След двугодишно прекъсване колоездачната обиколка на България отново стартира, като

...
След двугодишно прекъсване колоездачната обиколка на България отново стартира, като
Коментари Харесай

Наближава старта на 67-та Международна колоездачна обиколка на България

След двугодишно спиране колоездачната обиколка на България още веднъж започва, като още веднъж е част от Календара на Международния колоездачен съюз.
Началото ще е на 27 юли от 18 ч. пред храм-паметника " Александър Невски " в София с увод за лъчение на носителите на четирите лидерски фланелки, а стартът по първата права от надпреварата - по трасето София - Боровец - Пазарджик, ще бъде даден на 28 юли 2020 г. 
Следващият стадий Пазарджик - Пловдив, включващ нанагорнище до язовир Батак, по думите на  Николай Михайлов, седемкратен републикански първенец и участник в Обиколката на Италия, ще е стадият, който ще има най-голяма тежест за генералното класиране.
На 30 юли стартира идващият стадий Пловдив - Сливен, който е най-дългият в Обиколката на България - 152 км. и предизвикването по него, съгласно експертите ще е страничният вятър, в случай че има подобен, защото към Сливен е прохладен регион.
Етапът, с който ще бъде комплициран огромният край на 67-та обиколка на България ще е на 31 юли по последната права Сливен - Бургас. Това е типичен спринтьорски стадий без огромни изкачвания и вярата на ръководителя на Българска федерация по колоездене Драгомир Кузов, е този заключителен стадий да води на почетната стълбичка български състезатели.
Драгомир Кузов удостовери, че от траекторията на обиколката е изнемощял гр. Кърджали, поради ковид. Той изрази вяра в бъдеще Момчилград и Кърджали още веднъж да бъдат стадий в обиколката.
В 67-та Международна обиколка на България ще се включат 20 тима, в това число 5 български. Окончателният лист на участниците ще стане прочут при старта. По последна информация, на старт ще застанат 120 състезатели. Сред тях се отличава един UCI ProTeam състав – Nippo Delko One Provence. Френският отбор ще бъде воден от трикратния победител в Обиколката на България Христо Зайков, който е състезателен шеф, а огромната звезда в състава е етапният победител в Тур дьо Франс и Джиро д’Италия Рамунас Навардаускас.

Благодарение на спонсора - ДЗИ, тази година, въпреки и в комплицирана обстановка поради ковид, ще бъде извършена Обиколката на България, означи още Кузов. 
„ Искам да поздравя всички с този празник за колоезденето, тъй като по този начин одобрявам провеждането на Обиколката на България. Има огромен интерес към надпреварата, както от България, по този начин и от чужбина, което може единствено да ме радва. В лицето на ДЗИ намерихме сътрудник, който ни поддържа в реализацията на това начинаниие ”, разяснява ръководителят на Българска федерация колоездене (БФК) Драгомир Кузов.
" В лицето на господин Кузов виждам актуален възрожденец, който се зае да възобнови това извънредно влиятелно спортно мероприятие и му прави чест ", разяснява основният изпълнителен шеф и ръководител на Управителния съвет на ДЗИ Коста Чолаков, който е главен спонсор на надпреварата. Той увери, че партньорството с Федерацията ще продължи и че колоезденето би трябвало да бъде разпространявано. " Нашето предпочитание и цел е да създадем този спорт още по-популярен и да го промотираме като метод за напредване, тъй като в тези спешни и сложни времена би трябвало да търсим други възможности за по-здравословен метод на живот ", сподели Чолаков. " Колоезденето е един от най-интелигентните спортове, които би трябвало да бъде развиван в България, и имам вяра, че дружно ще мотивираме повече хора да употребяват велосипед “, добави той.
Бюджетът на обиколката е към 180 000 лева и повече от половината от парите отиват за защита на спортното събитие от полицията, заяви още Кузов. " Над 90 000 лева отиват за защита от полицията на самото събитие, което доста неприятно ни изненада безусловно в последния миг, тъй че малко мъчно ще се оправим с финансирането ", сподели той и посочи, че има повишаване на цените от 10 януари тази година.
" За един час на старшина се заплаща 18 лв., на офицер се заплащат 21 лв., а нормално при обиколката такива хора се ангажират за 3 часа ", уточни Кузов и добави: " В община Пазарджик са ангажирани за 4 часа 600 служители на реда и 30 автомобила - пробвайте да сметнете каква е сумата ".
Председателят на Федерацията изрази вяра в бъдеще да бъдат привлечени доброволци и фенове на колоезденето, които да оказват помощ за сигурността и защитата на събитието.

Друго съревнование от календара на Федерацията, което също е под егидата на формалното спонсорство на ДЗИ и е в календара на Международния колоездачен съюз следва този уикенд в Банско - " По стъпките на римляните " , което ще се организира за трети път на територията на Разлог, Банско и Баня.
Състезанието е от същата категория, каквато е обиколката на България. Тази година двете надпревари са близо едно до друго и това, по думите на Любослав Венков от Федерацията по колоездене, е донесло дивидентите да дойдат доста мощни тимове, тъй като по този начин е по-удачно за състезателите от Западна Европа да дойдат до Източните Балкани.
" Въпреки тежката обстановка с ковид имаме над 20 тима, които са декларирали присъединяване ", означи той и изрази вяра да не бъдат възпрепятствани по отношение на ковид и да дойдат и да вземат участие на двете надпревари. Той увери, че ще се съблюдават прецизно всички противоепидемични ограничения, а дългогодишният основен доктор на Обиколката на България доктор Пламен Калъпов изрази вяра пред Actualno.com да няма контузии по време на надпреварите.
Кметът на Разлог Красимир Герчев подсигурява пред публицисти, че всички улици, по които ще минат колоездачите, са към този момент асфалтирани напълно и че ще имат съвършени условия за каране.
" Все повече и по-интересни тимове вземат участие в това съревнование ", отбеляза  предприемачът Явор Капитанов и посочи преимуществата на региона като туристическа дестинация, както и значимостта на колоездачния спорт за здравето на хората. Той прикани автомобилистите да пазят колоездачите. " Изключително рисково е да се кара колело в България. Колоездачът е един безсилен човек. Хората с коли би трябвало наложително да внимават и да пазят колоездачите. Това би трябвало да бъде метод на мислене ", безапелационен е той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР