марино в осмия кръг от квалификациите за Евро 2020. Британците нанесоха следващо оскърбление на най-ниско класирания тим в ранглистата на ФИФА с 6:0, без значение от тежките условия за игра под проливния дъжд на стадион “Хампден парк” в Глазгоу.

Хеттрик осъществя халфът на Астън Вила Джон Макгин, а петият гол бе дело на дебютанта с националната фланелка Стюарт Финлди - той е първият състезател на Килмарнък с гол за представителния отбор на страната от 1969 година насам, когато това прави Томи Маклийн при 5:3 над Уелс, а е и едвам четвъртият голмайстор за Шотландия от този клуб. Лорънс Шанкланд, който стана създател на попадението за 4:0, пък е първият състезател на Дънди Юнайтед с прецизен изстрел с националната фланелка от Били Додс, който през 1999 година бележи при 2:1 над Босна и Херцеговина.

Двубоят бе без значение за двата тима, тъй като Сан Марино е твърдо на последното място в групата и в континентален мащаб може да се мери главно с Гибралтар по футболни достойства. Шотландците пък нямат шансове да се доберат до някое от първите две места в групата, като два кръга преди края изостават с 12 точки от подгласника Русия. Домакините бяха отстъпили точно на “сборная” в предходния си дуел и изгубиха всевъзможни благоприятни условия да се класират за Евро 2020, а селекционерът им Стив Кларк бе направил шест промени по отношение на въпросния злощастен конфликт, изгубен с 0:4.

Единствената интигра се въртеше към това с какъв брой гола ще си тръгнат гостите и английският състав не закъсня с отбелязването на първото попадение. Независимо от ужасния пороен дъжд, който безспорно тормозеше играчите, феновете и всички други на стадиона, дуелът предложи много попадения.

В 12-ата минута Може би най-креативният в халфовата линия на шотландците Райън Кристи изпрати топката ниско с центриране в дребното наказателно поле, а Джон Макгин просто сложи крайници си на пътя на топката и я прати в очертанията на вратата за 1:0. Първоначално останаха подозрения дали въобще халфът на Астън Вила е докоснал топката, само че попадението в последна сметка бе записано на негово име. Вече в четвърто от последните пет семейства на Шотландия първият гол е маркиран преди да е изминал четвърт час игра.

В 26-ата минута полузащитникът на Манчестър Юнайтед Скот Мактоминей направи прекрасен пробив по левия фланг центрира в пеналтерията по изострен метод, който затрудни вратаря Алдо Жуниор Симончини. Стражът на Сан Марино по този начин просто заложи топката за Макгин, който на драго сърце осъществя второто си попадение в срещата - 2:0.

В добавеното време на първата част настоятелната игра на домакините се отплати с още един гол, без значение от няколкото спасявания до този миг на Симончини. Правещият дебют с националната фланелка Стюарт Финдли откри топката с глава след центриране от корнер и я насочи на пътя на Макгин, който от към 3-4 метра я прати неспасяемо във вратата, с цел да оформи хеттрика си - 3:0.

През втората част теренът стана толкоз тежък, че отиграванията варираха от комични до искрено рискови за здравето и започнаха да се прокрадват размишления, че мачът може да бъде преустановен. Липсата на вятър в допълнение затрудняваше футболистите, само че головете не стопираха.

Само за 120 секунди шотландците нанесоха още два удара на окаяния си противник - първо Лорънс Шанкланд повиши на 4:0 с удар от близко, а по-късно Финдли ознаменува първия си мач за националния отбор с гол за 5:0 посредством нова асистенция на Кристи - 5:0.

Авторът на хеттрика Макгин предстоящо получи бурни аплодисменти при промяната си в 70-ата минута, а заменилият го Стюърт Армстронг (Саутхамптън) осъществя шестото попадение в дуела. МИНУТА Пожарна охрана МИНУТА СТАТИСТИКА
ЕВРО 2020 8 кръг, неделя 13 октомври  Шотландия 6:0краен резулат  Сан Марино
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР