Фабиен Галтие, перфекционистът, който управлява Световната купа по ръгби на Франция

...
След като е играл за Франция на четири Световни първенства
Коментари Харесай

След като е играл за Франция на четири Световни първенства по ръгби и е загубил един финал, Фабиен Галтие сега е съсредоточен върху треньора на родната нация за първата й купа Уеб Елис. През трите си години начело, бившият създател на схватка и капитан превърна Les Bleus в безмилостна печеливша машина, намирайки достоен наследник в лицето на капитана Антоан Дюпон.

Откакто Галтие пое поста старши треньор през 2020 г., непоколебимите французи загърбиха репутацията си на непостоянство, като натрупаха впечатляващ резултат от 33 победи от 41 мача, включително турнир от Големия шлем на Шестте нации през 2022 г.

Les Bleus се очаква да направят 34 победи, когато се изправят срещу Намибия на стадион Велодром в Марсилия в четвъртък в третия си мач на билярд на Световното първенство. Но начинът на тяхната победа ще бъде внимателно проучен седмица след като трудната им победа над Уругвай предизвика освирквания и освирквания от домакинската публика в Лил.

Галтие, чийто състав срещу Уругвай включваше само трима играчи от ослепителния отбор, който изпрати New Зеландия, която вдигна завесата на турнира, извика Чарлз Дарвин, за да обясни двуликото представяне на Франция.

„Нашият метод се основава на адаптивност“, размишляваше старши треньорът на Les Bleus по време на пресконференция тази седмица. „Това е малко като теорията на Дарвин: не оцелява най-силният от вида, нито най-интелигентният. Той е този, който е най-адаптивен към промяна.“

Ожесточен конкурент

През цялата си кариера като играч и треньор Галтие си спечели репутацията както на брилянтен стратег, така и на яростен, с желязна воля състезател – толкова нечуплив, колкото очилата с пластмасова рамка и дебели стъкла, които се превърнаха в негов аксесоар като запазена марка.

Перфекционист, френският треньор успя да увеличи максимално силните страни на играчите си и да изкорени недостатъците им, неговата впечатляваща серия от победи с Лес Bleus защитава стил, който критиците понякога описват като груб.

Както на терена, така и извън него, Galthié има опит в връщането на играчи обратно в линията. Бившият му съотборник Матийо Блин си спомня честите сблъсъци със схватката, когато започнаха да тренират заедно през 2001 г. на Stade Français, екипът на Париж Галтие се присъедини през 2001 г. след 15 години лоялна служба в клуба от малкия град Colomiers.

“ Щяхме да влезем в спорове на терена заради начина, по който говореше с мен“, каза Блин. „Но всъщност му харесваше, когато хората отговаряха. Това беше неговият начин да тества своите съотборници.”

Galthié и Blin скоро се озоваха в парижкия клуб, като играха два сезона заедно, докато Galthié най-накрая спечели първата си френска титла през юни 2003 г. – годината, в която сложи край на кариерата си като играч. Верни на формата си, половината схватка на Stade Français поведе във финалния мач, отбелязвайки първи опит за победата си с 32-18 над вечния съперник Stade Toulousain.

„Като играч Галтие вече беше много заинтересован от треньорството“, спомня си Блин. „Той вече държеше здраво отбора по време на мандата на Ник Малет като треньор.“

Едва година след края на кариерата си на играч, Галтие пое поста от Малет като главен треньор на Stade Français, който той доведе до друг французин титла през 2007 г. Това ще бъде последната му сребърна награда на клубно ниво, въпреки че той достигна още един финал през 2011 г., този път с Монпелие.

Спри и тръгни

Galthié имаше повече успехи на международната сцена , въпреки че дълголетието му като играч на Франция крие влакче в увеселителен парк с Les Bleus.

Бившият халф спечели 64 мача за Франция, като спечели петте нации два пъти и завърши Големия шлем на шестте нации през 2002 г. – постижение, което му спечели титлата Световен играч на годината. Той също така игра финал на Световното първенство през 1999 г., като не успя срещу Wallabies, след като организира прочутото полуфинално поражение на Франция от All Blacks в Twickenham.

Galthié гледаше етапа на турнира в билярд от дома – до контузия на първия играч на Франция -choice scrum-half Пиер Миньони му спечели късно обаждане. Това беше случай на дежавю за звездата на Colomiers, който беше в разгара на кратък престой в южноафрикански клуб четири години по-рано, когато получи обаждане в 11-ия час, за да замени друга контузена схватка преди полуфинала на Световното първенство във Франция -финал срещу Спрингбокс в Дърбан.

На 22, Галтие вече беше участник в кампанията на Les Bleus за Световното първенство през 1991 г., която завърши с жестоко поражение на четвъртфинала от Англия. Дванадесет години по-късно той ще загуби срещу същите опоненти в четвъртия си опит за слава на Световната купа, отстъпвайки с поражение на полуфинала в последния си мач като играч.

Galthié се отказа от плейофа за третото място на Световно първенство през 2003 г., летящ вкъщи, за да присъства на погребението на роднина вместо това. Той обясни решението си в интервю за Le Monde при напускането на Австралия. „Този ​​мач вече е за бъдещето на френското ръгби“, каза той. „И ясно е, че аз не съм част от това бъдеще.“

Дюпон поема щафетата

Две десетилетия по-късно Galthié е безспорното настояще и бъдеще на френското ръгби, макар и този път в треньорското седалка. Той намери достоен наследник на терена в лицето на брилянтния схватка Антоан Дюпон, който беше обявен за Световен играч на годината през 2021 г., две десетилетия след старши треньора на Франция.

С перфектния си баланс на умения и сила, Дюпон има идват да определят Франция под Galthié: печеливша машина, която съчетава галския привкус на старите времена с по-строг, по-дисциплиниран стил. Откакто Галтие го избра за капитан на Франция пред по-опитния Чарлз Оливон, той поведе с пример, вдъхновявайки атаките на отбора, които пробиват линията, дори когато укрепва защитата му със свирепи битки.

' Dynamite' Dupont води стремежа на Франция към славата на Световната купа по ръгби

„Той е лидер в играта. Той докосва топката на всеки три до шест секунди с големи решения, които трябва да вземе“, каза Галтие за своя капитан, след като за първи път му връчи капитанската лента. „Той може да ръководи група мъже; той е лидер на отбора.”

И двамата мъже са израснали в селски райони в югозападната част на френското ръгби и са поддържали тесни връзки с родните си региони, защитавайки ролята на масовата игра за издигането на Франция до върха на спорта.

В навечерието на Световното първенство, Галтие избра своето село Монжести, за да проведе пресконференция, на която изложи стратегията на Les Bleus. Посланието беше ясно: спечелването на първата френска купа Webb Ellis Cup трябва да бъде национално усилие, събиращо всички налични ресурси.

Вслушвайки се в призива на Галте, Френската федерация по ръгби и най-добрите клубове в страната се съгласиха да дадат на главния треньор разширен персонал, по-голяма група играчи и най-вече повече време за тренировки с тях през целия сезон. След като наблюдаваше всеки детайл от подготовката на домакините за Световната купа, големият перфекционист на Франция сега има най-добрия си шанс досега да спечели тази неуловима титла.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР