След години на дефлация цените у нас започнаха да се

...
След години на дефлация цените у нас започнаха да се
Коментари Харесай

Инфлацията у нас нараства по-уверено до 3%

След години на дефлация цените у нас започнаха да се повишават по-уверено.

Инфлацията в страната е 3% на годишна база към ноември 2017 година по отношение на същия месец на 2016 година, заяви Националният статистически институт (НСИ). Повишението от началото на годината (ноември 2017 година по отношение на декември 2016 г.) е 2.4%, а единствено за ноември на месечна база – 0.4%.

Средногодишната инфлация за интервала декември 2016 година - ноември 2017 година по отношение на интервала декември 2015 година - ноември 2016 година е 1.8%, излиза наяве още от данните на статистиката.

Според прогнозата на Министерството на финансите, заложена в Бюджет 2018, средногодишната инфлация в страната ще бъде 1.1% през актуалната година и ще се увеличи до 1.4% следващата година.

През януари 2017 година годишният ритъм на инфлация съгласно евростандарта (ХИПЦ) регистрира позитивна стойност за първи път от средата на 2013 година Причината е възобновяване на интернационалните цени на храните и суровия нефт.

Около средата на годината още веднъж настъпи закъснение на повишаването най-много поради спада на цените на петрола и не толкоз поради храните.

От МФ регистрираха, че и повдигането на акциза върху цигарите има отражение върху инфлацията, тъй като е покачил цените им приблизително с 2.1% на годишна база към август.

Принос към инфлацията има и повдигането на административно определяните цени приблизително с 2%.

" За интервала на първите осем месеца от годината бяха направени няколко покачвания на цените на електрическа енергия, топлоенергия и централно газоснабдяване, само че също по този начин и на водоснабдяване и канализационни услуги”, показаха от МФ при правенето на бюджета.

Министерството чака да продължи покачването на интернационалните цени на горивата и храните.

Средногодишното покачване на ХИПЦ през 2018 година се предвижда да бъде 1.4%, а инфлацията в края на годината да доближи 1.6%, показват от МФ. Освен по-високите цени на храните и горивата най-вероятно ще се стигне и до усилване на базисната инфлация поради по-високото вътрешно търсене.

От данните на Национален статистически институт се вижда ясно, че за последната година най-вече са се нараснали комуналните разноски – вода, ток, газ, жилища, като повишаването е с 5.3%. По-сериозно повишаване се записва и при храните, където растежът е 4.9%. Образованието също е перо, в което се записва по-сериозна инфлация – 4%.

В последната година има и браншове, в които се записва поевтиняване. На първо място това са телекомуникационните услуги, като една от евентуалните аргументи е отпадането на таксите за роуминг на територията на Европейски Съюз през юни. Съобщителните услуги са поевтинели с над 2%.

Минимално поевтиняване по отношение на 2016 година се регистрира при облеклата и обувките, а също и в развлекателният бранш.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР