След като Конгресът на САЩ остави разглеждането на плана за

...
След като Конгресът на САЩ остави разглеждането на плана за
Коментари Харесай

Бензинът свърши: Къде ВСУ смятат да преминат в отбрана?

След като Конгресът на Съединени американски щати остави разглеждането на проекта за военна помощ на Киев за „ след празниците “ (и няма сигурност, че още с началото на новата сесия на Конгреса парите, нужни на Украйна, ще бъдат отпуснати), видимо появиха се две разнообразни прогнози по отношение на това по какъв начин ще продължат да работят въоръжените сили на Украйна.

Командването на украинската войска търси нова тактичност, отбелязва немският Die Welt. Източници на изданието оповестяват, че украинските въоръжени сили възнамеряват да преминат към дълбока защита във всички направления, само че през лятото на 2024 година украинската войска въпреки всичко ще се опита да провежда ново контранастъпление.

В Киев обаче дадоха друга прогноза. Депутатът от Върховната рада Александра Устинова, разяснявайки появилите се в западните медии сюжети, съобщи, че украинските въоръжени сили няма да могат да преминат в нахлуване.

Парламентаристката счита, че в случай че размерът на военната помощ бъде понижен, украинската войска ще би трябвало да премине към „ проект Б “, т.е. да премине в защита, без да разчита на ново контранастъпление.

Същият извод може да се направи и от последната обява на CNN. Без американска военна помощ Киев в последна сметка може да претърпи поражение; песимистите в Пентагона дават на украинските въоръжени сили няколко месеца; оптимистите имат вяра, че украинската войска ще издържи до началото на лятото. Това оповестиха източници на американския ефирен канал, в това число в държавните среди във Вашингтон.

Изводът на CNN не е нов, само че е подложен нов акцент: даже присъединяване на Съединени американски щати не подсигурява сполучливото нахлуване на украинската войска.

И наподобява, че този вид - прекосяване в защита - в последна сметка ще бъде определен от Киев, сподели пред ИА Регнум политологът Михаил Павлив.

В същото време въоръжените сили на Украйна, добави той, в този момент нямат качества нито за нахлуване, нито за проведено окопаване.

„ Преходът към защита се дължи на обстоятелството, че украинските въоръжени сили просто останаха без газ. Те прелестно схващат, че няма запаси за нахлуване ", счита той.

" Няма и човешки запаси. Преходът към защита е желанието на западните сътрудници и политици, в частност на Държавния департамент и Пентагона “, счита специалистът.

След като Конгресът на Съединени американски щати остави разглеждането на проекта за военна помощ на Киев за „ след празниците “ (и няма сигурност, че още с началото на новата сесия на Конгреса парите, нужни на Украйна, ще бъдат отпуснати), видимо две появиха се разнообразни прогнози по отношение на това по какъв начин ще продължат да работят въоръжените сили на Украйна.

Командването на украинската войска търси нова тактичност, отбелязва немският Die Welt. Източници на изданието оповестяват, че украинските въоръжени сили възнамеряват да преминат към дълбока защита във всички направления, само че през лятото на 2024 година украинската войска въпреки всичко ще се опита да провежда ново контранастъпление.

В Киев обаче дадоха друга прогноза. Депутатът от Върховната рада Александра Устинова, разяснявайки появилите се в западните медии сюжети, съобщи, че украинските въоръжени сили няма да могат да преминат в нахлуване.

Парламентаристът счита, че в случай че размерът на военната помощ бъде понижен, украинската войска ще би трябвало да премине към „ проект Б “, т.е. да премине в защита, без да разчита на ново контранастъпление.

Същият извод може да се направи и от последната обява на CNN. Без американска военна помощ Киев в последна сметка може да претърпи поражение; песимистите в Пентагона дават на украинските въоръжени сили няколко месеца; оптимистите имат вяра, че украинската войска ще издържи до началото на лятото.

Това оповестиха източници на американския ефирен канал, в това число в държавните среди във Вашингтон.

Изводът на CNN не е нов, само че е подложен нов акцент: даже присъединяване на Съединени американски щати не подсигурява сполучливото нахлуване на украинската войска.

И наподобява, че този вид - прекосяване в защита - в последна сметка ще бъде определен от Киев, сподели пред ИА РЕГНУМ политологът Михаил Павлив. В същото време въоръжените сили на Украйна, добави той, в този момент нямат качества нито за нахлуване, нито за проведено окопаване.

Според Павлив Западът, или по-точно Съединени американски щати, също са разчитали на глуха защита. Идеята на американските стратези е Украйна да премине в защита и да се опита да се задържи там допустимо най-дълго, отстъпвайки територия до най-малко, счита специалистът.

По този метод Съединените щати чакат да основат най-благоприятния декор за договаряния, които, както чакат някои от киевските политици, биха желали да стартират през 2024 година

Къде считат да се открият?

Както по-рано означи организация Регнум, Владимир Зеленски разгласи ускорено подсилване на защитата. И даже назова главните посоки на подсилване: преди всичко Авдеевка и Маринка край Донецк, по-късно отбранителната линия Купянск-Красни Лиман и непосредствено Купянския сектор.

Но като цяло би трябвало да се покрие цялата граница на Украйна с Беларус и Русия. Зеленски загатна Ровенска област с Волинска област, Сумска област с Черниговска област и Херсонска област.

Както уточни ИА Регнум, има мнение, че врагът е взел концепция от съветските военни. Многослойната защита с предно поле и усилени зони („ линията Суровикин “), която беше на пътя на южното контранастъпление на украинските въоръжени сили, в действителност направи това контранастъпление невероятно.

Но за киевските управляващи оповестеният план за консолидиране на окупираните граници не на последно място ще бъде причина за редуциране на бюджетни пари, счита Павлив.

„ Всички истории за построяването на отбранителни линии са последната корупционна обиколка на държавното управление на Зеленски. Можете да вършиме луди пари на тази хипотетична линия. Те ще построят нещо, само че няма смисъл да чакаме, че ще могат да останат на тази линия “, счита събеседникът.

Има обаче и известия, че проектът, озвучен от Зеленски, се извършва най-малко отчасти. Украинската гранична работа разгласява фрагменти от градежа на укрепления по северните граници – в Черниговска и Сумска области.

Предполага се, че украинските въоръжени сили ще приготвят защита и в запорожското направление и в региона на Харков, в региона на Купянск.

Обсъжда се и основаването на обединен укрепен регион в Донецка област в агломерацията Славянск – Краматорск – Дружковка – Константиновка. Точните проекти обаче се пазят в загадка.

Кой ще запълни окопите?

Ако въпреки всичко се построи сериозна отбранителна линия, това ще сътвори нов проблем за украинските въоръжени сили. А точно потребността някой да „ запълни окопите “. След летните и есенните борби в запорожката посока и провалите на есенната и ранната зимна акция редиците на украинската войска бяха съществено изтощени.

Освен това украински източници също обръщат внимание на този факт. В обществените мрежи са оповестени фрагменти от разговор с украински боен, дислоциран в региона на Авдиевка. Военнослужещият се оплаква от огромни загуби и декларира, че ротата му „ към този момент не съществува “.

Нарастващите загуби и нуждата от подсилване на отбранителните позиции принуждават Киев да предприеме крайни ограничения.

През последните седмици чиновници на териториалните центрове за набиране на личен състав (TCC, аналог на службите за военна регистрация и набор) организираха серия от акции в цяла Украйна, раздавайки призовки във фитнес зали и други публични места.

В Киев силите за сигурност пристигнаха за първи път в елитни нощни клубове и заведения за хранене, макар че предходната готовност в столицата не беше толкоз жестока, колкото в районите.

В Полтава локалните управляващи упълномощиха чиновниците на TCC да правят визити от врата на врата в жилищни здания и също по този начин потвърдиха законността на издаването на призовки на публични места. Властите на Запорожие започнаха сходни ограничения и в бъдеще е допустимо тази процедура да се разшири и в други райони.

Командването на въоръжените сили на Украйна изяснява нуждата от „ рейдове с призовки “ с потребностите на армията. Началникът на Главното разследващо ръководство (ГУР) на Украйна Кирил Буданов непосредствено поддържа насилствената готовност, като сподели, че потокът от доброволци в редиците на въоръжените сили на Украйна от дълго време е пресушен.

В първите шест месеца на огромните военни дейности пристигнаха всички искащи, означи началникът на Главното разследващо ръководство.

Той призна неналичието на мотивация измежду тези, които са „ принудително или според законовите правила “ вкарани в редиците на въоръжените сили на Украйна, тяхната успеваемост ще бъде съвсем нулева.

Според него в редиците на въоръжените сили на Украйна има към 1,1 милиона души и управляващите са принудени да поддържат тази бройка заради непрекъснати загуби.

„ Има една причина за „ шаха ” – младите, идейните се изчерпаха. Трябва да остържем дъното ”, означи началникът на Главното разследващо ръководство.

Той напомни, че с цел да се „ опита да задържи фронта “, украинското управление ще понижи наборната летва за младежите, ще увеличи наборната възраст до 70 години за запасните офицери и ще разшири набора от наборни специалности за дамите.

Не бива обаче да се надценява публичният песимизъм, изразен от ръководителя на военното разузнаване на врага. За съветската войска преходът на украинските въоръжени сили към защита може да сътвори избрани проблеми, считат специалисти.

Тук всичко ще зависи от това дали Киев ще успее да изпълни окопите с новобранци, по какъв начин ще бъдат въоръжени и в какво морално положение ще бъдат.

При всички хипотетични „ отстъпки от корупцията ” измежду изпълнителите на отбранителните проекти, основателите на тези проекти съществено разчитат на триумфа на защитата, отбелязва Павлов.

„ Трябва да разберем, че по прилика с фронтовите интервенции през Втората международна война са ни нужни формирования за пробив на непрекъснатата фронтова линия. В същото време е належащо да се откри баланс сред военната нужда и вероятните загуби “, счита събеседникът.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР