След като Обединеното кралство вече не част от Европейския съюз,

...
След като Обединеното кралство вече не част от Европейския съюз,
Коментари Харесай

Макрон иска да контролира външната политика на Европа. Не всички са съгласни с това

След като Обединеното кралство към този момент не част от Европейския съюз, а немското държавно управление е раздирано от различия, Макрон се трансформира във в действителност началник на външната политика на континента. Той пое управлението на самодейността за опълчване на Русия и филантропичната злополука в Газа. Но не всички от неговите съдружници са уверени, че той е най-хубавият бранител на техните ползи.

Според почитан чиновник, осведомен с полемиките сред съдружниците, спорните му забележки за пращане на войски в Украйна са провокирали незабавния и доста обществен укор от немския канцлер Олаф Шолц и са разгневили американски чиновници, които в частен диалог споделят, че сходна стъпка може даже да предизвика конфликт с Москва. Той споделя, че намеците на Макрон са били направени, с цел да държат съветския президент Владимир Путин в неопределеност, само че чиновници, осведомени с полемиките в НАТО за Украйна, обявиха, че те биха могли да имат противоположен резултат.

Според почитан американски чиновник, като е предиздвикал Берлин обществено да изключи опцията за изпращане на войски, Макрон е съумял да разсее оставащата неизясненост по отношение на местоположението на " алените линии " на съдружниците.

Според обособени чиновници, поискали анонимност, тези мнения не са били доста рационални от позиция на оперативната сигурност, изключително като се има поради, че няколко страни към този момент разполагат личен състав в Украйна.

Освен това се намесва и вътрешната политика на Франция. Макрон изтласква Украйна на напред във времето в акцията си за изборите за Европейски парламент през юни, представяйки крайнодясната си съперничка Марин льо Пен като съдружник на Путин.

Според чиновник, осведомен с полемиките на последната среща в Брюксел, няма подозрение, че някои министър председатели от Европейски Съюз разчитат на водачеството на Макрон и мнозина приветстват твърдата му позиция във връзка с Русия.

Но един от многото проекти на Европа за справяне с дефицита на оръжия в Украйна е ослепителен образец за това за какво Макрон е намразен от някои съдружници. Критиците на френския президент споделят - той повече приказва, в сравнение с прави.

От началото на спора Франция изостава от своите съдружници във връзка с общата помощ за Украйна. Тя е дала обещание по-малко от 2 милиарда евро в поддръжка на Киев, до момента в който Германия е отделила 22 милиарда евро. Това е поразително противоречие, макар че френското държавно управление твърди, че тези числа не регистрират непропорционалното влияние на актуалните оръжия на бойното поле. Въпреки че Макрон съобщи, че поддържа самодейността на Чешката република за закупуване на снаряди, Франция към момента не е дала своя финансов принос.

Макрон се стреми да запълни празнотата, оставена от оставката на Ангела Меркел като канцлер на Германия през 2021 година, и като разпростира външнополитическите мускули на Франция, най-младият водач на страната след Наполеон се възползва от дългогодишното си завещание.

Той беше по-смел от някои други европейски водачи, когато съобщи на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че всяко наложително изселване на хора от град Рафах ще съставлява военно закононарушение.

Но последните външнополитически инициативи отвън Европа не бяха изцяло сполучливи. Стратегията му в Африка се разпада, защото Франция се бори да убеди страните от района на Сахел да търпят наличието на някогашната колониална мощ.

Но след близо седем години на власт френският президент е натрупал и богат опит. Например, той е един от двамата водачи на Г-7, които са работили с Доналд Тръмп.

" Макрон пропусна опцията уверено да поеме европейското водачество при започване на руско-украинския спор... Сега той подхваща стъпки, с цел да поправи тази неточност ", споделя Рим Момтаз от Международния институт за стратегически проучвания в Париж.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР