След като електроразпределителните дружества поискаха енергийният регулатор да одобри поскъпване

...
След като електроразпределителните дружества поискаха енергийният регулатор да одобри поскъпване
Коментари Харесай

Топлофикациите отново поискаха поскъпване на парното

След като електроразпределителните сдружения желаеха енергийният регулатор да утвърди повишаване с разнообразни проценти на доставката на тока от началото на юли, в този момент това са създали и топлофикациите. Предишното повишаване на парното бе през есента на предходната година. Преди това от 1 юли също имаше покачване на цената на топлоенергията.

Исканията за повишаване на парното варират от 3% до 108%, демонстрират поръчките в (Комисията за енергийно и водно контролиране КЕВР), заяви БНР.

Най-голям скок – със 108 %, е поискало габровското сдружение, което работи на въглища. Между 12 и 48 на 100 нарастване са поискали останалите три въглищни централи - в Русе, Перник и Сливен.

От топлофикациите, работещи с газ, за най-голямо повишаване – с 88%, упорства топлофикацията във Велико Търново, а за минимум – с 3 % - " Топлофикация София ".

Дружествата в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Враца и Разград желаят смяната в цените да е сред 7 и 22 на 100.

Ако бъдат утвърдени тези оферти, най-скъпа ще е топлоенергията в Габрово и Велико Търново, където 1 мегаватчас ще приближава 200 лв., а минимум ще костват парното и топлата вода в Бургас и Сливен – към 80 лв..

Практиката от последните години демонстрира, че нормално сдруженията желаят доста по-високи цени, които енергийният регулатор понижава.

Следващите два месеца специалистите на КЕВР ще вършат калкулации, с цел да решат с какъв брой тъкмо ще нарастне топлоенергията от 1 юли.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР