След като месеци наред протестираха сами, изведнъж медицинските сестри се

...
След като месеци наред протестираха сами, изведнъж медицинските сестри се
Коментари Харесай

Основният въпрос е пак ли ще допуснат да бъдат използвани?

След като месеци наред стачкуваха сами, внезапно медицинските сестри се видяха подкрепени от КНСБ и Българския лекарски съюз (БЛС). Синдикатът, който до момента се разграничаваше от недоволството им, и професионалната организация на лекарите, която през пролетта се възмущаваше от желаното от сестрите покачване на заплатите, оповестиха, че провеждат митинг на медицинските експерти на 7 октомври.
Исканията в този момент са занижени по отношение на началото на митингите през февруари, когато сестрите упорстваха главното им заплащане да се усили на две минимални работни заплати, т.е. 1120 лв.. На конференция в края на предходната седмица ръководителят на синдиката Пламен Димитров заяви, че ще упорстват за минимална заплата от 900 лв. за медицински сестри в общинските лечебни заведения, 950 лв. за сестрите в университетските лечебни заведения и надлежно 1100 лв. и 1200 лв. начална заплата за младите лекари.
Защо обаче синдикатът привиква митинг с сходни претенции, откакто преди близо година КНСБ бе измежду подписалите груповия трудов контракт в бранш “Здравеопазване ”, който за 2019 г планува тъкмо тия заплати? Медии припомниха по какъв начин точно от КНСБ разрешиха да бъде дисциплинарно уволнена една от лидерките на сестринския митинг - Мая Илиева, от “Аджибадем Сити Клиник болница Токуда ”, която е била и синдикален водач. Илиева разяснява отстраняването си като опит за дискредитация и описа, че получила телефонно позвъняване преди първия митинг на медицинските сестри от доктор Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, който ѝ споделил “да си затваря огромната уста, че персонално ще се погрижи да не работи повече в “Токуда ”. По БНР по-късно Кокалов съобщи, че Илиева е уволнена поради “нарушение на трудовата дисциплинираност ” и ще я съди “в личен проект ”.
Още 600 милиона за опазване на здравето
Покрай анонса за митинга обаче изскочи смайващо искане. От КНСБ оповестиха, че ще упорстват разноските на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да се вдигнат със 600 милиона лв. (около 307 млн. евро) - което би било най-голямото нарастване до момента. Повишението на заплатите на медицинските експерти би било най-много 20% от тази сума.
А защо ще отидат останалите половин милиард лв. от парите на данъкоплатците в една нереформирана система? Бюджетът на НЗОК за 2019 година е рекоден - над 4.350 милиарда лв. (близо 2.224 милиарда евро). Няма друга институция, която да разпределя повече средства. Дори Министерството на защитата не стига тези разноски и с 2.2-та милиарда за изтребители.
Проблемите на българското опазване на здравето са доста и се нуждаят от ефикасни решения преди да се изливат нови обществени средства. Те няма да покачат качеството на здравните услуги, нито ще подобрят здравния статус на популацията. Доказателство за това са досегашните нараствания с по 200, 300 или 400 милиона лв. на година, които, наподобява, водят само до растеж на хоспитализациите и увеличение на частните лечебни заведения. Само че вместо да се заеме с решение на проблемите в опазването на здравето, здравният министър Кирил Ананиев се зае да търси още пари за системата.
Не доближават медицински сестри, не доближават експерти, нито общопрактикуващи лекари. Местата за специализанти също са незадоволителни. Съгласно Наредбата за специализациите, изменена по времето на здравния министър Петър Москов, лечебните заведения би трябвало да заплащат на специализантите от бюджетите си по една минимална работна заплата от 560 лв., заради което гледат да си спестят тези разноски. Едни клинични пътеки са недофинансирани за сметка на други - според от това кое лоби е съумяло да прокара ползите си. Контролът на НЗОК не е на равнище, с цел да спре източването посредством подправени клинични пътеки. В дребните обитаеми места и изключително тези в планинските и полупланински региони достъпът до здравни услуги и грижи е усложнен или въобще липсва. И това е единствено върхът на айсберга.
Да забележим да вземем за пример резултата от “ин витро ” процедурите, които финансира бюджетът, увеличени от предходната година на 4 цялостни опита плюс 4 прехвърлянето на размразени ембриони. За 2018 година всички раждания в България са били 55 796, от тях едвам 1023 – т.е 1.8% от всички, са на бебета, заченати “ин витро ”. За 2017 година броят им е бил още по-малко - 820. Според разбори на “Индекс на лечебните заведения ”, направени въз основата на данни от НЗОК и Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), “основната активност, която се финансира от ЦАР, е съсредоточена в пет клиники, а над една трета от нея – единствено в две от тях ”.
Системата на опазване на здравето - майка за едни, мащеха за други
Да имаме вяра ли на лозунгите за отбрана и почтено възнаграждение на медицинските сестри, лаборанти, фелдшери, физиотерапевти, издигани от пренебрегналите ги до неотдавна КНСБ и БЛС? Властта веднъж към този момент излъга медицинските експерти - отпусна 50 милиона лв., сякаш за заплатите им, само че парите по този начин и не стигнаха до тях. Причината е, че множеството лечебни заведения изхарчиха получените в допълнение в средата на годината пари, с цел да погасят остарели отговорности, а други усилиха заплатите с обидно ниски суми.
През октомври следва обичайното разискване на проектобюджета за 2020 година с сътрудниците от тристранката, където е и КНСБ, преди да бъде импортиран в Народното събрание. Няма по какъв начин полемиките по тематиката да не се трансфорат в част от предизборната акция за локални избори - по този начин както обещанията за възкръсване на общински лечебни заведения попадат в платформите на доста от претендентите за локална власт. В това е шансът на медицинските експерти, които желаят освен по-високи заплати, само че и връщане на медицинските стандарти - регламентирани с правила спомагателни хонорари, смяна в категорията труд и други
Големият въпрос в този момент е кой ще договаря с ръководещите, с цел да пази ползите им - и ще разрешат ли сестрите да бъдат употребявани, с цел да се излеят над половин милиард лв. спомагателни пари под претекст за “по-добро опазване на здравето ” следващата година?
 
Автор: Емилия Милчева, Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР