След известно прекъсване, тъй като последните месеци предполагаха активни протестни

...
След известно прекъсване, тъй като последните месеци предполагаха активни протестни
Коментари Харесай

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина

След известно спиране, защото последните месеци допускаха дейни протестни дейности (а не прекомерно доста приказки), в това число и на нашите сънародници в чужбина, от ФАКТИ възобновяваме своята самодейност да Ви предлага диалози с българи, живеещи в чужбина. През миналата 2020 година огромна част от тях бяха извънредно дейни в митингите против компрометираното българско държавно управление и основния прокурор Иван Гешев. Убедени сме, че тяхната интензивност ще продължи и през 2021 година

Днес медията ни ще Ви срещне с един от тях - Константин Лозев от организацията ''Брюксел за България'', родила се при започване на лятото, когато започнаха и всеобщите митинги в България.

Константин е 41-годишен специалист в региона на данъчното облагане, магистър по финанси и банково дело, който от над десетилетие живее в столицата на Белгия и множеството европейски институции - Брюксел.

Константин Лозев, фотография: Личен списък  Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 11)

- Г-н Лозев, по кое време напуснахте България и каква бе повода за това ви деяние?

- Напуснах България за непрекъснато през май 2007 година Преди това работех в Министерство на финансите от 2002 година, когато се дипломирах, и се занимавах с европейска интеграция в региона на налозите. Свършихме много работа по въвеждане на директивите в региона на данъчното облагане, приравняване на законодателство и така нататък В един миг задачата ми свърши и взех решение, че би трябвало да отида някъде да се развъртвам. Аз тогава бях към момента на 27-28 години. Имах предложение от една консултантска компания в България, и то много положително, напряко си беше със западна заплата. Другото предложение беше от Международното бюро за фискална документи. Това е организация, учредена през 1938 година, която е основана от професори по данъчно право и е първият или вторият максимален издател и анализатор на данъчни въпроси. Бях им сътрудник няколко години, а по-късно те ме поканиха и отидох в Нидерландия, тъй като след присъединението на България и Румъния към Европейски Съюз трябваше да усилят обсега на разработките си и за България, и за Румъния. Бях 3 години в Нидерландия. Като цяло с налози се занимавам от първия си работен ден до момента. Вече съм на 41 година

- Разбирам. Както добре знаете, през лятото в България имаше огромни митинги. По каква причина съгласно Вас те не съумяха да реализират задачите си?

- Първо би трябвало да помислим дали в действителност не съумяха да реализират задачите си. Формалната цел беше изхвърляне на Бойко Борисов и Иван Гешев. Когато обаче против себе си имаш човек, който е безочлив и няма в себе си капчица позор, ти колкото и да му казваш, че не го искаш в къщата си, той ще си остане в къщата ти. Това, че той остава в къщата ти, в случай, че го гониш от там, тъй като, да кажем, е нисковъзпитан, не знам дали това е такова голямо достижение за този нагъл посетител.

Аз не виждам митингите като едните от едната страна, а другите от другата страна. Виждам митингите преди всичко като осъзнаване на хората за това какво желаят да стане в България и осъзнаване на хората, че има голямо количество българи, които желаят нещата да стават по един цивилизован и естествен метод. А не по този мутренски метод от 90-те години. Аз съм 1979 година година роден, първите 10 години на Прехода съм ги минал тъкмо в тийнейджърските си години и са ми доста ясни спомените от това време.

Според мен не би трябвало да мислим за митингите като провалили се, тъй като най-важното нещо, което стана, е, че хората се разсъниха и споделиха: ''Ние желаеме да живеем в друга страна, желаеме да живеем в естествена европейска държава''.

Това нещо може би не се беше случвала от 1997 година насам?

- Може би от 2013 година по-скоро.

- Може би 2013 година, да, само че там някак си беше фокусирано към Делян Пеевски. Помните, че нямаше някаква избистрена визия на хората, които стачкуваха, какво желаят те. Сега доста от хората, които бяха на митингите, имат действителни претенции за действителна смяна.

И евентуално това е едно от нещата, поради които на процедура не доведоха до смяна след 2013 година Защото свалихме Орешарски и пристигна още веднъж Борисов. Целта беше да свалим Орешарски, а не да сложим нещата на напълно нова основа. Сега не би трябвало да повтаряме същата неточност - просто да свалим Бойко Борисов. Трябва да сложим нещата на напълно нова основа.

- В подтекста на това, което казахте доскоро, основава ли се съгласно Вас към този момент едно гражданско общество, на което не са нужни няколко години, с цел да реагира на безчинствата, които се случват? Създава ли се такова общество, което може да реагира незабавно?

- Ние на нашите митинги постоянно цитираме Кристиан Таков, Бог да го елементарни. Той беше споделил, че България се разсънва постепенно, само че ще се става. Беше го споделил 2013 година, мисля. Явно много бавничко сме почнали да ставаме. Аз не се ангажирам да давам диагноза на цялото общество, а и мисля, че това не ми е работата. Поне с хората, с които сме се срещнали тук в Брюксел, при нас имаше доста мощна гражданска сила и на процедура това е, което ни въодушевява. Именно тази гражданска сила. Мога да приказвам от свое име, само че и от името на всички, които сме от ''Брюксел за България'', че това е част от нашата задача. Ние не считаме, че с изборите се изчерпва нашата активност или нашите цели като хора, които желаеме действителна смяна. Нашата концепция е, че без значение по какъв начин стоят нещата в България, ние ще продължаваме със своята цел - да сме един тип будители и да се стремим към това гражданско общество, за което приказваме.

- Още един аспект на митинга. Сред българските му уредници съществува едно разбиране, че митингът е съумял в това да покаже на европейските водачи какво съставляват българските им сътрудници, персонално Борисов най-много. Смятате ли, че това има някакво съществено значение за Европа?

- Ако погледнете на нашата Facebook страница, ще видите, че ние влязохме в контакт с евродепутати. Дойдоха при нас в началото двама евродепутати от ''Европейските зелени'' - Томас Вайц и Тери Райнтке, които говореха доста мощно. Нашата цел в Брюксел е малко по-различна, тъй като ние сме тук, където са европейските институции. Ние започнахме безусловно 5 индивида в средата на юли и първият ни пост бе достигнал до 59 индивида, до момента в който най-големите ни постове да вземем за пример са достигнали до 50-60 хиляди индивида. Това, което казвахме още в самото начало, на първите ни събирания, беше точно да покажем на хората на Запад и в Европа, че нещата в България не са по този начин, както наподобяват - излъскани, когато Борисов отиде в Европейския съвет и когато има някоя преводачка, която да превежда на британски неговите остроумия. Та, още първоначално нашата цел беше да разръчкаме авгиевите обори.

Сложихме като първа цел да се свържем с европейските депутати от ''Зелените'', тъй като те са най-протестърски настроени, най-отзивчиви и най-близки до гражданската сила. Те са по-неформални. Направи ми усещане, че Томас Вайц и Евелин Хойтебрук разгласиха послание във Facebook в поддръжка на митингите. Това беше още през юли или август, в случай че не се неистина. Те съумяха да дойдат при нас за 6-ти септември, Деня на Съединението на България. Казаха доста забавни неща. Започне ли един евродепутат да приказва, а сега европейските ''Зелени'' са много авторитетни, нещата няма да останат заметени под килима. Най-малкото пък, когато стартират да приказват евродепутати на ''Зелените''.

След това пристигна и Даниел Фройнд, а той, мисля, че и в България беше. Срещахме се и с Рамона Стругариу. Писали сме писма, ходихме в централата на ЕНП - два или три пъти, пращахме писма на всички евродепутати от ЕНП с нещата, които излязоха за Борисов, Гешев и така нататък Осведомили сме ги 1:1. Включително изпратихме и благодарствено писмо към полските евродепутати от ЕНП, които гласоподаваха за резолюцията. Отидохме и при АЛДЕ, които са европейските либерали. Мисля, че там имахме доста мощно въздействие. Знаете, че Движение за права и свободи са от АЛДЕ. Ако погледнете гласуването на резолюцията в Европейския парламент, ще видите, че на процедура АЛДЕ неодобряваха Движение за права и свободи, тъй като в резолюцията са упоменати и Доган, и Пеевски, а АЛДЕ гласоподаваха съвсем единомислещо в поддръжка на резолюцията.

Дори и малко да сме помогнали да се разсънят евродепутатите от АЛДЕ - за това какъв брой демократични са Движение за права и свободи като партия и дали либералността им не се лимитира в това да имаме колкото се може повече олигархия в България, това е триумф. Показахме нещата от Росенец, показахме следствията на Антикорупционния фонд за ТЕЦ-а на Доган. Всички тези неща сме ги изпращали на АЛДЕ. Друго, което може би оказа помощ за това бламиране от страна на АЛДЕ на Движение за права и свободи, беше фактът, че Рамона Стругариу е от АЛДЕ, както и Софи инт Велд. Тя приказва в Групата по човешки права. Софи инт Велд сега е ръководител на Мониторинговата група, която продължава да задава въпроси на Гешев и държавното управление във връзка с правосъдната промяна. Миналата седмица една от новините беше, че отново е имало съвещание на тъкмо тази Мониторингова група и те отново не бяха отишли. А заместниците им очевидно отново са говорили нелепости, тъй като ще ги викат на трети изправителен.

Ние от ''Брюксел за България'' виждахме нашата задача в това освен да организираме митинги всяка неделя, а и интензивно да се свързваме с политически групи от Европейския парламент и да ги осведомяваме за нещата такива, каквито са. Спрямо следствията на проверяващите публицисти в България. Ако би трябвало да обобщя, може би най-големият триумф на резолюцията беше точно това бламиране на Движение за права и свободи от страна на АЛДЕ.

- Вие самичък споменахте следствията. ''Биволъ'' има много в посока кражба на пари от европейски фондове. Не е ли огромен минус на Европейския съюз, в частност на Европейската комисия, че средствата, които идват от там в България са на процедура безконтролни и по този метод се ощетяват всички европейски данъкоплатци?

- Тази поръчка, че средства се дават безотговорно, не е вярна. Съществува ОЛАФ. А и всяка от генералните дирекции на Комисията, когато подадеш сигнал, стига до индивида, който дава парите. Аз не мога да кажа кое къде е отишло и къде по какъв начин е отишло, само че това, което мога да кажа е, че ние имахме една акция със гражданско съдружие ''БОЕЦ''. Внесохме сигнал в Комисията за машините, които бяха отишли на разкопките за Турски поток, че са били по някаква европейска стратегия, а изобщо в тази стратегия няма нищо заложено тези машини да се употребяват за копаене на Турски поток. От ''БОЕЦ'' неотдавна споделиха, че са им дали отговор, че стартира следствие по този сигнал. Тоест, това, което бих споделил на хората в България, е да подават сигнали - както към Европейската комисия, по този начин и към ОЛАФ. Също и в бъдеще, съвсем настояще, към структурата на Лаура Кьовеши. До огромна степен упованията, които има в България, за това европейските пари да не изтичат в джобовете на олигарсите, би трябвало да бъдат посрещнати точно от тази нова конструкция EPPO, на Лаура Кьовеши. ОЛАФ не са проверяващ орган, не могат да правят следствени дейности. Щом се е основала тази конструкция на Кьовеши е имало потребност да се сътвори. Моите упования са, че един път проработи ли както би трябвало тази конструкция, хората ще имат още едно място, до което да пишат и да дават сигнали.

Другото, което го има при тази нова конструкция, е, че значително тя може да се самосезира. Това също е нещо позитивно от позиция на това, че се приближава до това по какъв начин стават следствията на национално равнище в страните. А не някой от Брюксел да си вземе билет и да отиде за 5 дни да направи одит и да се върне.
Ако в действителност желаеме да влезем във вътрешността може би би трябвало да помислим, че нашата мафия стана хитра, стана интелигентна, тъй като стартира да играе с държавното управление и сигурно употребяват задоволително квалифицирана юридическа помощ, с цел да могат да намират способи да прибират парите без да бъдат официално укорими от позиция на закононарушения.

Има и нещо друго. Когато страната улесни някой бизнес и не го сложи в равни условия с различен бизнес, което е необятно публикувано в България, във всеки подобен случай съществуват подозрения за държавна помощ и може би по това има още накъде да се работи, има от кое място да излизат още сигнали. Тоест, освен във връзка с престъпните детайли - от позиция на Европейската прокуратура, само че и от позиция на възбраната за държавни помощи.

- Вие и при започване на 2021 година продължавате със сбирките. Какви са задачите Ви през новата година?

- Сбирките ни сега са лимитирани до 4 индивида, това е оптималният брой хора в Белгия, които могат да се събират. Ако не се неистина през декември беше последният път, когато ни дадоха позволение да се съберем (б.р. повече хора). След това към този момент не ни даваха позволение за събиране, тъй като се утежниха доста нещата с ковид. В момента се събираме пъкъл хок, единствено няколко индивида, които сме уредниците.

Нещата ги казвахме в едно десетминутно видео, което направихме на 3-ти януари от Grand-Place в Брюксел. В него казахме, че може би ще си насочим фокуса върху това да помогнем на хората да се ориентират за изборите. Ние сме не политическа организация и в никакъв случай няма да агитираме за някоя избрана партия. Получавали сме въпроси: ''Вие за кого сте''. Нашият отговор е, че ние може да си имаме политически желания, само че нашата цел не е да тикаме някоя партия към Народното събрание. Нашата цел е да демонстрираме нещата такива, каквито са, и да подкрепяме хората да мислят, тъй като може би най-важното нещо в демокрацията е хората да мислят. Бях написал в един Facebook пост преди няколко дни, а то е по този начин и съгласно другите хора от ''Брюксел за България'', че популизмът се води хероинът на демокрацията. Разгръщайки тази прилика, популизмът съвсем постоянно побеждава, той е най-сладкото нещо, той е най-лесното средство, когато хората са недоволни. Хитлер построява цялата си партия и нацизма въз основата на недоволството на германците. Много елементарно е, когато хората са недоволни да им дадеш от хероина на демокрацията, какъвто е популизмът. Наша цел е хората в България, когато гласоподават, да не са надрусани с този хероин.

- Активността Ви, персонално, с изключение на от обич към България, и за завръщане в Родината ли е?

- Ако би трябвало да бъда почтен - не. Моят живот е към този момент 14 години в чужбина. Дори бих споделил, че персоналното ми мнение не е младите да си стоят в България, а България да стане толкоз привлекателна за други хора в Европа, че те да желаят да идват в България. Не да бъде ''ние българите в България'' или да вземем за пример ''унгарците в Унгария'', а България да стане притегателна мощ освен за българите, които са в чужбина, само че и за хората, които са из целия Европейски съюз. Това не го споделям като някакъв вид пропаганда. А имам и действителен образец. Когато живеехме в Нидерландия нашият наемодател, който беше нидерландец, отиде да развива бизнес в Литва. Такава България желая аз. Не да държим българските умни младежи в България, а да се интересуват нидерландските предприемачи да вършат бизнес в България свободно и съвременно.

- По отношение на лустрацията, за която съм прелестно сюрпризиран, че доста българи в чужбина се интересуват от нея. От ''Брюксел за България'' измежду тях. Лустрацията е наложителното начало, в случай че има блян към действителни промени у нас. Но тъй като е много закъсняла, тя няма да е задоволителна, тъй като възпроизвеждането на порочния модел, основан от комунистическата Държавна сигурност, е реалност. Те към този момент са се възпроизвели по този начин, че лустрацията да не ги засегне изцяло. Как съгласно Вас може да бъде обезглавен, нагледно казано, този незаконен модел на надзор и ръководство на страната?

- Ето този отговор желаеме да получим от нашите политици. Ние, както споделих, още при започване на годината анонсирахме това и към този момент има няколко партии, с които ще приказваме в идващите месеци. В нашия анонс от 3 януари аз споделих, че нашата цел е освен да зададем въпроса: ''Какво ще постигнете'', а и ''Как ще го постигнете''. Ще илюстрирам с образец. Да кажем, че си вложител. Когато човек пристигна при теб с бизнес проект ти не очакваш този бизнес проект да покаже единствено какво ще направи този човек, който желае да започва бизнес. Няма да му дадеш пари единствено за голи обещания, а ще го попиташ по какъв начин ще реализира това. Според мен точно тук липсват нещата малко от позиция на същинската политика в България, от тъкмо тази позиция на това, че хората не преглеждат гласуването като един тип инвестиция. Защото когато гласуваш ти даваш гласа си, само че по едно и също време с това даваш и част от държавния бюджет на тези хора, за които гласуваш. Даваш им на практика своите пари от налози и те вземат решение какво да създадат с тези пари. Ти си вложител в бъдещето на България посредством тези, за които гласуваш. И сега, в който те търсят утвърждение за техния бизнес план, нагледно казано, или партиен план, ти би трябвало да ги питаш и по какъв начин ще реализиран всичко това в тяхната стратегия, или техния бизнес проект, в случай че продължим аналогията.

А другояче по какъв начин в действителност да се отървем... Съгласен съм с вас, че по-възрастните апаратчици към този момент не са сред живите. Кой умря неотдавна?

- Любен Гоцев.

- Да. Той се самолустрира един тип. Интересният въпрос в действителност е по какъв начин да се прекъсне това възпроизвеждане и почтено казано аз персонално нямам вълшебно хапче за това. За страдание. Може би можем да помислим над този въпрос, даже да пробваме в някой от идващите ни лайфове да поговорим за това. Инстинктивно всяко такова решение би минало наложително през бистрота. Преди всичко. За да могат хората да вършат ясния избор, то би трябвало да знаят за кого гласоподават. Затова би трябвало да има бистрота. Това задоволително ли е? Най-вероятно не. А по какъв начин стават нещата на Запад? Измислили са ги. Стават с хора от проверяващите органи и от правосъдната система, които са неподкупни. Как са тръгнали да се оправят нещата в Италия? С такива прокурори като Фалконе и Борселино. В България би трябвало да дадем път на такива хора като Фалконе и Борселино. А това по какъв начин може да стане? Просто би трябвало да пристигна някой с топки.

- В тази посока щеше да е и идващият въпрос. А точно, че другата наложителна политика е провеждането на правосъдна промяна. Има ли какво да заимстваме от Белгия в този аспект?

- Честно казано не съм осведомен с действието на белгийската правосъдна система. Тук няма такива кавги от ранга на шкафчета, които са цялостни с милиони в евро. Това е неразбираемо за всеки западноевропеец. Ако би трябвало да търсим по какъв начин би трябвало да стават нещата, съгласно мен би трябвало да се обърнем към страни, които са сходни на нашата. Един от образците е по какъв начин Кьовеши е направила нещата в Румъния, когато е застанала отпред. Кьовеши за мен е румънският вид на Фалконе. Неслучайно тя сега е отпред на Европейската прокуратура.

- Президентът Румен Радев разгласи 4-ти април като дата за парламентарните избори. Какво мислите по отношение на това?

- Аз не се интересувам толкоз от дати. За мен доста по-важно е хората да гласоподават с мисъл, а не първосигнално. От тази позиция желая да направя една вметка. Тези избори доста ми наподобяват на изборите от 1990 година Какво предначерта краха на България за първите 10 години и какво предначерта да вземем за пример триумфът на Полша в първите 10 години? ''Брюксел за България'' имаме една графика, която демонстрираме за повторно на нашите лайфове - по какъв начин Полша потегля с мисля 20% по-нисък Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от България и за 10 години приключва с двойно по-голям Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, съпоставена с България. И каква е разликата на процедура сред България и Полша? Разликата са тъкмо тези първи избори незабавно след краха на диктатурата. Докато в Полша избират да скъсат с предишното и да вървят напред с рационализация и евроинтеграция още първоначално, България избира партийния функционер Луканов на тези първи избори. И в случай че сега хората си кажат: ''Е, нали Бойко Борисов, тук 10 години, но аз съм си на тази държавна работа, в този момент ще ми я разбъркат'' или ''Тук тази фирмичка, с която печелим търгове, в случай че сменят ГЕРБ може фирмичката да фалира''... Всеки би трябвало да мисли, че тези избори, които предстоят, са дори може би по-важни от първите след 1989 година Тогава сме създали неточност, тъй като множеството от българите са дали своят вот за старите функционери. Много ми се желае този път да не създадем същата неточност.

- Как коментирате отхвърли на ръководещото болшинство в България да вкара гласоподаване по пощата за българите в чужбина?

- Коментарът ми ще е Бай Ганьо прави избори. Ако прочетете това създание на Алеко Константинов ще видите, че нещата са си същите като тогава.

- Вие успявате ли да гласувате на всички български избори досега?

- Да, несъмнено. Дори, когато съм бил на отмора в Париж, също съм дал своя вот в българското посолство там.

- Ще завърша изявлението с Вас със следното запитване, въпреки и Вие да споменахте, че няма да се ангажирате с това да давате превес на една или друга партия. И въпреки всичко, има ли политически индивид в България, който да припознавате като опция на настоящето и Държавна сигурност минало и като подобен, който споделя концепциите, за които говорите на Вашите лайфове?

- Да, няма да посочвам, тъй като задоволително рецензии си имаме от тролове всяка седмица, с цел да поканвам още тролове. Това, което желая да кажа е, че нещата в България не постоянно са по този начин, както наподобяват. В доста случаи, знаем от предишното, месията идва и след това си отива без да е направил нищо. Лутаме се повече от 30 години в този развой - чакаме месията да пристигна да ни оправи. Важното е в действителност да създадем подобен тип народна власт, гражданско общество и правосъдна система, че който и да пристигна на изборите да не му минава и през разум да прави такива неща, каквито прави Борисов.

Според мен има доста забавни процеси в България, които не са занапред, а от време оно. Винаги дясната концепция е била възприемана като прогресивна и някак си постоянно тъкмо в дясното пространство са се намърдвали най-големите измекяри. Защото Българска социалистическа партия и социалистите - за тях е ясно каква им задачата, какви са им обвързаностите с Русия, че си имат завещание от комунистическата партия и така нататък Според мен същинското отчаяние за тези 30 години е това, че десните партии родиха такива отрочета като Христо Бисеров, като Йордан Цонев, като сътрудник Николай (б.р. Георги Марков, в този момент народен представител от ГЕРБ), като Тома Биков, като Божидар Лукарски, като Александър Йорданов. Така че моята вяра и това, за което в действителност би трябвало да внимават хората, които се обръщат вдясно, е да помнят, че огромна част от измекярите и гъзолизци на Бойко Борисов пристигнаха тъкмо от дясното. За мен е доста значимо хората, когато гласоподават вдясно и когато вършат партии вдясно, да имат минимална хигиена. Когато виждат, че някой е правил простотии, или когато имат подозрения, че прави простотии, да не поставят политическата честност над възприятието си за политическата хигиена.

А с цел да не подцени хората вляво ще кажа, че аз персонално се надявам някой ден Българска социалистическа партия да се очисти от олигарсите и путинофилите, с цел да се трансформира от мафиотско-путинофилска партия в съвременна европейска социалдемократическа партия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР