След имунизация срещу коронавирус броят на антителата постепенно намалява, поради

...
След имунизация срещу коронавирус броят на антителата постепенно намалява, поради
Коментари Харесай

Ще трябва ли да се ваксинираме срещу коронавирус на всеки шест месеца?


След имунизация против ковид броят на антителата последователно понижава, заради което шест месеца по-късно е нужна бустерна доза. Означава ли това, че ще би трябвало да се имунизираме непрекъснато?

Бустерните имунизации са нужни, защото. При mRNA-ваксините това по предписание се случва към шест месеца след първата имунизация против Ковид-19. А при другите ваксини, като да вземем за пример еднократната на Johnsоn&Johnson, Постоянната имунизационна комисия в Германия предлага бустерната доза да се сложи даже по-рано.
Редакцията предлага
Но дали оттук насетне ще е все по този начин? Трябва ли в бъдеще на всеки шест месеца или всяка есен да си слагаме бустерна ваксина, както при грипа? Медиците към този момент нямат отговор на този въпрос, защото им е необходим повече опит. А и би трябвало да се регистрират разнообразни аспекти: да вземем за пример, че в бъдеще ще се появят нови разновидности на ковид, към които имунизациите ще би трябвало да бъдат приспособени - още веднъж както при грипа.

Ще стане ли SARS-CoV-2 ендемичен?

Решаваща роля несъмнено ще изиграе развиването на пандемията. Не се знае дали пандемията ще отмре, или пък Ковид-19 с разновидностите си ще стане ендемичен, т.е. ще се появява постоянно в избрани райони и то в продължение на десетилетия.

Другият значим въпрос е този за груповия имунитет. Дали скоро ще успеем да го реализираме? И дали това ще стане посредством имунизиране или пък посредством несъзнателно всеобщо заразяване, каквото и в този момент се следи в огромни елементи от Африка? В подтекста на сегашните високи стойности на новозаразени, сходно нещо би могло да се случи и в Европа.

Ключовата роля на Т-клетките

Когато приказваме за имунитет, би трябвало да, а и Т-клетките. Повече информация по тематиката дава проучване на учени от Англия и Сингапур, което беше оповестено на 10-и ноември в профилираното списание Nature. Учените са разпознали чиновници от сферата на опазването на здравето, изправени пред огромен риск от болест, които в течение на месеци нито се разболяли от Ковид-19, нито PCR-тестовете им излизали позитивни. Нищо характерно не било открито и при направените серологични проби за антитела на тези 58 чиновници.

Но пък се оказало, че спрямо друга тестова група, изложена на по-малък риск от болест, всички тези 58 души са развили повече от така наречен Т-клетки - клетките на паметта, които са част от дълготрайния имунитет.

Същевременно при изследваните хора били открити по-големи количества от протеина IFI27, считан за знак на доста ранно заразяване със SARS-CoV-2. Оттам учените стигнали до извода, че всички те имат зад тила си прекарана лека или " абортивна " зараза.

Вероятно в този случай са се намесили точно Т-клетките и са прекъснали инфекцията. Но няма изясненост от кое място изследваните хора са сдобили със мощни Т-клетки: допустимо е това да е станало посредством предходна болест с различен ковид - да вземем за пример простуден.

Ще реализираме ли колективен имунитет?

Това би означавало, че поредното излагане на коронавируси може да оказва помощ на имунната система да развива по-добра отбрана - както с антитела, по този начин и с Т-клетки. Тази отбрана ни доближава до така наречен стаден имунитет.

Експертите обаче предизвестяват никой да не се усеща невредим, тъй като рискът от липса на имунитет продължава да е висок.

А въпросът дали идната есен ще би трябвало още веднъж да се имунизираме остава отворен.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР