След като е върнат лицензът на „Емко“, те могат и

...
След като е върнат лицензът на „Емко“, те могат и
Коментари Харесай

Заводът Емко вече може да продава продукцията си, заяви Караниколов

След като е върнат лицензът на „ Емко “, те могат и да изнасят, и да продават продукцията си, към която има интерес. Това сподели министърът на стопанската система Емил Караниколов.

Той напомни, че лицензът на оръжейния цех беше лишен поради погрешно предпазване на продукцията. „ Основният проблем на „ Емко “ е, че не има задоволително хранилища и към 100 контейнера муниции бяха оставени на индустриалната площадка “, сподели той.

Вече са отстранени нередностите, които водеха до директна заплаха за хората. Сега контейнерите със съдействието на „ Кинтекс “ се съхраняват безвредно на пристанището в Бургас.

Лицензът на експорт към този момент е възобновен, следва възобновяване на лицензите за директни покупко-продажби. Няма да има закъснение, заявява министърът.

На въпрос какво ще стане с контракта на „ Емко “ (за експорт на муниции за Индия – бел. р.), министърът сподели, че задължението на „ Кинтекс “ ще бъде изпълнен от „ ВМЗ Сопот “.

„ А продукцията на „ Емко “, която е подготвена и осъществена, може да бъде продадена на всички места, стига те да нямат възбрана да продават в избрани страни “, изясни той. Работата на „ Кинтекс “ и „ Емко “ по други контракти продължава, стана ясно от думите му.

Караниколов дефинира продължаващите митинги на работещи от „ Емко “ като „ рекет към страната “, защото отнемането на лиценза за експорт по думите му е било резултат от отговорно държание.

Министърът удостовери прогнозата за растеж на стопанската система от 4% до края на годината. Той добави, че финансовият министър обмисля увеличение на заплатите и в обществения бранш.

Караниколов ще внесе предложение за ограничения за поощряване на вложителите, които ще бъдат обезщетени за образованието на нови фрагменти – с 50 до 75% от цената на образованието, според от това дали предприятието е в регион с висока безработица. Науката и образованието би трябвало дейно да се влеят в стопанската система, сподели той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР