След като пътищарите запалиха фитила със запалка на стария им

...
След като пътищарите запалиха фитила със запалка на стария им
Коментари Харесай

Кабинетът между Брюксел и синдикатите

След като пътищарите възпламениха фитила със запалка на остарелия им другар и настойник Бойко Борисов, огънчето някак естествено подпали и няколко други черги. Здравните служащи " ненадейно " желаеха почтено възнаграждение на труда си, бизнесът скочи против скъпият ток, а двата синдикални колоса КНСБ и " Подкрепа " размахаха обичаното си оръжие - протестиращи миньори на жълтите павета в триъгълника на властта.

 

Със сигурност всички протестиращи имат свои си персонални причини, поради които са по улиците и площадите. Независимо от това дали те са предприемачи, хора на частния наемен труд или са на държавна заплата. Общото в тези случаи е, че разликите сред тях и властта наподобяват непреодолими. И, както е тръгнало, ще стават все по-непреодолими, макар че най-малко в три от случаите - тока за бизнеса, неизплатените строително-ремонтни действия на пътищарите и трудовите хонорари на медицинските сестри - служебните министри са подготвени с краткотрайните финансови кръпки.

Единствено на " въглищарите " казусът им е неразгадаем. Както от служебното държавно управление, по този начин и от първия постоянен кабинет, назначен от първото обикновено Народно заседание след трагичното делене на Борисов, партията му и присъдружните им псевдонационалисти от несъществуващата към този момент коалиция " Обединени патриоти ".

" Протестираме в този момент, тъй като Планът за възобновяване и резистентност бе

пуснат за публично разискване преди към месец

и едвам тогава разбрахме, че нашите ръководещи са заложили газифициране на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и изграждане на нова заместваща мощ на газ. Това не ни устройва, поради обстоятелството, че 8000-9000 души ще останат на улицата. Нашето предпочитание е въглищните централи да бъдат затворени сред 2040-2050 година ", безапелационен е ръководителят на КНСБ в " Мини Марица Изток " ЕАД Наско Митев.

В формалната си декларация КТ " Подкрепа “ декларира: „ Ние, работещите в мините и централите на комплекс „ Марица Изток “, изрично не сме съгласни  с воденето на сходна политика на полуистини, на несигурност, на откровени неистини, целящи главното – комплексът да спре работа към 2030 година “.

Хората подозират, че задачата на безропотното съгласяване с всички условия по Зелена договорка е час по скоро да бъдат " усвоени " полагащите се на страната ни европейски милиарди. По остарялата изпитана скица - за днешните ръководещи и бизнес сътрудниците им парите, а за всички останали - утрешните последици: безработица, безпаричие, обърканост...

Като начало, протестиращите желаеха среща със служебния министър председател Стефан Янев, с цел да го срещнат с истината за протичащото се в комплекса " Марица Изток ". Синдикатите са инициирали подписка в четирите региона, върху които е " прострян " енергийния колос. Целта им от дълго време е известна, само че до момента

предходните ръководещи изрично отказваха

да разясняват с тях каквото и да било. Особено предоговарянето на крайния период за затваряне на въглищните мини и централи - вместо до 2030 година, това да се случи 10-15 години по-късно.

В настояванията си те акцентират не друго, а челния европейски опит, натрапен от Полша и Германия. Те сполучливо пазят ползите си, тъй че съгласно синдикатите ние можем да сторим същото - да се опънем и да желаяме централите да работят до привършване на ресурсите в мините. А това, както се знае още от преди половин-един век, ще се случи тъкмо към крайният период за 100-процентовото пречистване на европейската стопанска система през 2050 година.

„ Тръгвам си с по-малко скептицизъм, в сравнение с пристигнах “, разгласи водачът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов след срещата с министър-председателя Стефан Янев, вицепремиера по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, министъра на труда и обществената политика Гълъб Донев и министъра на енергетиката Андрей Живков.

" Този пети протестен протест е единствено един от следващите и евентуално ще бъде още един след изборите и след конституирането на новото държавно управление ", предизвести водачът на КНСБ Пламен Димитров и посочи за какво: " България би трябвало да упорства за заледяване цената на въглеродните излъчвания на равнището, на което са сега! "

„ Няма да подминем тематиката, тъй като е сложна “, увери вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов и огласи най-важните ограничения за туширане на напрежението.

Най-напред ще бъде основано държавно дружество " Конверсия на въглищни райони " . Периодът на извеждането от употреба на централите ще изисква сериозна рекултивация и подготовка на терените - дейности, които ще са свързани с доста нови работни места. Ето за какво в новото държавно дружество ще има опция да бъдат назначени тези служащи и чиновници, чиито контракти са били прекъснати поради затварянето на енергийните и минни сдружения. " Така страната ще може да даде сигурност на хората в района ", увери вицепремиерът Пеканов.

Като втора мярка ще бъде препоръчано затварянето на мините и въглищните централи да стане

не най-късно след 9 години, а най-рано след две две десетилетия.

През този интервал, прецизираха вицепремиерът Пеканов и сътрудниците му, страната ще може освен да възнамерява нови благоприятни условия за развиване на района, само че да обезпечи финансиране и да реализира набелязаните мероприятия.

" Фиксирането на нова последна дата ще ни даде опция да отключим парите по Фонда за обективен преход - 2.4 милиарда лева, от които 1.7 милиарда лева ще да отидат за Маришкия басейн, за разкриване на нови, устойчиви работни места с почтени приходи ", акцентира Пеканов.

" През юни тук се оказваше противоположният напън - да не подписвам заповед за работата на " Марица Изток ", напомни енергийният министър Андрей Живков и добави, че България въпреки всичко извършва задължения, които са поети преди мандата на настоящето служебно държавно управление.

" В Националния проект за енергетика и климат липсват два съществени момента. Първият е въпроса за плавния преход към безвъглеродна стопанска система, а втория - въпроса за нуклеарната енергетиката. Тези два въпроса са свързани, тъй като, когато изваждаме една базова мощ, би трябвало да я заместим с друга. По тези два изчезнали момента занапред ще се водят диалози и ще се обрисуват главните моменти, по които ще се работи ", разгласи още Андрей Живков.

Кой знае за какво обаче миньорите и синдикалистите не придвижиха митинга си под прозорците на ГЕРБ. Най-малкото да научат по чия виновност въпросите, които министър Живков означи като изчезнали в проекта, не са обсъждани от 2019 година, когато сме припознали Зеления пакт на Европейския съюз и сме поели уговорката да участваме в Зелената договорка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР