След интересните джаджи, които бяха представени вчера на изложението CES

...
След интересните джаджи, които бяха представени вчера на изложението CES
Коментари Харесай

CES 2018: Intel представи 49-кубитов квантов чип



След забавните джаджи, които бяха показани през вчерашния ден на ревюто CES 2018 в Лас Вегас, пристигна време и за по-сериозни тематики. Intel обърна огромно внимание на сигурността по време на уводната си тирада на ревюто. Кулминацията на събитието на Intel беше показване на 49-кубитов чип за квантови калкулации - отговор на проблемите, наболели с откриването на уязвимостите Meltdown и Spectre .

Въпреки че тези уязвимости засягат много разнообразни сегменти и компании - от Intel и ARM през разнообразни вендори, основатели на браузъри и компании за облачни услуги, реномето на Intel като че ли пострада най-вече от казуса. Изпълнителният шеф на Intel Браян Крзанич увери, че компанията се отнася съществено към казуса. Създаването на особено поделение - Intel Product Assurance and Security - което би трябвало да се грижи за сигурността в процесорите на компанията, несъмнено поддържа думите на Крзанич.

Intel, както и останалите софтуерни компании от сектора, изследва задълбочено квантовите технологии, които разчитат на положения на суперпозиция на материята, за разлика от обичайните единици и нули. Чрез потреблението на квантови компютри, Intel има вяра, че освен ще усъвършенства сигурността, само че ще успее да реши изчислителни проблеми, невъзможни за стандартните суперкомпютри. Компанията е вложила милиарди в създаването на сходни квантови чипове, един от които е Loihi , основан да симулира човешки мозък.

" Този 49-кубитов чип минава границата, оттатък която квантовите компютри ще надминат даже най-мощните суперкомпютри, функциониращи през днешния ден. Очакваме с негова помощ да решим основни механически провокации и да отведем квантовите калкулации с още една стъпка напред ", сподели Крзанич.

Intel има проекти и за елементарните потребителски чипове - в неделя компанията пусна детайлно изложение на процесорите от номенклатурата Kaby Lake-G - които включват вградени графични чипове AMD Vega.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР