След избора на Вежди Рашидов за председател на парламента Кирил

...
След избора на Вежди Рашидов за председател на парламента Кирил
Коментари Харесай

След избора на Рашидов за шеф на НС Кирил Петков изглежда като Живков на пленума на БКП през 89-а

След избора на Вежди Рашидов за ръководител на Народното събрание Кирил Петков гледаше като Тодор Живков на пленума на Българска комунистическа партия, който го смъкна от власт на 10 ноември 1989-та година.

 

Съпредседателите на " Промяната " не можаха да скрият изумлението си от протичащото се в залата и обстоятелството, че не сработи деструктивната им скица. 

Лидерите на " Промяната " Кирил Петков и Асен Василев се пробваха да спънат процедурата по желание на ръководител на Народно събрание.

 

След като 4 партии се сплотиха зад кандидатурата на Вежди Рашидов и Корнелия Нинова изложи общата позиция на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък ", неочаквано Кирил Петков изиска 15 минути отмора.

Това стана единствено 5 минути, откакто депутатите се върнаха от едночасова отмора, в която имаше Председателски съвет и на него точно бе реализирано болшинство за името на Рашидов.

Предложението възмути партиите, които към този момент бяха постигнали единодушие и те шумно се опълчиха. Тъй като Народното събрание още не се е конституирал, на процедура няма оповестени групи и решение за работа по устав.

 

" Защо смятате, че тези 15 минути ще се окажат сериозни ", попита ги Асен Василев.

Според него новосформираното болшинство, с цел да прикрие своята отпадналост, се опасява от 15 минути отмора.

 

" Българските жители към този момент не ни ненавиждат, подиграват ни се ", отговори му Десислава Атанасова, която възрази с думите, че Асен Василев не е участвал на следващото съвещание на Председателския съвет, на което е било взето решението за Рашидов. Вместо него с ушите си го е чул другият съпредседател на " Промяната " Кирил Петков.

 

" След това се разбрахме всеки от нас да осведоми парламентарните си групи за тази номинация ", подвигна мерника Атанасова. От което стана ясно, че в редиците на Политическа партия е настъпил разкол.

Самият Петков разгласи от трибуната, че е знаел за номинацията на Рашидов, само че е бил сюрпризиран, че тя ще бъде оповестена от Българска социалистическа партия.

 

Георги Свиленски му отговори, че Петков е бил осведомен. И това не е номинация на Българска социалистическа партия, а на четирите партии.

Наложи се Йордан Цонев да изясни, че не може да се желае отмора от името на групи, тъй като групи на процедура още няма.

Асен Василев отново излезе на трибуната да изяснява, че 15 минути не са сериозни и продължи да упорства за отмора.

Залата обаче не одобри думите му.

" Продължаваме промяната " желае отмора, с цел да убеди Демократична България да излъчи претендент, да се опитат да привлекат още веднъж Българска социалистическа партия и да създадат ново болшинство, което да е тяхното ", разкриха народни представители.

" Ние бяхме уговаряни от Политическа партия на последния председателски съвет да издигнем кандидатура, само че защото това не се поддържа от болшинството, не го направихме ", разкри разногласията Христо Иванов.

 

" Няма на подкрепим Рашидов, само че няма и да скачаме против него ", заречен Кирил Петков по време на Председателския съвет, на който било взето решението на Вежди. И по тази причина, когато " скочил " в залата против него,  това изненадало останалите партийни водачи. " Едно приказва, друго прави ", разгневи се пред Епицентър. бг парламентарен началник.  

" Искате да заклеймите новото болшинство, това бон звук ли е. Постигнато е единодушие и внезапно - отмора ", разгневи се Йордан Цонев. И предизвести: " Трябва да видите какъв брой нежен е бон тонът ".

 

Истината е, че Политическа партия изпаднаха в изолираност и не могат да одобряват този факт. Затова вършат всичко допустимо да саботират Народното събрание, разясниха депутати.

 

Че Петков и Василев не могат да одобряват новата обстановка пролича по лицата им, на които вместо усмивки, имаше неприкрита завист. Те просто не желаеха да бъде определен ръководител на Народното събрание и измисляха всевъзможни процедурни хватки това да не се случи.

 

По време на Председателските препоръки Кирил Петков безусловно рекетирал ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да се откажат от връщането на хартиените бюлетини. " Полудяха, откачиха откакто Българска социалистическа партия внесе законопроект за смесено гласоподаване. Петков сновеше сред стаите на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ  да ги моли да не отстраняват машинното гласоподаване ", описа парламентарист.

Заради това му изнервено държание, в Българска социалистическа партия са уверени, че посредством софтуера на левицата са взети в интерес на Политическа партия най-малко 4%. 

 

По едно време Кирил Петков бил подготвен да поддържа даже неназованата кандидатура на Демократична България - на някогашната минисър на правораздаването Надежда Йорданова, като се опитвал към нея да " присламчи " и ГЕРБ с претекста за евроатлантическо болшинство. 

 

Това предиздвикало Йордан Цонев да скочи и да му каже в лицето: " Ти не си бил роден, когато аз съм се борил за тази Европа "

 

По-късно ръководителят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова съобщи, че държанието на Петков и Василев е било безусловно необяснимо, защото единствено 10 минути преди гласуването за Рашидов всичко е било конкретизирано на Председателски съвет. Като всички са се обединили, че това е единственият рационален излаз за парламентарната рецесия. " Не е имало сделки по нито един различен въпрос ", акцентира Атанасова.

 

Освен избора на Рашидов, най-важното, което се случи през днешния ден е, че Корнелия Нинова най-сетне се откъсна " партньорството " с Петков, осъзнавайки лъжливото държание на " Промяната " по отношение на Българска социалистическа партия.

 

С изострен звук, предопределен за някогашните ѝ съдружни сътрудници, водачът на Българска социалистическа партия акцентира, че изборът на ръководител на Народното събрание не е просто метод за отблокиране на работата, а надалеч по-голям въпрос:  " Не е правилно, че слънцето ще изгрее и на следващия ден ".

Нинова уточни, че тридневният блокаж е най-тежкият удар върху парламентарната република, парламентарната народна власт и партийната система и това стартира да наподобява като сюжети.

 

„ Сами си давате сметка какво щеше да означаваше, в случай че и през днешния ден не изберем ръководител – няма парламент, няма закони, няма бюджет, няма парламентарна република. Наистина блокаж на страната “, изясни пред медиите Нинова.

 

На въпрос за какво Българска социалистическа партия разменят съществени обвинявания с Политическа партия, Нинова разяснява: " Предизвикани бяхме.  Бяхме задоволително търпеливи и уважителни. Бяхме провокирани съответно от поканата за среща в зала Запад до момента в който течеше съвещанието на председателския съвет, и те знаеха. И изключително с намека, че ние в председателския кабинет вършим надали не подмолни сделки, прикрито от хората. Този намек беше мотив да си кажем някои истини ", добави Нинова.

„ Искри сред нас и Политическа партия няма, само че явно - имаме си позиции. Социалната стратегия беше тяхно знаме в акцията им приехме колегиално и възпитано, диалогично. Но вчерашното говорене, сочене с пръст и обвинявания за задкулисие преляха чашата, разяснява водачът на Българска социалистическа партия “, сподели още тя.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР