След като миналата седмица премиерът Бойко Борисов участва в парламентарния

...
След като миналата седмица премиерът Бойко Борисов участва в парламентарния
Коментари Харесай

Депутатите изслушват Борисов за мигрантите

След като предходната седмица министър председателят Бойко Борисов взе участие в парламентарния надзор след въпрос на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по тематиката за миграцията, през днешния ден той още веднъж ще бъде изслушан от депутатите. Народните представители от левицата желаеха разисквания по отношение на питането предходния петък.

Тогава министър-председателят дава отговор на въпроса каква е политиката на България за миграцията, има ли решения на държавното управление или той показва друга позиция съгласно това кои са хората, с които дискутира.

Алтернативните проекторешения на Българска социалистическа партия и ГЕРБ

68 депутати от Българска социалистическа партия са се подписали под предлагането за обсъждане след отговора на премиера от 13 юли. В проекторешение след разискването народните представители от левицата са записали две точки - Народното събрание да разпореди на кабинета да одобри решение против противоположното приемане на мигранти в страната, както и против подписване на двустранни съглашения с други държави-членки на Европейски Съюз. С втората точка се разпорежда на Министерския съвет до края на септември да показа пред Народното събрание българските оферти за промяна на така наречен Дъблинска система за банкет на бежанци.

Алтернативно проекторешение от разискването са внесли 9 депутати от ГЕРБ. В него също има две точки - Народното събрание, поддържа позицията, изразена от България на съвещанието на Европейския съвет на 28-29 юни, по въпросите за миграцията. Освен това разпорежда на Министерския съвет да отстоява националните позиции по всички законодателни оферти, свързани с промяната на Общата европейска система за убежища.

Какво сподели предишния петък Борисов

На 13 юли Борисов разгласи от парламентарната естрада, че същинският проблем за страната са легалните мигранти. Премиерът посочи, че " тематиката с миграцията, в случай че беше решена и имаше изрично решение на Европейски Съюз, нямаше да се търкаля толкоз години. " Той акцентира, че в случай че има нещо, за което да му е най-чиста съвестта, това е миграцията. " Още през 2015 година споделих, че това, което вършат, ще докара до злополука ", добави още той.

По думите му миграционната вълна, войната в Сирия, Ирак, Либия са заварили всички страни неподготвени, включително и България. Но сега страната ни пази добре външната граница на Европа, акцентира министър председателят.

" В първия миг, когато България се изпълни с мигранти, Харманли, " Овча купел ", какво беше по улиците в София, тези 60 хил.преминаваха, в това време помните хибридната война в Европа, заран в случай че ви дадат записи на новините, ще видите бебета, деца, плуващи в морето, други ги хвърлят непосредствено върху мрежите. Създаде се голям напън и от неправителствени организации ", сподели Борисов, като изрази удовлетворение за политиката на немския канцлер Ангела Меркел, тъй като в противоположен случай тези 60 хиляди мигранти са щели да бъдат в България.

По думите му на последния Европейски съвет са го подлагали на критика, че е " безсрамен " и " жесток " поради позицията му. " Само ние от външните граници не се съгласихме, тъй като не го заслужаваме. А и преди време ги предупреждавах...Навремето се съгласих на релокацията, тъй като ние бяхме първите, а какво би станало, в случай че Турция размишления и влязат 1 млн., които не могат да продължат нататък ", добави министър председателят. Повече за отговора на Борисов от 13 юли четете тук.

Срещата в Брюксел в края на юни

" Много ясно споделих, че със остаряла дата не можем да одобряваме мигранти, тъй като не сме отговорни, че сме последни в Европейски Съюз ". Това съобщи Борисов след срещата на водачите на Европейски Съюз, на която бяха разисквани общи ограничения за ограничение на миграцията.

На нея евролидерите се съгласиха да основат взаимни центрове за мигранти и да лимитират техните придвижвания в блока, само че дадоха да се разбере, че на процедура всичките им обещания ще се извършват на доброволна основа от страните членки. Освен това се споразумяха да укрепят външните граници и да усилят финансирането за Турция, Мароко и други северноафрикански страни, с цел да предотвратят миграцията към Европа. Канцлерът на Германия Ангела Меркел, съобщи след срещата, че нито един претендент за леговище не може да избира европейската страна, в която да кандидатства за отбрана.

" Ако някой има потребност от тези мигранти и ги съобщи, ние сме ги записали, да ги вземе. Ако не, за какво ние без да бъде решен въпросът с платформите, с външните центрове, би трябвало да бъдем осъдени? Парите не са въобще проблем. Биха дали и милиарди, който се съгласи да ги устоя. Не са проблем парите в тази ситуация, а политическата рецесия на тази тематика в Европа ". С тези думи Борисов разяснява изявления, че канцлерът Меркел е постигнала съглашение с 14 страни за връщане на мигранти.

Подозренията на Българска социалистическа партия, че кабинетът ще приема бежанци против пари, преди срещата в Брюксел

Седмица преди срещата на върха в Брюксел, Борисов се появи изключително в Народното събрание. Причината - левицата се опита да направи скандал с съмнението, че ще одобряваме бежанци против пари.

Подозрението на ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова - по нейни думи, се формирало поради теза на Германия, че може да се дават и пари на страни членки, с цел да одобряват мигранти, и поради изявление на Борисов, че при неговото ръководство страната ни ще получи 8% повече средства от Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР