След епидемия от варицела се активира скарлатината. Вирусите, засягайки дихателната

...
След епидемия от варицела се активира скарлатината. Вирусите, засягайки дихателната
Коментари Харесай

Вирусолог пред Искра.бг: След епидемия от варицела се активира скарлатината

„ След зараза от варицела се задейства скарлатината. Вирусите, засягайки дихателната система, трансформират салдото и по този метод основават удобни условия за стрептококова зараза. “

Това разяснява пред Искра.бг проф. Радостина Александрова от Института за пробна морфология, патология и антропология при Българската академия на науките /БАН/. Тя уточни каква е разликата сред варицела и скарлатина :

„ Варицелата е вирусна зараза, която не се лекува с антибиотици, а скарлатината е бактериална зараза, която може да аргументи много необятен набор от инфекции – ангина, инфектиране на междинното ухо, пневмония. Това са две напълно обособени болести, породени от разнообразни патогени – в единият случай е вирус, а в другия бактерия. “

По думите на проф. Александрова при скарлатината има две значими неща , които е хубаво да се знаят. Първото е, че при нея има носителство.

„ Това са деца, които имат доста едва изразени признаци или нямат такива. Добрата вест е, че шансът при тях да се стигне до някакви затруднения или те да предадат инфекцията е дребна. Може и при тези случай лекарят да реши, че е добре да се предприеме лекуване с антибиотици, изключително при посещаване на градина или учебно заведение. Второто нещо е, че стрептококите са доста публикувани измежду нас и този общоприет тест, който се ползва с проба от гърлото, се изолират тези бактерии и се открива кой е даденият стрептокок. Това е златният стандарт. Навлязоха и доста други проби – имунологични. Именно с усъвършенстването на самата диагностика и разкриване на стрептококи, това спомага да сме осведомени и да се откриват от ден на ден такива случаи „, обясни вирусологът.

Според проф. Александрова не би трябвало да се подценяват стрептококите , защото те са микроорганизми, изключително в фамилии на тежко боледуване или с грипни недоволства, с които могат да се свърже стрептококовата зараза. Експертът поучава, че при такива случаи е добре да се предприеме антибиотично лекуване . Тя уточни:

„ Ние неведнъж повтаряхме, че при вирусна зараза не е добре да се употребяват антибиотици, тъй като антибиотиците са ориентирани непосредствено против микроорганизмите, а не против вирусите. Но в тази ситуация става дума за една бактериална зараза и по тази причина е доста значимо да се съблюдават напълно рекомендациите на лекаря, с цел да бъде ликвидирана. Когато се стартира такова лекуване, след 24 до 48 часа към този момент няма да бъдем източник на болест на близките. Антибиотиците са идеалният метод за битката със скарлатината. “

При стрептококовите инфекции има една добра и една неприятна вест . Лошота вест е, че тези бактерии предизвикват извънредно съществени последици, защото те наподобяват някой човешки структури. Микроорганизмите – вируси и бактерии , в хода на еволюцията по този начин се селектират и по този метод лъжат имунната ни система, с цел да не ги разпознае. При отключване на имунен отговор против тях, може имунната система да нападна нашите лични кафези и тъкани. При децата, боледували от скарлатина, е имало съществени затруднение – в ставите, на сърцето, на бъбреците , когато е нямало антибиотици. Проф. Александрова акцентира:

„ Добрата вест е, че всичко това е към този момент в предишното, защото антибиотиците са навлезли в практиката и дават опция тези инфекции да бъдат лекувани. “

Вирусологът посочи, че при тази бактериална зараза бебетата до 6 месеца са предпазени с антитела , които получават от майката. Децата, които се заразяват най-често са сред 3-13 години.

„ Не единствено рестриктивните мерки от Коронавирус ограниченията е повода за взрив на скарлатина. Стрептококовите инфекции се популяризират през зимата и пролетта, само че тази година те започнаха в края на есента, т.е. подраниха. Това се случи, тъй като имаше доста бурно разпространяване на вируси “, безапелационна е проф. Александрова.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР