След изборите в Беларус, няма места за опозиция в парламента,

...
След изборите в Беларус, няма места за опозиция в парламента,
Коментари Харесай

След изборите в Беларус няма място за опозиция в парламента

След изборите в Беларус, няма места за съпротива в Народното събрание , а Александър Лукашенко възнамерява още веднъж да се кандидатира на президентските избори следващата година, оповестява " Дойче веле ".

Официалните резултати, оповестени в понеделник, демонстрират, че президентът на Беларус резервира властта си след парламентарни избори . Не определен нито един претендент на опозицията.

Често о писван като " последният деспот на Европа ", Лукашенко управлява някогашната руска република в продължение на 25 години . Двама претенденти на съпротива бяха определени през 2016 година за първи път от 20 години, само че този път, не.

Лукашенко упорства, че вотът в неговата страна е обективен и че гласоподавателите могат просто да го сменят, в случай че желаят, на идващите президентски избори през 2020 година, когато той възнамерява да се кандидатира още веднъж.

" Обещах, че няма да оставам на този стол, до момента в който пръстите ми не посинеят. Повярвайте ми, в действителност не е най-мекият стол ", изяснява той пред кореспонденти.

Критици оповестиха изборите за подправени и с нарушавания , а Народното събрание е определян като подобен единствено по име: " парламент с гумени печати ".

Всичките 110 определени членове на Народното събрание съставляват партии, лоялни към президента . Според формалните данни изборната интензивност е била 77% .
 Беларус организира парламентарни избори
Беларус организира парламентарни избори

За 110 места в долната камара на Народното събрание се борят над 500 претенденти

Лукашенко се стреми да построи по-добри връзки със Съединени американски щати и Европейски Съюз през последните години, до момента в който се стреми да балансира връзките със прилежаща Русия .

През септември Съединени американски щати и Беларус оповестиха, че ще обменят посланици след 11-годишно заледяване. Вашингтон също съобщи, че ще понижи оставащите наказания според от това по какъв начин се организират парламентарните избори и президентският избор през 2020 година

Докато Съединени американски щати и Европейски Съюз през 2016 година облекчиха множеството наказания , наложени на Беларус заради угриженост за правата на индивида и ограничавания на политическите свободи, Русия ускори натиска върху Лукашенко да задълбочи връзките сред Минск и Москва.

Русия и Беларус сътвориха номинален " съюз " през 1996 година и поддържат тясно икономическо и военно съдействие, само че те не престават да водят разногласия по отношение на цените на силата и вносни мита.

Като прибавим напрежението, отводът на Беларус да признае съветската анексия на Крим през 2014 година, Москва също понижи дотациите , които помогнаха на държавната стопанска система в Беларус.

Лукашенко отхвърли опитите на Русия да поддържа съществено обединение на двете страни . Има спекулации, че съветският президент Владимир Путин желае да възроди плана на Съюзна страна Русия и Беларус като средство за удължение на неговото президентство.
 Беларус отхвърля да е във боен съюз с Русия
Беларус отхвърля да е във боен съюз с Русия

Лукашенко в никакъв случай нямало да поведе танкове против Полша и Украйна

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) е разочарована, че Беларус не съблюдава рекомендациите за възстановяване на изборния развой , което лишава жителите на Беларус от правото на избор, разяснява ръководителят на делегацията на наблюдаващите на ПАСЕ на парламентарните избори в Беларус лорд Бленкатрa, представен от ТАСС.

" Разочаровани сме , че Република Беларус не е спазила рекомендациите, направени след изборите през 2016 година Това лишава жителите на страната от опцията да вземат участие в демократичния развой ".

Бленкатра акцентира, че " решението за избора на политическа и изборна система може да бъде взето единствено от Беларус . Въпреки това Беларус е член на европейското семейство и се надяваме, че всички членове на нашето семейство ще се придържат към интернационалните изборни стандарти ", съобщи наблюдаващият.

Той също по този начин добави, че Съветът на Европа счита, че " смяната на изборния закон е от първостепенно значение за гарантиране на непоклатимост в Беларус в дълготраен проект. Готови сме да работим дружно за реализиране на устойчиви демократични промени ".

Отговаряйки на въпрос за легитимността на определените депутати в белоруския парламент, Бленкатра изяснява, че това е прерогатив на беларуския народ. " Не можем да вземем решение по отношение на легитимността на определените депутати. Това би трябвало да се реши от хората на Беларус ".

Изборите в долната камара на Народното събрание на Беларус не дават отговор на демократичните стандарти , разяснява ръководителят на наблюдателната задача на ОССЕ Маргарет Седерфелт. " Не дават отговор на значимите интернационалните стандарти за демократични избори ".

" Значителните дефекти при преброяването на гласовете слагат под подозрение обективността на преброяването на гласовете и оповестяването на резултатите ", изяснява Както Седерфелт и добавя, че правната рамка не подхожда на интернационалните стандарти и разпореждания, " наблягайки нуждата от цялостна промяна на изборното законодателство ".
 Минск и Вашингтон разискаха разполагането на US войски до границата с Беларус
Минск и Вашингтон разискаха разполагането на US войски до границата с Беларус

В известието се отбелязва, че на срещата е разискван въпросът за беларуско-американското взаимодействие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР