След като няколко пациенти му съобщават радостната новина, че след

...
След като няколко пациенти му съобщават радостната новина, че след
Коментари Харесай

Съществува влакче в Дисниленд, което разбива камъни в бъбреците

След като няколко пациенти му оповестяват радостната вест, че след возенето на скоростно влакче в Дисниленд във Флорида изхвърлили камъни от бъбреците, урологът Дейвид Вартингер със своя екип взема решение да огледа по-сериозно на нещата и да организира в допълнение изследване.

По принцип единственият метод за изваждане на бъбречни камъни без здравна интервенция е през пикочните пътища – отделят се с урината, само че този развой може да бъде извънредно мъчителен и непосилен.

Учените вземат решение да употребяват неестествен бъбрек и няколко бъбречни камъка, с цел да покажат, че влакчето в действителност оказва помощ за изваждането на бъбречните камъни по-бързо и безболезнено. За задачата на проучването те създават ЗД модел на бъбрек, който да вземат със себе си и да скрият в раница, като желанието им е да прекарат по този начин един ден в Дисниленд. В изкуствения бъбрек поставят 3 същински бъбречни камъка и известно количество урина – камъните са с дребни размери – 4.5 кубични милиметра, със междинни размери – 13.5, или с огромни – 64.6. След това взимат бъбрека на влакчето, на което се качват общо 20 пъти, като всякога поставят по 1 бъбречен камък в разнообразни елементи на бъбрека.

В края на този необикновен опит се открива, че удобният излаз зависи най-много от мястото, на което сяда човек. Когато лекарите заемат места на задните вагони на влакчето, камъните се придвижват в цели 64% от случаите, което е извънреден резултат, а когато сядат начело, едвам 17% от тях се придвижват.

Също забавно наблюдаване е, че сходно придвижване не се следи на другите влакчета, на които те също се возят. Прекалено бързите влакчета на ужасите да вземем за пример, които завишават съществено степента на натоварване, освен че задържат камъните, а даже е допустимо да влошат положението на пациента, откриват учените.

Въпреки любопитните и обнадеждаващи резултати лекарите предизвестяват пациентите си да не бързат да се редят на опашка за влакчето, тъй като въпреки всичко предстоят още доста изследвания по тематиката.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР