След като лекарство бе използвано от повече от 8 милиона

...
След като лекарство бе използвано от повече от 8 милиона
Коментари Харесай

Хапче за ковид, предписано на 8 млн., се оказа безполезно

След като лекарство бе употребявано от повече от 8 милиона души за лекуване на Covid-19 в Турция, ново научно проучване откри, че то е неефективно в битката против вируса.

Това разгласи в Туитър членът на турския теоретичен комитет по Covid-19 проф. доктор Серап Шимшек Явуз от Истанбулския медицински факултет. 

Фавипиравир (Favipiravir)  е лекарство, в началото създадено в Япония, утвърдено за лекуване на грип. След информация за успеваемостта му в битката с Covid-19, турското здравно министерство стартира да го предписва на всички хора, диагностицирани с новия ковид. Пациентите в наложителна карантина бяха посъветвани да одобряват хапчето до девет пъти дневно.

Към днешна дата лекарството е предписано на към 8 милиона души в Турция.

Въпреки необятното му потребление, Фавипиравир не е утвърден на никое място по света за лекуване на Covid-19, написа " Марица ". 

Япония през 2020 година даде гратис на 20 страни, измежду които и България, противогрипното лекарство Авиган (Avigan), известно още като Фавипиравир (Favipiravir) с цел да го употребяват за лечение на пациенти, инфектирани с новия ковид. Няма информация какъв брой пациенти в България са употребявали медикамента. 

Сега ново изследване, оповестено от канадската фармацевтична компания Appili, потвърждава неефективността на лекарството. Проучването, наречено PRESECO (Предотвратяване на тежък COVID-19), сподели, че когато пациенти с COVID-19 са получавали фавипиравир, те не са имали действително облекчение на положението.

Лекарите са загрижени за страничните резултати след приемането на толкоз доста от това лекарство от пациентите. Д-р Мурат Акова от Катедрата по микробиология и инфекциозни заболявания на университета Хаджеттепе сподели, че приемането му в такива високи дози може да има негативен резултат върху черния дроб. „ Най-вече наблюдавахме, че нашите пациенти изпитват нарушена чернодробна функционалност, само че откакто лекарството беше спряно, функционалностите се върнаха към естественото ", увери той. 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР