След известно отсъствие Красимир Балъков отново се завърна в българския

...
След известно отсъствие Красимир Балъков отново се завърна в българския
Коментари Харесай

Краси Балъков: ЦСКА сами са си виновни за изпуснатата титла

След известно неявяване Красимир Балъков още веднъж се завърна в българския клубен футбол. Изненада мнозина, поемайки борещия се за оцеляване Септември (София). Бала остава отпред на столичния отбор и във Втора лига, като в щаба му влязоха Красимир Петров, Георги Сърмов, Светлин Спасов и Армен Амбарцумян. Балъков приказва за новото си предизвикателство, както и за всичко настоящо, протичащо се в българския футбол.

" Доста хора бяха сюрпризирани от завръщането ми. Дълго време в българския футбол се приказва, че националният тим няма резултати години наред. Септември е един от клубовете, които залагат на млади български футболисти. Аз поех тима 5-6 мача преди края на шампионата, опитахме се да запазим мястото в елита, само че за жалост не можахме. Хората, които се занимават с клуба, са всеотдайни, отдадени на концепцията да изкарват млади и надарени български играчи. В Септември има забавна футболна философия. На мен това ми хареса, усетих за 5 мача, че има много капацитет в момчетата, с които работих и с които ще работя през новия сезон. Тук непрекъснато изпод идват по трима-четирима, които би трябвало да се интегрират при мъжете. Говорихме, обсъдихме концепциите и дружно с управлението стигнахме до единодушие. И се надявам да можем да помогнем на българския футбол.

Няма ниска топка за човек, който обича футбола. Винаги съм имал цели. Една от моите в Септември е да развиваме младите български гении, а другата, несъмнено, е да влезем в Първа лига. И един ден тези играчи да носят фланелката на националния тим, това ще ме направи благополучен.

Много малко тимове залагат на млади футболисти. Другото е, че няма време. Доста тимове желаят бързи резултати и вземат опитни чужденци, с цел да ги докарат до там. Пропуснали сме доста време, с цел да променим развиването на младите. Те не са физически готови. Технически може да са грамотни, само че физически казусът е доста огромен. Кондиционната подготовка изисква доста разноски – и като възстановителни процедури, и като натоварване, и като хранителен режим. В българския футбол за такива неща доста малко се дават средства. И няма по какъв начин да осъществиш този развой на работа в детско-юношеския футбол, с цел да осъществиш израстването на физически добре квалифициран състезател. Това е главен проблем, че нямаме физиката за мъжкия футбол. Тактиката и техническите умения идват от треньорите. Септември има добра основа – футболисти от клуба са захранвали и Левски, и ЦСКА.

Жалкото е, че националният тим не можа да завоюва най-малко един от тези два мача - с Литва и Сърбия. На фона на действителността ни тимът се оправи добре, изключително против Сърбия – доста сериозен тим. На нас ни би трябвало победа, трябват ни 2-3 мача за самочувствие. Много е значимо за тима. Посоката е ясна – налагане на млади играчи. Според мен малко късничко повикаха Чочев, тъй като той можеше да помогне и в други мачове. Само това не ми беше доста ясно. Треньорите си имат визии, само че би трябвало да се продължава по този път. Няма различен.

Като имаш мачове през три дни, няма по какъв начин да играят едни и същи хора. Дори Германия и другите тимове вършат ротации. Ние нямаме толкоз футболисти, които други народи имат. Това си е решение на треньорското управление. На процедура нямаме към този момент късмет да се класираме, тъй че тимът ще бъде обиграван. Имаме 22-30 футболисти, на тях би трябвало да се залага.

Кръстаич има ясна и точна линия. Това е нещо, което заслужава почитание в един треньор. Ние в България постоянно намираме някакви неточности, неправилни неща. Той си има визия и философия. Футболният съюз би трябвало да си вземе решение – в случай че са удовлетворени от него, оставят го. Ако ли не – сменят го. Вече не можем да гледаме нещата единствено като победа или загуба. Това е било, когато играехме ние и тимът можеше да победи всеки. Можеше и да загуби. Сега няма този вид – да можеш да спечелиш всеки един мач. Има го другото – можеш да загубиш всяка една среща, тъй като нямаш основа. Сега я градим. Едно е да анализираш треньорски щаб, който прави основата, и подобен, който има подготвен тим. Сега, който и да пристигна, би трябвало да бъде оценен по метода на създаване на този отбор. А Кръстаич не си е сменил мнението до момента. Не считам, че футболният съюз ще смени треньор, който е тръгнал да гради.

ЦСКА държеше купата в ръцете си. Малшанс. ЦСКА беше доста покрай купата, напряко я бяха взели. Когато в продълженията на мача получаваш дузпа и я изпускаш, никой не може да ти е отговорен. Само ти. ЦСКА подари купата на Лудогорец, въпреки че първенците се биха до край за нея. Първенството беше направено забавно от ЦСКА 1948. Те направиха еднакъв и дадоха късмет за купата на ЦСКА. След това приключиха 1:1 на „ Армията “ и отново върнаха нещата в изходна позиция. Интересна роля играха ЦСКА 1948 и справедливо приключиха трети. Сега битката става още по-интересна, тъй като имаме още един кон в конкуренцията сред Лудогорец, ЦСКА и Левски.

Имало е разновидности да поема ЦСКА, само че по една или друга причина сме се разминавали. В момента отборът има доста добър треньор – Саша Илич, който пасна и като нрав, и като знания, и като качество. Извади оптималното от това, с което разполагаше. Да имаш късмет да вземеш купата до последния кръг – това е напълно негова заслуга и на неговия щаб.

Имах две запитвания за министър на спорта. Наясно съм със себе си – какво мога и какво желая. Това не е позиция за мен. От една страна, доста бих желал на този пост да застане някой по-деен, разчупен и нападателен, който да обича спорта и футбола. Дано Димитър Илиев да дава отговор на тези условия. На Балканите България е страната, която отделя минимален бюджет за спорт. А за футбола никакъв. Това, че се построи стадионът на Ботев и се приключва този на Локомотив (Пловдив), е доста добре, само че това не е държавна спортна политика. Всичко се взема решение самостоятелно. За образец като държавна политика във връзка с спорта може да дадем Унгария. Милиарди се вложиха в спортни бази и игрища.

Тук е ролята на министъра да бъде деен, даже нападателен за смяна на отношението към спорта и за увеличение на отпуснатия бюджет от страната. От всички министерства спортното е най-занемарено. Имам възприятието, че това министерство не действа, както би трябвало. Моето предпочитание е интензивността на спортния министър да е доста по-голяма и той да получи поддръжка от всички ръководители на федерации и деятели. Нищо друго. Абсолютен факт е, че спортът в България въобще не е на респект и не е приоритет Ако погледнем в Хърватска какво става, в Албания, в други държави… Какви бюджети се отделят за спорт… Да не приказваме какво се случва в такива като Швейцария и Австрия.

Дай Боже, да имаме някакво от малко малко устойчиво държавно управление в идващите 1-2 години, с цел да може да се изисква и от тези политици, които не могат да се схванат 2 години кой да води страната. Това е нужно, с цел да може да се изисква да се обърне по-голямо внимание на спортната политика.

Построи се стадион „ Христо Ботев “ в Пловдив, само че това обаче не е държавна политика. Това, че построиха стадион в Пловдив, е прелестно. Но може ли да ми кажете за какво не се построи стадион във Велико Търново, в Бургас, във Варна?

В Пловдив има повече гласоподаватели? Чакайте в този момент, ние предизборна акция ли вършим, или оказваме помощ на спорта? Обяснявате ми нещо, което е обвързвано с предизборните акции на политиците.

Всичко се прави на парче. Хубавото е, че въпреки всичко нещо се прави. Това не е пътят, по който би трябвало да тръгнем. Трябва най-сетне да има идея за спорта, за 10, за 20 години. Но да се знае, че има нещо. Фактите при нас са, че минимални проценти от държавния бюджет отиват за спорт ", съобщи Балъков пред " Тема спорт ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР