След като Народното събрание освободи управителя на здравната каса Станимир

...
След като Народното събрание освободи управителя на здравната каса Станимир
Коментари Харесай

ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на Росен Желязков след освобождаването на шефа на НЗОК

След като Народното събрание освободи шефа на здравната каса Станимир Михайлов без да вземе поради оттеглената му оставка, ПП-ДБ обмисля дали да не изиска оставката на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. Коалицията ще разисква въпроса довечера, съобщи съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков.

Той разяснява още, че на драго сърце би подкрепил инициирания от " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ избор на съмнение, само че съгласно него той не е конституционно аргументиран.

" За една седмица да дадеш доверие на двама министри и по-късно да ги оттеглиш, да имаш министър-председател, който чува от един политически водач коментар и в идната минута - безусловно, реагира и по-късно политическия водач - в тази ситуация Бойко Борисов, да каже: " Ми това беше една случайност ", аз мисля, че е леко хумористично.

То е толкоз необикновено, че чак и леко смешно и за жалост доста неточности стартират да се случват. Една неточност и то - неприемлива, се случи през днешния ден от ръководителя на Народното събрание. Да имаш човек, който си е отдръпнал оставката в зала, да не го изслушаш, макар че оставката му е в ръцете, входирана в Народното събрание, и най-после да кажеш: " Ами, няма значение - ще гласуваме неговата оставка ", знаейки че ще отиде в Конституционния съд?! Малко влизаме като в " Майстора и Маргарита " - всичко стартира да става допустимо.

Вотът на съмнение на драго сърце бих го подкрепил, само че казусът е, че не е конституционно аргументиран. Ние сега мислим една концепция - всичките чувания на министри да не спрат даже по време на акция. Това е едната концепция, второто нещо, което се замисляме е, че след днешните дейности дали да не желаяме оставката и на ръководителя на Народното събрание? Събираме се през днешния ден цялата коалиция и ще решим.

Според Петков президентът би трябвало да си носи конституционната отговорност и да ревизира дали Главчев е получавал позвънявания от Борисов за промяната на министри.

" Конституцията е направена за години напред и като има 10 претенденти - даже и да има подвластни, ще има най-малко един самостоятелен, и апропо - имаше, и се надявахме, че и президентът ще избере този претендент. Това, което се случи е: казусът не пристигна от конституцията. Конституцията не накара Главчев той да съгласува действително с Борисов и Пеевски този кабинет. Нищо не го задължава, когато Борисов се намръщи - той да подскача и да желае оставката на двама министри. Тук не става дума за конституцията, а за човешкия фактор, който демонстрира, че е безпричинно обикновено деяние на един министър-председател.

Президентът би трябвало да си носи конституционната отговорност. Аз на мястото на президента бих желал да видя има ли справедливи обстоятелства за тези оставки или е имало позвъняване от Борисов.

На въпрос на Българска национална телевизия би трябвало ли президентът да смени служебния министър председател Димитър Главчев, Петков отговори по този начин:

" Ще бъде извънредно в случай че всяка седмица се сменят министри ".


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР