След години на амбициозни цели и смели обещания, инвеститорите стават

...
След години на амбициозни цели и смели обещания, инвеститорите стават
Коментари Харесай

Бавният напредък на автономните коли е тест за търпението на инвеститорите

След години на амбициозни цели и смели обещания, вложителите стават все по-нетърпеливи от темпото на развиване на самостоятелните транспортни средства, оказвайки напън върху промишлеността, която през последните години привикна със свободата си на деяние и купищата вложения.

През последните седмици производителите на коли редуцираха упованията за развиване на технологията на фона на нов напън за ограничение на разноските в изискванията на стопански спад. Влиятелен хедж фонд сложи под въпрос дългогодишните старания на Alphabet Inc., компанията-майка на Гугъл, да развие технологията за самоуправление - начинание, което се оказа по-трудно от прогнозите на доста специалисти единствено преди няколко години, подчертава Financial Times.

Медията показва, че TCI Fund Management е изпратил писмо до Alphabet, в което подлага на критика продължаващите разноски на компанията за нейното поделение за технологии за самоуправление Waymo. В писмото се споделя, че Waymo не е оправдало несъразмерните вложения и загубите му би трябвало да бъдат понижени фрапантно.

Alphabet стартира работа по коли без водачи преди повече от десетилетие, а самото поделение да набира пари от външни вложители през 2020 година - ход, който провокира спекулации, че Waymo приготвя отделянето си като независима компания.

Дъщерната компания тества сходни коли в услуга за транспорт на пасажери в региона на Финикс и уголемява активността си в Сан Франциско и Лос Анджелис. Миналия месец съизпълнителният шеф на Waymo Текедра Мавакана подчертава, че това е дълготрайна опция на сегашните коли, само че „ би трябвало да бъдем търпеливи в образованието и прецизни в осъществяването “.

Intel Corp. предишния месец направи обществено предложение на своето поделение за автомобилни технологии Mobileye, което го оцени на 23 милиарда $ в първия ден на търговия - много под 50-те милиарда, към които в началото се бяха насочили ръководителите на компанията.

Ford и Volkswagen също неотдавна ограничиха напъните си в региона на самостоятелните транспортни средства, като в края на октомври прекратиха взаимната си инвестиция в компанията за коли без водачи ARGO AI.

Двете съперничещи си автомобилни компании вложиха милиарди долари в стартъпа в края на предишното десетилетие, когато и двете бяха заложили напълно роботизирани коли в основата на проектите си за бъдещи услуги и източници на доходи. Сега обаче и двете компании оповестиха, че възнамеряват да пренасочат ресурсите си към технологии, считани за по-жизнеспособни в кратковременен проект, като, да вземем за пример, системи за подкрепяне на лидера и автоматизирани подходи, които разрешават на колите да се ръководят сами в лимитирани обстановки с присъединяване на човешки водач.

Междувременно стартъпът за доставки без водач Nuro Inc. разкри този месец, че ще понижи личния състав си с към 20%, базирайки се на компликации при набирането на нови средства, показва още FT.

Тази смяна е изключително забележителна на фона отношението към технологията единствено преди няколко години, когато необятен кръг от компании взеха решение да заложат на нея. Тогава упованията бяха тя да промени радикално автомобилната промишленост и да отключи милиарди долари нови доходи.

Сделка за 1 милиарда $, подписана от General Motors за придобиване на стартъпа за самостоятелни транспортни средства Cruise е единствено един от многочислените образци за това по какъв начин огромните играчи се надпреварваха да привлекат гении и да уверят вложителите, че трасират бъдещето на автомобилната промишленост.

Обещания също не липсваха. Главният изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск даде обещание през 2016 година да показва автомобил, който се движи изцяло независимо от Лос Анджелис до Ню Йорк до края на 2017 година Това обаче освен не се случи, само че и досега триумфите на компанията за електрически автомобили в тзи посока остават лимитирани.

Като цяло ентусиазмът на промишлеността стартира да се разколебава през 2018 година, откакто тестово транспортно средство, употребявано от Uber Technologies Inc., удари и умъртви пешеходец. Инцидентът докара до по-внимателно разглеждане на технологията и акцентира провокациите пред сигурността. Освен това, защото някои компании минават от демонстрации към внедряване, стана ясно, че към този момент за ръководството на тези мрежи от транспортни средства е нужен комплициран и безценен бек енд от поддръжка и интервенции.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР