След като лирата се обезцени с 30% през 2018 г.

...
След като лирата се обезцени с 30% през 2018 г.
Коментари Харесай

Ново главоболие за Турция от японските инвеститори

След като лирата се обезцени с 30% през 2018 година и банките усилиха внезапно лихвените си проценти Турция попадна в първата си криза за последното десетилетие. Проблемите за стопанската система надалеч не свършват дотук. Най-новото главоболие за Турция може да пристигна от японските вложители.

Дългите позиции на японските маржови търговци на лирата по отношение на йената възлизат на 317 283, написа Bloomberg. Според токийската борса това е по-високо от 288 563 контракта в деня на " огромната злополука ". На 2-ри януари неочакваният скок на йената изпрати доста валути на дъното. А турската валута се срина с 10% по отношение на йената.

Японските вложители са известни с апетита си към по-високодоходни активи като турската лира, защото те имат съвсем нулев лихвен % вкъщи. Вниманието им към срината валута се притегля и от обстоятелството, че банките се въздържат да дават лири на задгранични вложители във валутна рецесия.

Лирата отслабна с повече от 4% по отношение на йената и доближи 18,78 йени през март, което е най-ниското ѝ равнище от 3-ти януари. Японските вложители чакат тя да падне под 18 йени за лира, като в този момент се равнява на 19,7140 йени в Токио.

Съществува риск от внезапен спад на лирата поради локалната политическа неустановеност. Ако ръководещата партия загуби изборите в по-големите градове, се чака Ердоган да предприеме популистки ограничения, с цел да си възвърне поддръжката./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР